Igram Ace Attorney igre u zadnje vrijeme. Ne znam kako sam uopće došao na tu ideju. Impulzivno sam odigrao prve dvije epizode prve igre u dahu i tek onda sam shvatio da sam izabrao Ace Attorney igru ispred svega ostalog (kad kažem svega ostalog, mislim: DOSLOVNO sam birao između svega ostalog). A onda sam odigrao preostale tri epizode prve igre i sve četiri epizode druge igre u dva dana . . . i shvatio sam da OBOŽAVAM Ace Attorney serijal. Previše je opuštajuć. Ace Attorney je kao posao kojeg voliš. Toliko je dobar. I toliko je nerealan.
Pokušat ću vam ga prodati u par blurbova.
Ace Attorney trilogija (dostupna na svim mogućim konzolama) je obavezna kupovina za sve ljude koji žele impresivno i iznenađujuće imerzivno te zanosno iskustvo s jakim, duhovitim i dovitljim pisanjem i (previše) šarmantnim vizualima. Serijal je još prije više od petnaest godina revolucionirao žanr vizualnih novela i avantura fokusirajući se na vizualni tajming i na šlagovrte koji od cijelog koncepta na kojem se igre zasnivaju daju gotovo dramsku dinamiku scenske predstave.
Za one koji ne znaju . . . najjednostavnije moguće rečeno, serijal Ace Attorney je "point and click" avantura s naglaskom na kritičko promišljanje. Igrate kao novopečeni odvjetnik Phoenix Wright i morate stići do zaključka slučajeva koji su već na samom svom početku ludi, a onda eskaliraju brzinom shinkansena i odlaze u tunel najvećeg ludila i igračeve morbidne znatiželje.
Igre se dijele na dva dijela: istrage i sudnice. Istrage su dijelovi u kojima istražujete okolinu, razgovarate sa svjedocima itd. kako biste prikupili dokaze i pripremili se za svoju bitku s tužiteljstvom. Ne mogu vam opisati kako se dobro osjećate kad osjećate da ste spremni za sudnicu. Sudnice su mjesta gdje se otkriva sva istina. I sve laži. Ključ svega je preispitivanje šarolikih (mislim: ŠAROLIKIH) svjedoka i pronalažanje kontradikcije u njihovim svjedočenjima.
Jedni od najboljih trenutaka ovih igara su oni u kojima se misterij otkriva tako iznenađujuće da ni sami nemate pojma što se i kako se dogodilo. Sve što znate je da je slučaj izvan okvira vašeg razumijevanja i pronalazite se u savršenom skladu s izbezumljenim mladim odvjetnikom najoštrije frizure.
A najbolji trenuci ovih igara i razlog zašto su toliko uzbudljive za igrati su oni koji vam ispunjavaju tu fantaziju da, ne samo da dokažate nekome da je u krivu, već nam dopuštaju da to radimo urnebesnim herojski agresivnim manirima. Ace Attorney je igra koja se ne ustručava. Ace Attorney je igra pretjerivanja. Ace Attorney je igra prozivanja, prozivanja s nepobitnim dokazima, toliko nepobitnim, da se zbog njih svjedoci i osumnjičeni pronalaze u situacijama da rade najluđe anime face, znojavo urlaju na rubu živčanog sloma, čupaju kosu . . . i onda potpuno poraženi i izmoreni odlaze iza rešataka.
Za to vrijeme, ti uzimaš još jedan kratki, ali slatki gutljaj tog french press-a i čekaš sljedeći slučaj.