Ako želite složiti PC do 1000 eura s provjerenim komponentama, onda je sljedeći primjer upravo za vas.
FFA konfiguracija za budućnost
Lijepo posloženo i napisano.
Ali za gaming je puno bitnija grafička, nego ovaj proc. Nema potrebe za tim procesorom, niti tak skupom matičnom.
Ako se želi ići na future proof varijanti i socket 1151, dovoljan je i5 6500 + neka matična od 600-700kn.
Ili ići na provjereni i5 4460 + neka matična za čak manje, recimo 500-600kn, a onda gore stavit GTX 970. Stane čak i SSD koji je za gaming vrlo zgodna stvar.
Nažalost, fakat sam proučavao materiju zadnjih par mjeseci jer je moj komp riknuo, pa sam i ja slagao novi nakon 7 godina. Ovo tvoje nije loše, ali definitivno je puno veći napredak ako se uzme GTX 970 i SSD.
Poanta konfiguracije nije sadašnjost, nego budućnost. Nema smisla kupovati 970 u išćekivanju nove generacije. Ovo je konfiguracija za Pascal/Polaris. Normalno je da se može stavit 970, ali htio sam ostati unutar budžeta od 1000€, a opet da se može kvalitetno igrati do izlaska nove serije.
Nikako se ne slažem za CPU i MBO. Namjerno je stavljen 6600K serija zbog overclocka, a navedena matična je jedina Z serija koja je namjenjena overclocku. Upravo je ovo primjer kombinacije s kojom možeš debelo nadživjeti pimjerice PS4, a ujedno biti spreman za nove grafičke.
Nebih rekao. Veći gain je GTX 970 naspram GTX 960, nego overclock procesora. A i lakše ćeš prodat 970, nego 960.
Overclock je nekako ostao u glavama ljudi kao nešto ultra bitno, ali grafe su danas bitnije. Naravno, biti će razlike, of kors, ali ne kao sa step up grafičkom. Plus, za overclock trebaš i cooler onda.
Nije loše razmisliti niti o plain verziji i7 procesora, budući da će se sve bolje koristiti razlika u threadovima. Pričam o onim e3 Xeon verzijama bez integrirane grafike, a u biti se radi o i7 4790 procesorima. Za cijenu ovog 6600K.
Pa to ti i govorim, ovo nije konfa za sada, nego za budućnost. Nema šanse da 970 uđe u navedeni budžet. I jednako lako ćeš prodati 960 kao i 970, pogotovo Lolašima.
Najbolji primjer ti je i5 2500K i zašto sam stavio i5 6600K. Xeon je radna serija, specifična za ograničen broj matičnih ploča i dosta slabiji u gamingu od normalne serije. Pogledaj sve benchmarke i uvjeri se u nadmoć K serije.
Pa to ti i govorim, ovo nije konfa za sada, nego za budućnost. Nema šanse da 970 uđe u navedeni budžet. I jednako lako ćeš prodati 960 kao i 970, pogotovo Lolašima.
Najbolji primjer ti je i5 2500K i zašto sam stavio i5 6600K. Xeon je radna serija, specifična za ograničen broj matičnih ploča i dosta slabiji u gamingu od normalne serije. Pogledaj sve benchmarke i uvjeri se u nadmoć K serije.

#ChonoMasterRace
Ko što se na Bug forumu ne može objektivno pričati o konzolama, tako se tu ne može o PC-u.
Tam se bacaju jedne fore, tu druge :)
Ok, povlačim se iz daljnje rasprave.
Zašto se povlačiš? Ako ti možeš u ovaj budžet ubaciti 970 svaka čast. I nema teorije da je Xeon tog ranga bolji za gaming od 6600K. Svi benchmarks te demantiraju. Osim toga to nikako nije CPU za budućnosti i za overclock, to je radni/servrski CPU za streaming, rendering i raw kalkulacije. DX12 je API koji bi najviše promjena trebao donijeti upravo u polju CPU usagea i zato je naveden 6600k.
Za grafu se slažem, naravno da je 970 bolja od 960, ali ne ulazi u poantu ove konfiguracije, dok se čeka Pascal/Polaris.
Zašto stalno spominješ BUG? Što oni imaju sa svime? Ako se već želiš zakačiti s nekim tamo, onda samo spomeni Nvidiu.
Kak stalno spominjem Bug? Već dugo nisam. Tam su svi PC master race. Pokušavao sam prije nekoliko mjeseci pisati o plejki, pa uvijek ispadneš kreten jer su konzole za 2godišnju djecu prema tamošnjem mišljenju. A tu je PC za bogataše
U svakom slučaju, na oba foruma ispadam kreten
Znači, 7600 sa GTX 970. Ajd, kad dođem doma, pošaljem. Mislim da će stat i SSD unutra.
Zašto ispadaš kreten? Pa objasnio sam ti samo poantu ove konfiguracije i da je naglasak na budućnost. Znači ovo je temelj za sljedećih X godina. Vodi računa da ćeš 970 mijenjat izlaskom nove generacije i cijena ove konfe je 7500.
Ja sam ovaj Focus shvatio kao konfiguraciju za 1000€, a koji ces kasnije uz nekakav minimum moci lako nadogradjivat.
Ocito je da po pitanju 960 problem u tome sto s njom konfa ne prelazi zadanih 1000 eura, a rezultati nisu previse bolji sa skupljom karticom. Za jednu i drugu se gleda da ce se nakon nekog vremena trebat mijenjati. A obje kartice ce se lako prodat kad bude vrijeme. Maticna i procesor su odabrani da traju i da mogu raditi u paru s buducim komponentama.
Mozda se za istu lovu SAD moze dobiti bolja konfiguracija, al na duge staze bi ona ispala skuplja kod nadogradnje. I to je to.
neznam jesam to samo ja ali meni davat silne pare na kucista takva je nepotrebno
pogotovo dat kunu vise na nesto sto samo "izgleda bolje"
al da trebal je post izac sa izlaskom polaris/pascal onda bi imalo smisla
ovak kupit 2 gpu u istoj godini je bedasto
E da slažeš konfe, drugačije bi pisao.. Itekako ima smisla kupit prostrano kućište i ono koje pruža smislen cable management, a istodobno podržava 333+mm grafe, hrpu ventova i water cooling. Ovo navedeno je ultra jeftino za ono što nudi. Općenito Thermaltake je jefitniji s obzirom na konkurenciju.
Nezna se kad izlazi gaming serija Pascala/Polarisa, moguće je da bude krajem godine. Možeš imat ovu konfu bez grafe (uz neku staru koju imaš), pa onda kupit kasnije.
Tzereen - ne vidi ti se slika.. ali sam kopirao link i vidio točno ono što sam i očekivao. Početni haswell i5, ddr3 i entry mbo. Nikako PC za budućnost i za ovaj članak. Poantu članka je lijepo napisao Fenix.
Nezna se kad izlazi gaming serija Pascala/Polarisa, moguće je da bude krajem godine. Možeš imat ovu konfu bez grafe (uz neku staru koju imaš), pa onda kupit kasnije.Brojni mediji prenijeli su službeni komentar iz AMD-a da Polaris dolazi tijekom ljeta;
http://techfrag.com/2016/01/13/amd-polaris-gpus-confirmed-to-launch-before-september-for-next-gen-notebooks-and-desktops/
Ali nezna se hoće li to biti gaming grafe. I koliko će trebati vremena Asusu, Sapphireu, Gigabyteu da izbace svoje verzije. Da se ne bi ponovio MSI sa AMD grafama..
Tzereen - ne vidi ti se slika.. ali sam kopirao link i vidio točno ono što sam i očekivao. Početni haswell i5, ddr3 i entry mbo. Nikako PC za budućnost i za ovaj članak. Poantu članka je lijepo napisao Fenix.Da, kužim ideju koju zagovaraš. Ali i dalje mislim da se jačim procesorom neće dobiti na razlici ni približno kao sa grafikom. Čak i da ostaješ na "starom" haswellu i ddr3 memoriji. Kao što ste i sami pričali, praktički i5 2500 je na razini današnjeg i5. Nisu ništa posebno napredovali procesori, osim malo manje potrošnje i zagrijavanja. A kako stvari stoje, i dalje neće napredovati.
Najveći se boom očekuje od nove grafičke generacije. I zato velim da će bolje performanse davati jača grafa na non K procesoru, ddr3 ramu i "početnoj" matičnoj, nego slabija na ddr4 i K procesoru. Iskreno, ja sam nekad gledao i uzimao skupe matične i to, ali one fakat nisu potrebne ako slažeš optimalnu konfiguraciju. Ništa bolje performanse neće cijeli sistem dobiti sa matičnom od 1600 kn naspram ove od 560 kn.
Ali slažem se sa idejom članka da imaš osjećaj da imaš future proof konfiguraciju - USB 3.1, DDR4 i skylake. Tu ste u pravu.
Evo, kako sam ja ovu svoju slagao par mjeseci i pratio i čitao i analizirao, a kupujem na duži rok (ova koju sam imao je trajala 7 godina), htio sam da bude future proof. Iako da, htio sam i da bude tiha, pouzdana i sa svim komponentama sa čim duljom garancijom. I mislim da definitivno nisam pogriješio. Za K proc, matičnu, ram i cooler bi dao oko 1600kn više od ovoga kaj sam uzeo. A tu sam razliku rađe uložio u Gigabyte G1 970 i Evo 250GB SSD. Obje komponente čine ogromnu razliku naspram ovog gore. A ako ću baš trebat novu grafu, ona se lako zamjeni. Ova grafa će ziher dobro držat cijenu, a procesor mi neće bit bottleneck ziher cijelih 6-7 godina koliko planiram da ova kanta bude aktualna.
To nisam ni rekao da 970 na tvojoj konfi nece biti jaca od predlozene konfe. Ali sta mislis tko ce biti jaca konfa sa pascalom? Intel i MS su sklopili deal za win10, a pocinje sa skylakeom. Nadolazeci dx12 je win10 api..
1000€ , a nema SSD diska
LOL
Ja bi ga stavio i u konfiguraciju za 1500kn
Hrpa love za nist posebno
Super! Napravi Pascal/Polaris temelj unutar ovog budžeta sa SSDom kad si mi tako smartish.. Sve piše u tekstu, poanta konfe, nadogradnje i namjena.