chono Ma u zadnje dvije godine sam dosta proveo vremena istražujući open-source i što nude pa me ujedno i uvuklo. Treba i biti malo oprezan jer čovjeka lako povuće u neku Snowden paranoju kad vidi kaj se sve događa i na koji se način obrađuju podaci, ali je po meni dosta bitno biti educiran o tome koliko je informacija snažna u digitalno doba. Pogotovo za mlađe naraštaje koji dijele svašta po društvenim mrežama. GDPR je već poprilično labav i sigurno će biti pokušaja da se GDPR poništi jer... Pare, jebiga. Tako da treba biti svjestan toga koliko je GDPR korisna stvar i koliko bi trebalo poticati da se dodatno pojača.
Interesantno je i pratiti čitavo tržište email servisa. Primjerice, Protonmail postaje sve popularniji, a njemački Tutanota je također dosta interesantna opcija ako se čovjek želi odmaknuti od Googlea.
Najviše me zanima Appleov ulazak u medicinu, prvenstveno korištenjem Apple Watcha. Tu će se najbolje vidjeti baratanje osobnim podacima korisnika, pogotovo u SAD-u koji nema GDPR.
Na to nadodaj ulazak velikana u tržište passkeyjeva i već imaš temu i pol za pričati. 😄