Moj najbolji prijatelj Weky samo gaji posebnu ljubav prema indie igrama. Toliko ih voli koliko i moj ukus za video igre.
No na tragu je nečega - zna se nekada ipak pretjerati s hvalospjevima kod recenziranja takvih naslova. Može igra biti biser, no i mene iritira kada se npr manjak novca u produkciji nastoji prikazati kao nečim "umjetničkim". Pa se onda još recezenti utrpaju u taj vagon.
Banalan primjer - moderne revizije starih RPG-eva (koji ulaze praktički u neku kategoriju indie naslova) i marketing "tko kaže da igrači ne vole čitati". Wall of text kod svakog dijaloga je jednostavno manjak love da se plate glumci koji bi to pročitali. I onda nerijetko recezenti napišu kako su dijalozi "vrhunski" pa su vrijedni da čitaš roman, iako 80% toga je bez ikakve svrhe (najviše opisi scene) i ne doprinosi bilo čemu vrijednom u vidu osnovnog gameplay dizajna (razvoj odnosa među likovima i stats benefiti, razvoj radnje, odluke, dublje upoznavanje likova itd). Ima izuzetaka, no obično je to kurčenje word countom.
Jednako tako vizuali bez pristojne količine detalja nisu nikakav poseban "art stil", nego jednostavno manjak love koji se maskira u nešto "umjetničko" pa kada recezenti počnu to hvaliti, meni se isto diže (sijeda) kosa na glavi. Igra izgleda kao drek, al' to je indie i umjetničko pa je skroz ok.
Iz moje perspektive, kada se recenziraju takve igre, ako je gameplay super, neka se to napiše. Al' također treba upozoriti igrače da je igra napravljena s jako ograničenim budžetom i da će morati npr progutati loše vizuale, manjak voiceovera, drvene animacije itd. Što bi automatski trebalo srušiti ocjenu igru i time Metacritic ocjenu.
Da se razumijemo, neki indie naslovi su fakat vrhunski i zasluže visoke ocjene jer su developeri pametni pa manjak poligona zamaskiraju s dobrim animacijama i level dizajnom sa savršenom paletom boja. Ako nemaš lovu da platiš voice over, ispričaš priču na drugačiji način. Nažalost, jako puno indie developera svoje vrijeme i resurse razvuče na previše kompleksan projekt za koji jednostavno nemaju dovoljno ljudi i resursa pa se onda kroz marketing prodaju pizdarije. No kažem, nađu se biseri koji apsolutno zaslužuju 90+ ocjene.
No to je jedna ili dvije igre godišnje max.