Zavrsio igru! Sta reci i od kud poceti?! Najprije me zanima jedna stvar- viper89 , Nenad_87 i ostali,di je zapelo?! Kako i zasto mi nikad niste ovo preporucili,spomenuli,pricali o ovome?! Kako nikad nisam ovaj naslov primjetio na listi ekskluziva kad se pokazivalo ciji je veci? Recite mi samo da je razlog sta je ovo Ps3 igra pa ste davno o tome raspravili jer drugo nista ne priznam.Ne priznam niti jednu recenziju,niti jednu ocjenu,ni to da sam emotivan i lako me se impresionira,ni cinjenicu da Marksman zna nekad i srat, cak ni sebi ne zelim trenutno priznat da mi je ovo mozda snaznije od TLOU pa sam istovremeno sretan a malo mi je i krivo.Jeli to moguce uopce?! Mogu se samo slozit da ovo nije klasicna "gameplay orijentirana" igra,ovo je film u kojem ponekad sudjelujes,jedna velika cut scena u kojoj se mozes kretat i imat linearnu interakciju i bas zbog toga sta je takva to je omogucilo developerima da na najvecu ljestvicu postave vizuale,zvuk,animacije,voice acting,imerziju i ostale detalje pa ajmo rec nije fer uspređivat sa "normalnim" jer ovo nemoze ni imat gresku,bug,prazi hod itd. I ovo je ostvarenje mog jednog gamerskog sna! Jednom davno sam frendu rekao "zamisli da neko napravi igru da izgleda kao film,da naprave dobre likove,uzmu glumce i glasove i da te igra linearno vodi za ruku kroz neku dobru pricu ali ponekad trebas nesto izreagirat i donest odluku".To sam mu govorio ne imajuci pojma da postoje ovakve igre (mozda nisu postojale u to vrijeme).
I evo je! I ne samo da je takva kakvu sam ideju zamisljao,nego jos i kao da je radnja i tematika pisana za mene od nekog ko me jako dobro poznaje pa mi je ispunio zelju.Konacno takva igra gdje sam se udobno zavalio,gdje nema presinga od tezine,nema easy,medium,hard,nema praznog hoda niti dodatnog sadrzaja da me odvuce pa da se prica razvodni ,nema mission failed! Sjedi Marksmane,gledaj,sudjeluj kad ti pokazemo,ispricat cemo ti jednu pricu.A ja sjeo i zaigrao da ubijem vrijeme i tugu za prodanim PC-em ne znajuci nista o igri kad sam krenuo.Sada mi je neugodno zbog takvog nepostovanja prema ovom remek djelu.Krenuo sam koncentriran ali cekajuci da igra odradi ono svoje koliko ce me zainteresirati i koliko cu vremenski bit pred monitorom,sa kakvim zarom.Nije puno trebalo.Prologue mi je bacio odmah hint da je tematski to ono podrucje koje me zanima i volim a prezentacija je odradila svoje.Prvi dan sam igrao koliko mi je vrijeme dopustalo i maksimalno sam iskoristio.Igram,igram ali sve nekako drugacije,novo iskustvo.Uvijek kad zagrebem neku igru,igre inace odrade uvod,postave put i dalje otprilike znas kako ide.Meni je ovdje i nakon 5 chaptera djelovalo kao prologue.Zaljepilo me za ekran,uzivao sam svim culima i kad sam pomislio da sam uhvatio val,dodem na chapter "Homeless".Gledam jebo te,nije mi jasno.I tad sam odljepio znojnu guzicu sa stolice,ispravio malo kicmu,priblizio se ekranu,progutao knedlu i shvatio da igram nesto posebno.Rekao sam si "ovo bi mogla biti jedna od onih rijeđih igri,pripremi se,prati,uzivaj."Nakon toga odmah onih par chaptera kracih i onda Navajo chapter! Tu neznam ni sta bi komentirao koliko me odusevilo i progutalo,koliko me zanimalo sta se desava,a zanimljivo da nakon toliko sati i chaptera nisam imao pojma gdje me vodi igra,bar malo da sam mogao predvidjeti.I skuzim onda da ce to biti jedna divna avantura mog lika koja ce mi pricat razlicite price sa jednim smislom i razlogom koji ce doc na kraju.A jos nesto najzanimljivije od svega je to da ja koji inace ne volim miksanje vremenskih radnji nisam imao nikakvih problema sa pracenjem price i totalno mi je leglo,bas sam uzivao u nacinu na koji je izvedeno i prezentirano.
O raznovrsnim lokacijama,artu i dizajnu levela da i ne pricam.Tako linearna i ogranicena igra a u niti jednom trenutku nisam osjecao zamor ili monotoniju dok su mi neke open world igre sa 100 nacina i mogucnosti bile smor i repetitivne.
Treci dan sam je jedva cekao upalit i nastavit.Uzelo me skroz i mislimda sam od 19 bez treptaja zaglavio do 00.Preskocio sam veceru,totalno izgubio pojam o vremenu.Tu noc jos nisam zavrsio igru,a u međuvremenu oko 21h sam Nenadu poslao poruku da je igra cudo.On mi je spomenuo hrvatske titlove koje sam eto tek zadnjih 5h ukljucio i super su mi.Tad sam se stvarno osjecao kao da gledam film.Preplavljen emocijama i odusevljenjem poceo sam kontat u glavi da kada bi morao izabrat neku igru da pokazem roditeljima koji me vjerojatno u sebi i dalje cudno gledaju sta sa 29 u guzici igram igre,to bi bila ova igra!Njima ili bilo kome tko ne razumije ljepotu gaminga i sta sve nekada mozes dozivjeti,prikopcao bi Ps4 na Tv,ukljucio titlove i dao nek se dive.I tako sam tu vecer legao u krevet.I nakon dugo godina,ne racunajuci prelazak TLOU 2015e,razmisljao sam o igri.Propo mi je brak,imam djete,trenutno bas ovih dana i problem sa njim u jaslicama sta me mucilo dosta,nemam prebijene kinte kad poplacam kredit i sranja,prodo sam PC ne da bi se izvukao iz financijskih sranja nego tek da malo udahnem zraka i da onda opet zaronim u govna,ozljedio sam leđa i patim se na poslu,ne zelim na bolovanje jer tek onda bi bio pokojni,nemogu zbog te ozljede ni trenirat sta mi je bilo inace zadovoljstvo i ventil...100 problema u glavi...do te veceri..ali tu vecer,tu vecer sam samo o dvije duse razmisljao.Zaboravio na sve i zaspao spokojno razmisljajuci o igri i sa nestrpljenjem cekao drugi dan da je zavrsim.
Bilo je ostalo jako malo ali i dalje nisam mogao predvidjeti zavrsetak.Razmisljao sam o svemu sta sam odigrao,o svim odlukama koje sam donosio i zapravo sam bio zadovoljan i nebi ni jednu bio mjenjao.Razmisljao sam sta me sve ceka i o tome kad bi TLOU ipak ostavio na prvom mjestu kao igru br. 1 jer zasluzuje zbog kompleksnijeg gameplaya,Jodie mi je ipak nadmasila Ellie! Ellen Page kao Jodie u igri,onaj glas i ono lice iz igre je najljepse stvorenje koja sam ikad vidio! (Ne mislim na sexualnu privlacnost)
Zanimljivo je i da iako Uncharted 4 ima napredniji motion capture ovi likovi su ipak zivlji,uvjerljiviji,realniji.Jednostavno,po koji vec put da se ponovim,ovo je film! I evo unazad par sati dok ovo pisem zavrsio sam igru.Odlozio kontroler,zapljeskao,poslao Nenadu sms da idem gledat u strop i to sam napravio.Probavljao sam dojmove nekih sat vremena pa skocio na google.Nestrpljivo utipkao reviews.I.skoro se usro u gace kru te jebo! Napali me proljevi i sracke, dobio grc i cir na zelucu odmah.Slucajno mi izbacilo HCL ocjenu 69!! Neznam dal cu veceras moc zaspat od tog prizora.Na metacriticu 72/100 a od usera 8/10! Nikad mi recenzije nisu bile mjerilo niti nesto znacile ali ovo me bas vrijeđa! Kakav je ovo svijet uopce!?WTF!!? Sad ce mi neko rec da je vjerojatno prije ove igre vec bilo igri u tom zanru koje su imale nesto bolje odrađeno..Ali ne zanima me!! I zato sam poceo ovaj tekst sa onim da ne priznajem nista.Svako ima pravo na svoje misljenje pa tako i ja na ovo svoje koje jednako vrijedi kao i svaka ona recenzija.Ovo je 10/10 ili 100/100. I ovo mi je osobno u top 5 najboljih igri ikad! Jer kad igram,mjerilo mi je ono sta osjecam dok igram,koliko se zabavljam i kakav dojam ostavlja kad zavrsim.Zabavljao sam se a kad sam zavrsio emocionalni dojmovi su bili neopisivi.Samo TLOU,Half Life 2 ep 2 i Uncharted 4 su u tome drustvu.A vezano za tematiku jedino film kontakt i interstelar su mi potaknuli intrigu bas kao ova igra.I bas cudno,neke ove nabrojane igre sam odigrao u određenim periodima svog zivota u kojem pristaju vezano za događaj.
TLOU - bas u vrijeme kada mi se rodio sin. (Joel-Ellie)
Uncharted 4 - u vrijeme rastave braka (Nate-Ellena)
I sad ovo bas u nekom teskom zivotnom periodu kada su mi ostali samo prijatelji i ispred njih najveci prijatelj moj BRAT koji najvise pomaze (Jodie-Aiden)
Ovo je sve,nema dalje

A bas interesantno,prije nego sam dobio opciju i uvid da vidim koja strana predstavlja plavu i crnu boju, ja sam pomislio da je zivot plava a crno da je druga strana.Znaci li to da sam optimist i da uz sva ova sranja na zivot i dalje gledam kao vedru plavu boju?! Neznam...ali znam da sam sretan sto sam odigrao ovu igru,znam da me ovakve male stvari poput ove velike igre mogu usrecit jer neke su igre umjetnost,neke se igre rade sa srcem i onda budu vise od igre a to je BEYOND TWO SOULS!!