barem imam bespla pls plus stalno, meni se cini da se njima ne zajebava sa dvojnim cijenama, pa ce pricekat 01.01.2024 sa storeom
Hrvatska i Rusija jedini na svijetu nemaju popust na PS+ povodom Days of Playa
- Uređivano
wooddiebone Nismo prva zemlja koja je uvela euro,
zapravo, prva smo
Iako je nedopustivo da godinu i pol nakon sto je najavljen prelazak na euro i dalje nemamo prilagodeno karticno placanje, mislim da puno ljudi ne razumije da to nije samo promjena jedne sitnice koja magicno zamijeni kunu s eurom.
Ovakvi sustavi izgledaju vrlo jednostavno s korisnicke strane, no niz sustava na koji je to sve povezano je puno kompleksnije. U idealnom slucaju, onom u kojem je kod i opcenito stack pazljivo biran, odrzavan i njegovan, ova promjena je i dalje puno opreznog posla. Od toga da moraju racunati i na zakone svake zemlje u kojoj implementiraju kupovinu pa do toga da su povezani na razlicite payment processing sustave koji su posebna prica po pitanju kompleksnosti implementacije. Zatim na to treba nadodati peglanje bugova koji nastanu samim razvojem. Na kraju svega ide period dodatnog testiranja svega sto su razvijali i vec paralelno testirali.
Medutim, u 100 slucajeva, 120 njih nije idealan slucaj. Sony je velika firma i nema sanse da je kod dobro napisan, odrzavan i potencijalno cak testiran. Vjerojatno ima i dosta outsourceanja sto dodatno produljuje trajanje, a time i trosak dodatnog razvoja.
Da je sve tako jednostavno kao sto neki misle, ne bi toliko kostalo.
U svakom slucaju, nedopustivo je da su se do ovoga doveli, ali isto tako, da su krenuli neposredno nakon najave prelaska na euro, velika je vjerojatnost da bi i dalje bilo napeto s rokovima.
Ak su konverziju uspjeli napraviti prodavači cipela onda valjda to može i tech firma, ma koliko to teško bilo za programirati. Možda da se zauzme Mirko Filipović ili Šuker, njih se još sjećaju japanci….
Fico Sve što ti navodiš su potencijalni procesi koji mogu i ne moraju biti baš takvi. Dakle komentiraš sustav za koji zapravo ne znaš kako funkcionira i gdje je srž problema.
Ono što je bitno jest da krajnjeg korisnika ne zanima da li je proces složen/jednostavan ili nije. Korisnik je u stvari kupac koji plaća i briga ga za sve navedeno.
Kako god bilo kompleksno znalo se dosta dugo ranije što će se u Hrvatakoj dogoditi i nema nikakvog opravdanja. Svaki problem se može riješiti na ovaj ili onaj način.
Ja i dalje stojim iza toga, da se isto dogodilo u nekoj vecoj zemlji da bi se problem riješio daleko brže.
Meni se ionako sony gadi već nekoliko godina sa svojim poslovnim poduhvatima i najiskrenije me ovakve stvari ne čude.
Nije li bankarski sustav višestruko kompleksniji od jednog web storea?
Ne vjerujem da tu ima pretjerane kompleksnosti što se tiče koda. Praktički se svede da prevedeš valutu s jedne na drugu. A uostalom, već imaju definiran euro za ostale članice EU koje ga koriste kao valutu plaćanja. Ne vjerujem da se tranzicija nebi mogla obavit do 14.1. i pokrpat mušice do kraja 2 mj.
Ovo je čisti bezobrazluk.
Je, ali banke imaju i puno strože zakonske obaveze te su krenule sa konverzijom na vrijeme. Sony može na ovaj način poslovat zauvijek.
Računaj da su projekti eurokonverzije krenuli lani u četvrtom mjesecu na sustavima koji su dosta jednostavniji od psn-a da bi korisnici mogli radit 1.1 i da se tek sad polako završavavaju. Nije to samo promjena par linija koda i nije jednostavno za realizirat. @Fico možda ne zna kako točno funkcionira njihov sustav, ali mislim da mu je pretpostavka dosta dobro pogođena.
Sony nije krenuo na vrijeme s tim i definitivno si je sam kriv da je stanje ovakvo, ali ako su se trznuli tek kad se više nije moglo plaćat karticama, nije ni za očekivat da je već gotovo.
- Uređivano
Ljutilo me u početku. Sada nakon već 4mj besplatnog ps+ extre baš me briga.
Igre ionako 95% kupujem disk izdanja, a za nešto sitno kada trebam kupim bon preko air casha i no prob.
Dok je besple neću se buniti, ali da to nije u redu nije, slažem se.
Sony ima iste zakonske obveze kao i svi ostali trgovci koji žele poslovati u Hrvatskoj.
PS Store je najobičniji webshop i konverzija valute nije ništa drugačiji proces od bilo kojeg dućana koji je svoju valutu, kasu i POS uređaje prebacio na euro u orva dva tjedna ove godine.
Radi se ili o lijenosti ili o čistoj nesposobnosti.
Već sad smo bezbroj puta (a pogotovo Sanzo) objašnjavali zašto PS Store nije klasičan webshop i zašto je sve što zasad rade legalno
Nemogu virovat da neki ovde skoro pa pravdaju Sony da ovo nije lako za napratvit…
Doslovno svaka prcija od firme/webshopa/birtije se prebacila na euro. Dobro je drfreak reka ovo je cista ljenost i nezainteresiranost zaduzene i odgovorne osobe za PS Hrvatska…
Prepostavljam da njegovi nadredeni niti neznaju da “problem” postoji
Brijac Da, ali su to puno manji i puno veći napravili na vrijeme u HR. Kako su svi ostali to odradili na vrijeme, a PlayStation ne može?
Ne mozes izjednacavati ni manje ni vece. Neki su zakonski obvezani, neki imaju jednostavnije sustave. Sonyjev store je puno kompliciraniji od necijeg keramicarskog webshopa.
Da se razumijemo, ja im nisam dao ni lipe ni centa otkad su ukinuli karticno placanje niti planiram. Smatram da se sramote. Da su krenuli na vrijeme, imali bismo sve spremno ili na vrijeme ili s manjim zakasnjenjem. Sve sto zelim je, kao netko tko je radio na konverziji na euro u sklopu kompleksnog sustava, dati perspektivu onima koji kazu da je rijec o par linija koda.
Takoder, kriviti PlayStation Hrvatsku jednostavno nema smisla. Rijec je o obicnoj marioneti koja nema gotovo nikakav utjecaj nad Sonyjevim poslovnim odlukama. Isplativije je kriviti domace kupce koji unatoc tome i dalje kupuju igre po punoj cijeni na prvi dan izlaska, bilo to digitalno ili u obliku diska.
Situacija nema veze niti sa nemogućnosti niti sa kompleksnosti konverzije, riječ je o jednostavnom nemaru. Da su htjeli riješili bi, nebi da je riječ o multi miljarderskoj kompaniji
- Uređivano
Fico Objektivno svim programerima je sve komplicirano, svaki zadatak je kompliciran u njihovim glavama…da je sve jednostavno imali bi 15min efektivnog posla na jedan radni dan…
Ali mene kao kupca to ne interesira. Ako ja placam tvoju uslugu zaboli me kuki kako ces ti to rijesiti.
Imaš deadline i amen. Tako se radi u poslovnom svijetu.
A ako netko nema rješenja tj nešto mu je prekompleksno moze mijenjati profesiju. Možda ce mu npr keramičarski poslovi bolje ležati. Ili je komplicirano i to jer postoji xy alata..xy različitih priprema prostorija tj zidova…xy različitih modela pločica…pa treba znati i napravit idealan omjer ljepila…pa rijesiti lijepo i fuge…
Pričaš o programiranju ko o necem novom na ovoj planeti…konverzija valute na jedan store kao od ps-a nebi smjela biti nikakva kvantna fizika kako god sustav bio u banani sa kodom…
Fico Isplativije je kriviti domace kupce koji unatoc tome i dalje kupuju igre po punoj cijeni na prvi dan izlaska, bilo to digitalno ili u obliku diska
Po čemu je isplativije kriviti domaće kupce jer kupuju igre day one? Totalna idiotarija.
Svatko ima pravo raditi sa svojim novcima ono što on želi. Ako mene veseli nova igra za mene je to isplativa investicija koja ce mi donijeti xy sati zabave i sigurno neci cekat xy mjeseci ili godina da dođe na neki sale. To nema apsolutno nikakve veze sa sonijem.
doctorfreak Imaš deadline i amen. Tako se radi u poslovnom svijetu.
Bas i ne. 50% velikih IT projekata propadne, a od ostale polovice 90% ih probije rokove, budzet, ili oboje, pitanje je samo tko ce progutat troskove. Jako, jako rijetke su velike implementacije koje produ potpuno glatko.
Skoro nikad nije problem u programerima. Losa organizacija, nerealne procjene i zahtjevi, lose vodenje projekta i najcesce veliki otpor ljudi ili neozbiljan pristup od strane firme koja uvodi sustav su najveci problemi.
A stav ko tvoj da kad si platio uvodenje sustava vise nista nije tvoj problem ubije bilo koji projekt u samom pocetku.
Ajd ovako, vi koji se razumijete u to, koliko (realno) treba vremena da se to sredi? Barem otprilike.