Tzereen - ne vidi ti se slika.. ali sam kopirao link i vidio točno ono što sam i očekivao. Početni haswell i5, ddr3 i entry mbo. Nikako PC za budućnost i za ovaj članak. Poantu članka je lijepo napisao Fenix.
Da, kužim ideju koju zagovaraš. Ali i dalje mislim da se jačim procesorom neće dobiti na razlici ni približno kao sa grafikom. Čak i da ostaješ na "starom" haswellu i ddr3 memoriji. Kao što ste i sami pričali, praktički i5 2500 je na razini današnjeg i5. Nisu ništa posebno napredovali procesori, osim malo manje potrošnje i zagrijavanja. A kako stvari stoje, i dalje neće napredovati.
Najveći se boom očekuje od nove grafičke generacije. I zato velim da će bolje performanse davati jača grafa na non K procesoru, ddr3 ramu i "početnoj" matičnoj, nego slabija na ddr4 i K procesoru. Iskreno, ja sam nekad gledao i uzimao skupe matične i to, ali one fakat nisu potrebne ako slažeš optimalnu konfiguraciju. Ništa bolje performanse neće cijeli sistem dobiti sa matičnom od 1600 kn naspram ove od 560 kn.
Ali slažem se sa idejom članka da imaš osjećaj da imaš future proof konfiguraciju - USB 3.1, DDR4 i skylake. Tu ste u pravu.
Evo, kako sam ja ovu svoju slagao par mjeseci i pratio i čitao i analizirao, a kupujem na duži rok (ova koju sam imao je trajala 7 godina), htio sam da bude future proof. Iako da, htio sam i da bude tiha, pouzdana i sa svim komponentama sa čim duljom garancijom. I mislim da definitivno nisam pogriješio. Za K proc, matičnu, ram i cooler bi dao oko 1600kn više od ovoga kaj sam uzeo. A tu sam razliku rađe uložio u Gigabyte G1 970 i Evo 250GB SSD. Obje komponente čine ogromnu razliku naspram ovog gore. A ako ću baš trebat novu grafu, ona se lako zamjeni. Ova grafa će ziher dobro držat cijenu, a procesor mi neće bit bottleneck ziher cijelih 6-7 godina koliko planiram da ova kanta bude aktualna.