Pročitaj na portalu
Članak

Vraća li se trend nedovršenih igara na velika vrata?

U samo 30-ak dana, čak tri velika AAA naslova izašla su u evidentno nedovršenim izdanjima. Fanovi Arkanea i njegovog jedinstvenog pristupa dizajnu igara nisu zaslužili ovakav Redfall, Star Wars Jedi: Survivor sjajno ispričan nastavak Cal Kestisove avanture zaogrnuo je plaštom neoptimiziranosti, a The Last of Us za PC je srušio iluziju o Naughty Dogu kao jednom od savršenih studija gaming industrije.

Premda uranjeno izdane igre nisu nikakva novost, teško se sjetiti kada se nekoliko katastrofalnih lansiranja zaredalo u ovako kratkom roku. Kao najgore pamtimo Battlefront II, Cyberpunk 2077, No Man’s Sky, PC izdanje Batman: Arkham Knighta… Međutim, svaki od njih dobio je zasluženu količinu kritike, internet ih je razapinjao, a prolazak kroz katarzu utjecao bi i na druge izdavače koji barem na neko vrijeme nebi pokušavali napraviti išta slično.

Kako smo kao igrači dopustili da nam uvale tri nedovršene igre u kratkom roku? Glasujete li i dalje novčanicima? Jesmo li se kao igrači pomirili da igre izlaze nedovršene?

A ko će ga znat više. Užurbani ritam, daj, daj, brzo, više, bolje tako zahtjeva jedan prosječni konzument. U tome je valjda problem i ne stigne se ispolirati a ako se idu ispunjavati minimalni tehnički uvjeti za finalan stabilan proizvod i onda dobimo ono: odgođena igra a narod onda drvo i kamenje po devovima. Pustimo ih da rade svoj posel pa da i 10 g. potraje.Sami smo si krivi za takvo stanje.

Ulažu u ono što donosi maksimalni profit, a štede na čemu god mogu.

Sve dok F2P naslovi profit na kraju godine čine dovoljno velikim, možemo očekivati samo iste stvari.

Gaming kompanijama se moglo vjerovati kad su njima predsjedali gameri ili developeri, sada kad je CEO lik koji je dobio posao samo zato jer je negdje prije doveo neku firmu do velikih profita, ne postoji uopće mogućnost popravka situacije.

Dobit ćemo koji put nekog CEOa koji ima neke vrijednosti i stalo mu je do PRa pa se to vidi na proizvodima i kompaniji, ali nit to potraje, nit ima ikakve šanse da se to dogodi istovremeno u cijeloj industriji.

Shareholdere nije briga za PR, ako je profit zbog toga 0.2% manji nego prethodne godine.

Općenito u poslovnom svijetu, u zadnjih 5-6 godina, kao da su ljudi zaboravili na long run nego sve ide na šemu zaradi u šusu i onda bail out.

Ali je otišao?

Battlefront 2 ne zasluzuje biti spomenut ovdje. Nedovrsene igre su jedno, a bf2 nije izasao kao nedovrsena igra. To je cinjenica, ne subjektivno misljenje, ja sam kupio bf2 na launchu i radio je odlicno od samog pocetka. Sto se redfalla tice gledao sam recenzije po netu i to i stvarno djeluje ko smece tesko zbuggano. Ionako mi na pamet ne pada u 2023. godini na series x skinut fps igru koja radi u 30 fps-a pa iz tog razloga cekam patch, ali cini se da tu ima puno tezih i potencijalno nepopravljivih problema. Jbg vjerojatno je igra grob i to je to, idemo dalje na nesto drugo.

Trend je samo u rastu. I iskreno, ne vidim točku pucanja na horizontu.

Nadam se da će Diablo IV poremetiti taj trend.