Objavio/la: @deadwalker
Valja kaj?
Ovo je bez ikakvog problema mogao biti najbolji Fallout ikada. Usuđujem se reći i bolji od Obsidianovog New Vegasa. Grupe koje su stvorili – Respondersi, podskupine Raidera, uključenost BoS-a, Free States, Enclave – svi imaju genijalne međusobne odnose i sve što im se dogodi je stvarno odlično napisano i vidi se kako su apsolutno svi povezani i odluke jedne grupe imaju utjecaj na čitavu Virginiju. Međutim, to se sve dogodilo i nema NPC-a. Sav taj potencijal je otišao kvragu.
Umjesto toga, igra je prepuna bugova koji su bili prisutni još od početka, neki su čak prisutni još iz Fallouta 4. Prioritet popravcima imaju greške s Atomic Shopom kako bi mikrotransakcije bile besprijekorne. Zapravo je to i najispoliraniji segment igre. Sada se mogu preko dnevnih i tjednih izazova zarađivati Atomi koji se inače kupuju, no zato su promijenili sistem i nove stvari u Atomic Shop dodaju u bundleima i na ograničeno vrijeme koje je, pogađaš, nedovoljno da bi netko preko izazova zaradio dovoljno Atoma i prisiljen je trošiti vlastiti novac ako želi nešto.
Sami bundlei su preskupi, najnoviji za Free States uređivanje C.A.M.P.-a, odijelo i skin za power armor košta 2000 Atoma što je $20, skoro pa pola cijene po kojoj su prodavali ovu sramotu.
Unatoč svemu tome, sada sam 49. level i nekako uživam u igri. Svijet je izvrno dizajniran, no pati od ogromnih tehničkih poteškoća zbog loših servera i zakržljalog grafičkog pokretača. Zato su jako česte situacije gdje se teksture ne učitavaju nakon određene udaljenosti, sjene znaju imati problema, dim se zna pretvoriti u bijelu teksturu koja pola ekrana zauzme... Igra se raspada.
Postoji i ograničenje na zalihu koju možeš spremati, 800lbs da budem precizan, što je više od 400lbs, no i dalje je nevjerojatno da u igri od $60 to nije neograničeno. Moram micati rijetke iteme koje sam zaradio i sviđaju mi se jer moram napraviti mjesta u stashu. Štoviše, vidim igrače kako doslovno mole Bethesdu da su spremni i kupiti u Atomic Shopu povećanje tog limita... Sramotna je situacija.
I opet, i dalje me nešto tjera da dalje igram. Ne znam do čega je, možda mi je trebalo nešto da ugasim mozak i zaigram nešto takvo. S druge strane, upravo sam instalirao Skyrim i New Vegas i lagano me pušta 76. Sumnjam da će Wastelanders ekspanzija poboljšati igru jer je ona i dalje u alpha stanju.
Vidi se određeni pomak s obzirom na stanje prilikom izlaska igre, ali nikako nije dovoljan. No Man's Sky je puno bolji primjer dovršavanja igre nakon što izađe nedovršena. U ovome slučaju će tek u studenom doći 1.0 verzija, a tek onda, možda, dolazi niz zakrpi koje će napokon popraviti igru.
Sve u svemu, hrpetina neiskorištenog potencijala zbog koje je pomalo bolno igrati igru znajući da je stvarno mogla biti remekdjelo. Ako nađeš za 5€, možda uzmi. U suprotnom, izbjegavaj i pitaj ponovno za godinu dana, sigurno ću pokriti za portal Wastelanders kada dođe u studenom. Ako imaš kakva dodatna pitanja, pucaj.