S tim da vjerujem da određene indie igre definitivno i profitiraju, nije sve 100% ili propast. Ali ako pričamo o široj slici, ovoj akviziciji i onome što Microsoft pokušava napraviti te indie igre će prve dobiti penis.

ThomasAAnderson Jel možda ti developeri dok to govore imaju u tom trenutku potpisani i važeći ugovor s Microsoftom?

Pa nitko ih nije na mafijaški način natjerao da svoje igre stave na Game Pass. Da stvarno imaju stav kako se to ne isplati, ne bi sigurno to napravili. Kužim zašto Ryan govori kako im se to ne isplati ako u razvoj igre ulože 200 milijuna$. Indie igre s druge strane koštaju višestruko manje, a kako općenito imaju problem dobivanja vidljivosti i da im netko da šansu pored hrpe razvikanih AAA igara, Game Pass im je super model.

Na Ryanov komentar kako veliki izdavači ne vole Game Pass model uopće je glupo citirati neke manje developere, kojima naravno da se sviđa što unaprijed mogu dobiti novac. Ryan je tu bio poprilično jasan i nije da nije u pravu, nema velike logike naslove s 100+milja budžetima izdavat na na GP ili PS+, osim ako vlasnik platforme ne odluči gubiti novac.

No da se vratim na indie naslove, to je jedan od benefita dogovora s MS-om u ranoj fazi pretplatničkih usluga, i definitivno treba iskoristiti dok se dijele pare. Dugoročno nema neke sreće, kad GP/PS+/bilokojatrećausluga dosegnu kritičan broj pretplatnika više nema poklanjanja novca. Odnosno, dobit ćeš onoliko koliko vrijediš, ako vrijediš, što je opet odnos kojeg imaš s bilo kojim drugim izdavačem.

9 dana kasnije

Brijac gotova su saslušanja i sad se čeka sutkinju da odluči. Može bit danas, a može bit i za 7 dana (krajnji rok)

FTC presudio u korist MS-a. Upravo objavljeno @Fenix

• FFA +1
5 dana kasnije

Kako izgleda ovaj novi Cod bolje da su si ga uzeli.

Kao bilo je uopće potrebe da potpisuju taj dogovor kad već znamo da oko polovice prodaje kodare ide na PS?

Zero

Da su ga stavili na ekskluzivno na Xbox onda bi hrpa igrače prešla na Xbox. A puno ljudi ima community na kodari i definitivno bi još peer pressure povukao ljudi na Xbox. Amere sigurno, a Xboxu je to dovoljno tržište.

Dio bi sigurno odustao od kodare, al mislim da po popularnosti kodare koja ne jenjava vidimo da bi PS masu izgubio s time.

Ovo je po meni jako sobar ugovor za nas s obzirom da Microsoft ipak smije kupiti Activision.

Kad za 10 godina zbog MS-a ne budemo mogli posjedovati kopije igara, nego isključivo plaćati pretplate onda ćemo plakati.

wooddiebone Neki bi sigurno presli ali mislim da nebi previse ljudi povukl, i onako bi pola casual igraca mislilo da se COD vise neproizvodi…

wooddiebone Iz poslovne perspektive to si nikako ne bi mogli opravdati i ta pretpostavka "svi će kupiti Xbox" je jednostavno ogromna kocka. Da ne pričamo koliki bijes bi navukli s tim potezom, pa me ne bi čudilo da bi postigli i kontraefekt.

S druge strane, za očekivati je da postupno daju više ekskluzivnog sadržaja (neovisno da li se plaćao ili ne), kao i moguće bolje izvođenja na Xboxu u budućnosti s obzirom da Sony navodno ubuduće neće dijeliti interne smjernice o mogućnostima novog PS-a s Acti-Blizzard. To bi bila neka dugoročna i pametnija strategija kako povući veći broj COD igrača…pod uvjetom da ludilo s tom franšizom i dalje potraje.

escoban

Nemoj se kladit u to.

Kežualci nisu više ko kad smo mi bili klinci. Sad svi sve znaju i prate.

Prosječan jock u srednjoj i njegova cura znaju sve o igrama kaj znamo mi.

Pa gaming je debeli mainstream već neko vrijeme.

E' da je Dino Dvornik živ, bio bi možda žalostan i ljut ko pes na cijelu ovu situaciju. CoD mu je bila jedna od omiljenih igara da je pokopan sa jednom od inih mislim onom koji je i za PS2 izašao. Imao je PS2 tada kada je stigla u EU među prvima u Kroejši.

Ako sam se icemu radova kod ove kupnje to je bilo da nema coda na PS konzoli

A ono kurcina

Znaci opet cu pusiti i kupovati igru day one, i bestimati zasto san je kupija day two

Brijac Kad za 10 godina zbog MS-a ne budemo mogli posjedovati kopije igara, nego isključivo plaćati pretplate onda ćemo plakati.

Dok je ovo sasvim validno razmisljanje jer bi mogao biti jedan od razloga, mislim da krivica nece biti iskljucivo Microsoftova. Ono sto ce ljude tjerati pretplatnickim sluzbama (koje nece biti samo Game Pass) nisu prihvatljive cijene pretplate, vec neprihvatljive cijene igara. Platiti 70/80EUR za igru nije mala cifra, pogotovo kada se iste napuni mikrotransakcijama ili DLC-ima.

Microsoft je ovdje samo malo veci kotacic u velikom problemu monetizacije unutar industrije. Istu tu monetizaciju na kraju omogucuju korisnici.

Fico

Platiti 70/80EUR za igru nije mala cifra,

Hmm…možda za nas sirotinju na balkanu, ali objektivno ako za tih 60-70-80 eur dobiješ 50-100-200+ sati zabave, reci mi kako to ne vrijedi novca?

Koliko ćeš platiti kino ulaznicu za sat ipo vremena filma? Ili prosječan koncert u trajanju od 2 sata? Piće i hrana petkom i subotom? Košta jako puno.

Realno to nije neka cifra za jednu igru koju btw možeš i kupiti na popustu nakon mjesec dva za 30-40 eur.