prayer Gotovo je doba vremenskih ekskluziva gdje si ti primoran patiti od prljavih taktika “konkurencije” gdje ti je jedini izbor ako želiš tu igru igrati platiti njihovu konzolu ili 3x skuplji PC ili čekati godinu, dvije, tri ili čak četri - svatko može isti dan igrati igre preko Gamepass-a bez obzira na tabor. Svatko može skinuti Gamepass aplikaciju na TV, spojiti bluetooth kontroler i pridružiti se zabavi te odigrati sve Activision/Blizzard, Bethesda ili koje već ne igre? Odlično za krajnjeg korisnika, ne šteti apsolutno nikome nego “konkurenciji”.
To je taj PR koji mrzim kad mi se prodaje, a sad i ti radiš isto. Ne može svatko to radit zato što još uvijek – ne radi. Odnosno, izvedivo je, ali još uvijek nisam upoznao nikoga tko je odigrao čitavu igru na taj način. Pogotovo ovo preko TV-a ima delaya, a preko mobitela da ne govorim. Sad ti je i Spencer priznao isto, igranje konzolaških igara na mobitelima nije pronašlo svoju publiku. Dijelom zbog tehničkih problema, jer se ne izvodi dobro, a dijelom zbog toga jer onoga koga zanimaju takve igre, već ima "nešto", bilo PC, bilo konzolu. Kažu da na svijetu ima 3 milijarde gamera i da kao žele doći do svakog od njih, jer su eto, svetci koji će učiniti svijet boljim, ali nije tako. Na svijetu nema 3 milijarde gamera niti će ih biti. I moja žena i moja mater i moja tri najbolja prijatelja igraju na mobitelima, ali nisu gameri niti će ikada biti. Ne zanima ih ni Starfield, ni Forza ni Stalker, pa ni GTA.
Igranje iz clouda, osim ako nije u savršenim uvjetima sa izabranim hardverom je još uvijek u domeni onoga - "wow, ovo radi, jebeno da je ovo moguće", ali nitko ne igra. Nije odlično za nikoga i neće biti barem još neko vrijeme. A znam o čemu pišem jer radim u industriji i dvaput godišnje imam priliku testirati cloud u idealnim te kroz simulaciju realnih uvjeta i znam koje su limitacije infrastrukture. Od idealnog masovnog igranja iz clouda udaljeni smo otprilike desetljeće. Mene Starfield zanima više nego bilo koja druga igra zadnjih 5 godina i sigurno ga neću igrati "bluetooth kontrolerom preko TV-a što je super za krajnjeg korisnika", ne jer imam nešto protiv MS-a, nego zato što ne funkcionira. I to je ok, tko mi je kriv kad nemam Xbox niti dovoljno dobar PC, neću ni imati još godinu dana zbog spleta životnih okolnosti, ali nemoj mi prodavati priče.
Isto ti ide i na argument sačuvanja igara, kojeg navodiš kao tobože nešto prijelomno u kontekstu akvizicije. Track rekord se svodi na to što su krenuli kao power PC i nastavili biti power PC, nije ništa iole bitno ni FTC-u, ni sudcu, ni dioničarima, a u konačnici ni igračima. Osim onima koji nastoje naći opravdanja.
I opet ponavljam, nije mi drago, ali eto, vjerojatno će se dogoditi na ovaj ili onaj način. Samo mi nemoj prodavati PR i dobri smo.