Sony je kriv zašto imamo ekskluzive, kaže šef Microsofta
Ma sve ja to razumijem, ali meni je tipa ova izjava (znači u kompletu) totalno nebulozna.
Uostalom ovo što kaze Colin Moriarty je istina. Nevjerojatno je da oni u 20+ godina neograničenog budžeta i praktički vremena nisu bili sposobni nešto sami izgraditi, nego otvoreno priznaju s ovakvim potezima da je njihova kreativnost na apsolutnoj nuli. I neki to podržavaju.
Ajmo se ne lagat da Xbox nikad nije imao kreativnost.
Kaj sa šestom i sedmom generacijom? Potpuno kompetentan period za Xbox, ograničen jedino sa raširenosti podrške.
- Uređivano
Meni na prvu izgleda da oni sami godinama nisu imali viziju što žele, a kamoli kako doći do toga.
Mijenjali im se i šefovi, a vjerojatno i ideja iza svega. Djeluje kao da nikako nisu slušali publiku i da cijelo vrijeme funkcioniraju previše korporativno. Što se vidi i na svim ovim događajima oko kupnje Activisiona, PR izjava i ovih svjedočenja.
Čak i ovaj period kad djeluje da napokon slušaju publiku, puno bolje nego Sony trenutno, to nije autentično, već su čisti PR potezi.
Xbox kao da nije gaming kompanija, već u najgoru ruku business kompanija, a u najbolju, software kompanija kao što je i sami Microsoft. Bez vizije za gaming i igrače. I upravo zato one izjave od Satye Nadelle kako je njemu ovo tužan svijet za gaming su najveća ljigavost, perverzija i laž koju sam vidio, u razini HR političara.
Tzereen Xbox kao da nije gaming kompanija, već u najgoru ruku business kompanija
Previše romantizirate gaming. Sve je to čisti biznis, samo im se pristupa različitim strategijama. Od kada je Nadella došao na CEO poziciju u Microsoftu, pokušava apsolutno sve proizvode koje imaju pretvoriti u service gdje plaćaš monthly fee. Imajući u vidu poslovne rezultate Microsofta, vraški im se isplati.
Ja oduvijek tvrdim da ekskluzive nisu dobre ni za koga, osim za izdavača / platform holdera. Igrači zbog njih kupuju dodatni komad plastike ispod televizora ili na PC-u moraju igrati igre na 5 različitih launchera. Super funkcioniraju u business smislu, no stvarno ne vidim neku prednost za prosječnog igrača.
Instalirati launcher nije nikakav problem, program kao i svaki drugi. To je u rangu instalacije internet preglednika ili video playera.
Tak da je to stvar izbora, želiš li to ili ne, a ne hardverske ili platformske ekskluzivnosti. To je u rangu TV-a ma kojem imaš "ekskluzive" tima HBO, Netflix youtube, i dr. Na istii TV instaliraš i koristiš kako želiš i kada želiš.
Dalje neki launcheri poput GOG omogućavaju integraciju ostalih tako da se mogu pokreti igre samo sa njega, povezati prijatelje i dr.
Launcher je najmanji problem, on te košta ništa. Besplatno se skine i besplatno se izbriše, no kupiti konzolu od +550€ da bi igrao jednu igru i onda da ta ista konzola skuplja prašinu? Daj ono fuck off. Isto vrijedi i za PC. Ekskluzive su dobre za kompanije koje zarađuju na njima i za djecu od 12 godina koji se uopće pale na takve gluposti.
- Uređivano
- Uređivano
Kao što rekoh stvar izbora a ne hardverske ekskluzivnosti, kako kome paše. Inače GOG nema zbog toga, integrirao sam tek tako, GOG imam jer tamo kupujem jeftinije nego na Steamu.
Upravo mogućnost izbora gdje ću kupiti igru i sama konkurencija gdje se bore za kupce je ono što meni paše. Uvijek sam koristio tu mogućnost kao kupac.
- Uređivano
Ne nagovaram ja tebe niti to želim, ali kao što rekoh, stvar je izbora a ne ekskluzivnosti. Na isti hardver može sve kaj se želi, ako se želi. Slobodna volja. Usput objašnjavam ako netko nije upoznat, preko GOG se može integrirati sve i imati na jednom mjestu ako to netko želi, slobodna volja.
Izbor postoji i stvari postoje jer postoji netko tko ih sponzorira, vrlo je jednostavno. Dok ide bit ce ih, i dok glavonje imaju viska para bit ce ih. Ne zamaram se previse s tim, nije to u mojoj niti nasoj kontroli
Ma za sve je navek kriv bil i bude Sinek. On je kriv i za uspjeh gaminga pa kaj da ga ubijemo zato.