Prije nego li sam se prebacio na divlji zapad drugog RDR-a, odigrao sam do kraja Assassin's Creed: Syndicate. Mislim da je to prvi AC kojeg sam odigrao skroz do kraja i s kojim sam se poprilično zabavio (da, i sam ne vjerujem). Pala je čak i platina, lol (isusa ti, koliko je to bilo grinda :( )
U suštini, najviše mi sjelo povijesno razdoblje (tj. fantastičan prikaz istog) uz dvoje dosta dobrih protagonista. U odnosu na Arnoa iz Unityja, Jacob i Evie bili su mi kudikamo zanimljiviji likovi kod kojih su ubacili dovoljno karakternih različitosti da čovjek cijelo vrijeme osjeća tenziju između njih dvoje, a da opet to ne bude nekakvo preglumljavanje u klišej filmskom scenariju tpičnog odnosa brata i sestre. Sama priča nije bila ništa posebno (van onoga što smo gledali u ranijim AC-ovima), no iskreno od Ubisofta po tom pitanju nikada ni nisam očekivao nešto posebno pa razočarenja nema.
Gameplay je u odnosu na prethodne igre dosta unaprjeđen, gdje je konačno counter opcija svedena uglavnom na obranu od udaraca koji uzimaju veći komad healtha. Fora se pokazalo i uvođenje tzv. "ziplinea" s kojim je kretanje kroz grad znatno ubrzano, kao i mogućnost vožnje kočija što je također fino obogatilo gameplay (što je vjerojatno tražilo dosta izmjena u samom engineu kako bi se "promet" mogao uopće implementirati u igru ). Ubojstva ključnih likova su također fino posložena na način da igrač prvo odradi nekoliko misije pripreme, prije nego li može napasti glavnu metu. Ono kaj mi je najviše smetalo što su opet ubacili hrpetinu filler contenta (pljačkanje kočija, osvajanje teritorija, oslobađanje djece u tvornicama i sl.), no ajde, kako je gameplay ok, nije bio pretjerano velik smor obavljati jedne te iste misije. Jako su mi se svidjele misije s povijesnim ličnostima iz tog vremena, no tu je kvaliteta također znala dosta varirati.
No, da previše ne filozofiram - prije odlaska u RPG vode, mislim da je Ubisoft ovdje praktički usavršio svoju formulu. Ne znam koliko će mi Origins sjesti kao RPG lite, no ovdje što su isporučili je sasvim solidna akcijska avantura i vrlo dobar AC. Ostaje za vidjeti hoće li nakon Odiseje nastaviti u istom smjeru ili će se vratiti osnovnoj formuli uz izgradnju novog IP-a iz zadnje igre (kao što je došao Skull & Bones nakon četvorke). U svakom slučaju preporuka, što nisam nikada mislio da ću napisati za jedan AC naslov.