Fenix Hrvoje, probat ću stvarno čim jezgrovitije objasniti i po točkama, kao da pišem poslovni mail
(Edit: tolko o tome da će biti sažeto )
- ne izjednačavam Brijača s ostalima
- ima onih koji su skroz u pravu i skroz u krivu, jer postoje mišljenja, a postoje i činjenice
- nikog nisam nazvao polunormalnim
- epizoda je mogla biti drugačija, a da i dalje bude dobra, istina
- ovdje gay elementi nisu stavljeni samo da postoje
- može se priznati da ti nešto ne paše, a da je i dalje ok
1 - pročitaj još jednom kaj je napisao
greyback pa onda ThomasAAnderson pa onda Tuhy pa onda ThomasAAnderson i na kraju ja Tzereen
Niko tu nije napisao da je @greyback loš ili polunormalan. Kolega @ThomasAAnderson je rekao da je post polunormalan. I to samo zbog prve rečenice. Ostatak posta je sasvim normalan, validan stav o kojem možemo raspravljati. I to je TAA također odradio. Staloženo komentirao ostale spomenute kritike. Kad smo kod toga, možemo raspravljati i o prvom dijelu posta, naravno. Niko nije uvrijedio greybacka, niko nije brisao post, niko nije lockao temu. Ali možemo reć da se s tim ne slažemo i da nema veze s istinom.
I ne vidim nigdje kako je ispalo da ja ikoga s ikim izjednačavam. Ako zbog ovoga to misliš, krivo si me shvatio. To nije izjednačavanje Tuhya s Brijačem.
Tzereen Ali eto, neki vide samo razlog za hejt, povraćanje i prigovaranje.
2 - niko nije skroz u pravu ni u krivu kad daje ocjenu nekom filmu ili seriji, hrani, autu, garderobi, stilu života, načinu trošenja svoje plaće itd. Apsolutno. Zato i jesmo na forumu da razmijenjujemo mišljenja i stavove i preferencije. Nekad ćemo se posvaditi, nekad nasmijati, nekad nešto i naučiti. Ali ljudi mogu biti skroz u krivu kad kažu da je npr. Zemlja ravna ploča. Ok, netko to može tvrditi, ali mora biti spreman da će mu ostali reć da nije u pravu i da to što govori nema smisla.
3 - ni ja ni @ThomasAAnderson nismo @greyback nazvali polunormalnim. TAA je tako nazvao dio posta. Čovjek može biti super normalan i napisati nenormalan post. A čovjek može biti nenormalan i napisati normalan post. Ja osobno ne bih onaj post nazvao polunormalnim, ali razumijem iz kojeg je aspekta TAA to rekao i zato sam uskočio s interpretiranjem.
4 - da, slažem se da je epizoda mogla biti s dvije random žene, da je mogla biti bez ikakve ljubavne priče ili da je mogla imati fokus na Joelu i Tess i da i dalje bude fantastična epizoda. Apsolutno. Ali ovo je bila njihova odluka, i od prve do zadnje sekunde je sve šljakalo. Sve je bilo na svojem mjestu i upravo zbog svega toga, ali i načina na koji se sve odigralo, finalni payoff je puno jači. Ovako napisano je dalo puno veći naglasak na emocije i na razvoj likova od toga da je išlo na neki konvencionalni način. Kao što je u 90% slučajeva obučena žena više sexy nego skroz gola, tako je i ovako suptilan razvoj radnje Joela i Ellie puno intenzivniji nego da smo gledali njih 80 minuta.
Joel je postao stroj. Joel je preživio gubitak Tess bez da je rekao zbogom. Joel bez suze pokapa mrtvo dijete. Joel, kako je Tess rekla, nije dobra osoba. Ali upravo kroz ovo pismo koje je dobio, stekao je potreban kamenčić koji će krenuti razbijati ljusku oko njegovih emocija.
5 - ja se čak slažem da danas imamo sadržaja u koje su umjetno nagurani elementi kako bi nam autori prezentirali svoje poglede na svijet. I kad je to napravljeno loše, djeluje katastrofa. Vidi se da je na silu. Vidi se da je umjetno. I odbija veliku većinu ljudi. Zbog toga smo i došli do situacija da ljudi pušu i na hladno. Da čim vide homoerotične elemente, misle da je to zbog tih trendova. A nije uvijek. Ovdje definitivno nije.
6 - da budem skroz iskren, ne, nije ni meni estetski ugodno ni vizualno privlačno vidjeti 2 dlakava tipa da se maze. Isto ko što ne bih htio vidjeti dvije žene od 160 kila da se maze. Ali to nema veze s mišljenjem o ovoj epizodi serije. Iskreno, koliko god se ja ne mogu staviti u tu kožu da me frajer privuče, način na koji je to ovdje odglumljeno, meni su skoro na kraju zasuzile oči. Majkemi. Ništa usiljeno, ništa neprirodno. Baš ono, ljubav, ljubav.