Fenix Samo što su otvoreni sustav i prihvatljiva cijena oksimoron. Ne idu skupa, nijednoj firmi se ne isplati subvencionirati cijenu konzole ako ne mogu uloženo vraćati kroz postotak prodaje. S tim na umu, ako uspiju nešto izvesti na tom tragu, ja sam prvi kupac
Ako i Microsoft "otvori" konzolu prema third-party storeovima, imaj u vidu da će velika većina koristiti default opciju (Xbox store i sve što je direktno povezano s njim), kao što npr. kada netko kupi "otvoren PC" aka Steam Deck, velika većina ne pokušava gore instalirati Windowse i igrati se na alternativnim launcherima (iako to realno može). Microsoft samo radi ono što će ih s vremenom zakonska regulativa ionako prisiliti.
I apsolutno, ponuda Xboxa je prethodnu i ovu generaciju do sada bila dosta diskutabilna, no da prodaja Xbox hardwarea i magično eksplodira temeljem svih igara koje će doći kroz godinu-dvije (a ima toga dosta zanimljivog u najavi), i dalje bi to bilo premalo tržište za MS-ove apetite nakon akvizicije Acitivision Blizzarda i ranije Bethesde. S tom uloženom količinom kapitala, MS-u nema se smisla ograničiti samo na vlastiti hardware i OS, nego moraju sada gurati igre na sve što milijuni igrača koriste. MS sada Xbox gleda samo kao softversku platformu preko koje može prodavati pretplate i distribuirati igre (bilo na vlastiti ili third-party hardware). Njihov hardware će ostati tu, samo me ne bi čudilo da jednog dana imamo "third-party Xboxove", kao što imaš alternative Steam Decku.
Da rezimiram, Lord Gaben je ostao vizionar.