Sony mi je uvijek imao dozu elegancije s plejkama ali PS5 je baš veliko ružno đubre. Izgleda kao one lekane koncept konzole prije izlaska.
Gaming Chat - news, tračevi i rumori
To je zbog hlađenja i trajnosti komponenti, PS5 taj bitni prostor ima horizontalno a Xbox X vertikalno. Kad se sa PS6 pređe na 3-4nm prica možda bude drugacija malo sa velicinom konzole, ali opet ce frekvencije i velicine chipa rasti jer raste i Gpu unutar Apu-a, Cache, Ram/Vram te na kraju frekvencija koje sve to zagrijava, veliki hladnjak i velicina konzole ce opet biti potrebna…taj smjer se vidi u PC svijetu gdje su hladnjaci za Gpu sve masivniji.
wooddiebone Svi ste krenuli o veličini konzole, a meni je tu najjača stvar OLED panel preko cjele jedne strane.
Zamisli scenarij u kojem imaš konzolu koja stoji na polici i prikazuje maminu sliku i kad ideš kod nekog frenda samo uzmeš nju
Zamisli scenarij da zbog OLED ekrana cijena PS5 bude 1000e. Pljuvačina po internetu maksimalna
stitrek smjer se vidi u PC svijetu gdje su hladnjaci za Gpu sve masivniji
Totalno krivi razlog. Jedna Asus 4080 ProArt OC je tiša i manja od ostalih 4080. Sve se moze smanjiti. Stavi tekući metal na 4090 i mozes ju stanjit za 60%
stitrek taj smjer se vidi u PC svijetu gdje su hladnjaci za Gpu sve masivniji.
Da, to je pogotovo upadljivo
- Uređivano
Hmmm, da je to tako onda bi proizvođaci teoretski na 4090 stavljali tekuci metal i smanjili bi 60% materijala od hladnjaka koji je puno skuplji od dvije kapljice tekuceg metala, ali to ipak nije slucaj. Tekuci metal daje malo niže temperature, ali njegova osnovna prednost je trajnost i duži interval održavanja , to je prednost PS5 gdje je kod održavanja uglavnom potrebno samo ocistiti sve od prasine.
Isto kak Switch OLED košta 1000 eura?
wooddiebone koliki ekran je na switch OLED? Ono u videu se čini kao 10-15"". O čemu pričamo? O handheld PS5 ili prenosivom PS5 sa ekranom. Jer nikako nisu iste stvari
Veliki hladnjaci na grafickim karticama su rezultat velikih i snažnih chipova koji proizvode visoku temperaturu. Što je temperatura veca, proporcionalno raste i hladnjak, isto važi i za vodom hlađene komponente…
- Uređivano
stitrek Hmmm, da je to tako onda bi proizvođaci teoretski na 4090 stavljali tekuci metal i smanjili bi 60% materijala od hladnjaka koji je puno skuplji od dvije kapljice tekuceg metala
Ima 4090 sa tekućim metalom sa 500w biosom, klokano do ibera sa vodenim hlađenjem. Košta.
Stock 4090 sa jebenom pastom spušta temp dosta. Iz nekog razloga ne koriste apsolutno top tier paste. Dal je do cijene ili nekog drugog razloga. Iskreno ne znam.
Alphacool ES block za 4090 smanjuje grafu baš masu ako ideš na vodeno :-)
fensisuperstar mislim da je teško smanjiti previše hladnjak na kartici koja vuče do pola kilowata iz mreže. Čak i nekako hladnjak, ali ventilatori su problem kod još tradicionalnog sučelja GPUa gdje baš mora onako stajati kako stoji u PC. Ovaj lik je napravio tri mala turbinska izlaza sa dvosmjernim ventilatorima, može se, nego je pitanje želi li se ijedan vendor zajebavati sa izmišljanjem nove vrste hladnjaka
- Uređivano
Stvar je optimalnog proizvoda po pitanju performansi, velicine i cijene, da tekuci metal toliko smanjuje temperaturu onda bi ga koristili i drasticno smanjili velicinu hladnjaka te tako uštedili na materijalu i dobili estetski fit karticu, ali finalni proizvodi govore drugacije.
fensisuperstar Ima 4090 sa tekućim metalom sa 500w biosom, klokano do ibera sa vodenim hlađenjem. Košta.
Nego šta nego košta, a usto vodeno hlađenje nikako nije manje od običnih radijatora i ventilatora, nego je blok i pumpa i opet ventilatori i radijatori, samo na drugom mjestu. Vodeno hlađenje u prijenosnim konzolama nećemo gledati
somethingwrong je ali to clockana grafička od 500 wati. Samo usporedbe radi 4090 igra doom eternal na 8k 100+ fpsa sa nightmare grafičkim settingsima… uspoređujemo sa konzolom? Yeah.
fensisuperstar uspoređujemo sa konzolom? Yeah.
I to sa prijenosnom . Gledam i ne vjerujem
- Uređivano
Kod te veličine, cijena bi rasla do 100-150 eura. Nikako 500.
Računaj u to još smanjeni hladnjak, smanjenu količinu ostalih materijala koji se ugrađuju u konzole, i najbitnije smanjenje pakiranja što omogućuje puno više kutija po paleti pri shippingu što onda znači i astronomske uštede u tom polju i imaš za 500 eura konzolu.
Mislim to sad sve pričamo na bazi ovog videa gore, ne sumnjam da Sony zna što radi i da imaju svoje razloge zašto ne naprave takvo nešto.
Ja bi samo rađe htio da se igraju s takvim fora stvarima nego sa dizajnom konzole koji je definitivno polarizirajući bez ikakve potrebe.
Joj daj prestani kenjat i pisat o čemu nisi upućen.
PS5 fat i slim imaju mjesta za hlađenje koliko hoćeš, rastavio sam sve 4 verzije detaljno.
Nema sumnje da sa dolaskom PS5 Pro na 4 nm procesu bude došao i PS5 super slim. PS6 je daleko i pitanje koji proces bude i način proizvodnje kao i sam dizajn.
Odluka o dizajnu PS5 slima je samo do onoga kako je @Fenix napisao. Ušteda i odluka kompanije. Mogli su malo cirkusirat i smanjit doslovno za pola kućište bez smanjivanja APU-ali to sa poslovne strane nije trenutno isplativo.
Hlađenje uopće nije problem na novim konzolama jer su predobro dizajnirane, PS5 možeš gušiti tjednima na 32 stupnja u sobi i neće se pregrijat niti povećat buka ventilatora.
Dedicated grafičke kartice imaju potpuno drugačiji način hlađenja od konzola.
Hlade ju po 3 ventilatora malog pritiska. Govorim o prosjek modelima.
Stock kartice imaju blower fan ali niže učinkovitosti nego konzole.
PS5 ima masivni blower fan velikog pritiska koji tjera van svu temperaturu.
I za kraj, 500W za RTX 4090 i 210W od PS5 nikako nije usporedivo.
pravednik Hlađenje uopće nije problem na novim konzolama jer su predobro dizajnirane, PS5 možeš gušiti tjednima na 32 stupnja u sobi i neće se pregrijat niti povećat buka ventilatora.
Da , upravo zato što ima prostora i što je dizajniran sa takvim intakeovima zbog priče sa PS4. Cijela priča i je u tome da mora imati prostora unutar kućišta. Jer znamo kako legende drže konzole doma, u ladicama, u staklu, jednu na drugoj, među knjigama