Noćna Mandragora
Mislim da svatko ima 3 sive stanice u glavi da je sposoban sam donositi zaključke i glasovati novčanikom. Ne kupuju svi na Steamu, niti se slažu s uvjetima koje on traži da bi dodali igru u library. S druge strane, imajući u vide redovita sniženja, još uvijek najnapredniju tehnologiju distribucije i podrške igara te iznimno bogatu ponudu, većini igrača je ok prijeći preko nekih bazičnih customer policy stvari koja bi trebale biti na većoj razini.
Problem s člankom iz moje perspektive je to što je baziran na idiotskoj ideji da je Valve good guy jer ljudi iz zajebancije veličaju GaneNa na internetu. U suštini, cijeli tekst je pisan na taj način da pokupi što više klikova i komentara ekipe koja voli Steam i onih koji mu se protive sa stvarima koje su common sense. U stvarnoj ekonomiji, postoje samo različiti pristupi kako doći do što više novca. Svi imaju svoje prednosti i mane te ljudi valjda mogu sami procijeniti što im odgovara da svojim novčanikom nešto podrže ili ne podrže.
Npr GoG - njihove igre nemaju DRM-a, no posljedica toga što je mnogi veliki izdavači izbjegavaju onda taj store zbog brige oko zaštite autorskih prava. To izravno utječe na profite, no CD Projekt ima svoj company policy kojeg se striktno drži i neki ljudi to cijene.
Većinu pak boli briga, žele jedno mjesto gdje će imati sve svoje igre, frendove na listi i što jeftinije igre. Steam im to omogućava i ne osjećaju se zakinutim za nešto. Ponavljam, jedini način za promjenu u kapitalizmu je glasovanje novčanikom. Ne želiš vidjeti DRM na igri? Bojktiraj je. Ne želiš koristiti servis gdje customer support ne funkcionira? Kupuj na drugom gdje funkcionira.
Tržište će se onda pobrinuti za loše prakse, a igrači će dobiti bolju uslugu. Ova novinarska moraliziranja nad company policyjima ne doprinose ničemu. Sve je u teoriji divno i krasno (etično poslovanje), dok ne probaš to sam izvesti u praksi i pokušaš dioničarima opravdati smanjene dividende. Nije slučajno da svi ostali veliki rade po istom principu :)