Zanimljiva tema i pohvale za istu.
Osobno nisam nikad bio previse privrzen za fizicke kopije igara. od malih nogu bih se mijenjao za igre ili posudjivao od rijetkih koji su u mome kraju imali gaming konzolu.
Sa prelaskom na pc i piratluk pogotovo je prestala potreba za posjedovanjem igre, iako smo iz sigurnosnih razloga uvijek przili neke igre u barem dvije kopije jer su cd-i bili podlozni ostecenjima. no to opet nisu bili originali, a samim time i ako se osteti, nisi gubio novac, osim ono nesto sitno sto je kostao prazni cd, vjerujem da je Verbatim bio nas najdrazi izbor marke, ali bilo je tu i drugih poput Sony i TDK.
Nakon nekog vremena sam dobio PlayStation 2, sa chipom naravno, i ocev frend je imao poprilican broj pirata i tako bih posudjivao njegove igre neko vrijeme dok neki od mojih frendova nisu isto dobili PS2. mislim da sam svega jednu original PS2 igru imao.
Zatim sam se ponovo vratio PC gamingu i opet ista prica sa piratima, da bih tamo negdje 2008. dobio PlayStation 3 i uz njega MotorStorm i GRID i tako je sa tom generacijom pocelo trejdanje igara preko tadasnjeg GP foruma i umiranje piratluka. Medjutim kako nikad nisam posjedovao prije originale i cinjenica da su ionako igre imali update i patcheve, i dalje mi nije bilo vazno hordati igre.
Jedina igra koju i dan danas od tada imam je MGS4 i nikada ju ne bih prodao, osim da dodje remaster za ps5.
Zatim je moj buraz dobio Wii i uradio sam Homebrew pa ni tamo nismo morali imati originale, osim Mario Kart Wii i Wii Sports koje je dobio uz konzolu.
Nakon toga sam imao veliku pauzu od gaminga i PlayStation 4 sam uzeo tek 2018. i tu sam vec poceo sa digitalijom i sa preprodajom preko eBay igara koje bih kupio u fizickom izdanju.
Trenutno kupujem i digitalno i fizikaliju, a potonje ponajvise jer mogu prodati kad jednom odigram i zato jer je nerijetko jeftinije od igara sa microsoft/nintendo/playstation store.
Prakticki me fizikalija zanima samu u vidu Switch ekskluziva jer se sa Nintendom nikad ne zna dali ce iduca generacija podrzavati igre kupljene preko eShopa, a i igre su im vecinom ispolirane pri samom launchu, sto nije slucaj sa ostalim izdavacima gdje sve manje ima smisla posjedovati fizicku kopiju koja ionako bez interneta i day one patcha nije u punom sjaju, a ne kad cak nije ni igriva.
Takodjer s godinam sam kupio neke ps2 i ps3 igre koje sam htio imati u kolekciji, prvenstveno jer ih je nemoguce igrati na novim sonyevim konzolama. ono streamanje ne racunam niti sam ljubitelj ikakvih pretplata.
Sve u svemu na pitanje dali mi je bitno posjedovati igru, odgovor bi bio i da i ne tj ovisi o vise cimbenika. Ako je igra limited samo za jedan sistem i ako je u sasvim igrivom stanju u svojoj prepatched verziji te naravno ako smatram da je jedna od onih koje planiram jos nekad preci onda je odgovor da, "vazno" mi je posjedovati.
PS Moram napomenuti da su kvaliteta kutija kao i art igara postali odron pa mi nije bitno dali igra ima kutiju. npr u slucaj Switch, dovoljan mi je sam catrige.