@wooddiebone preserans, sve navedeno. Radio sam na M1, karboncu i zbooku. Razlika? Win masine bolje za bilo kakvu sys administraciju i brze se radi. Osim toga apsolutno je svejedno na cemu radis kada svaki ozbiljniji env ima virtualke, tiering i samo se remotas kako bi radio na linuxu ili win…

Do radnika je, ne do stroja.

chono Do radnika je, ne do stroja.

osim kad je u pitanju kita onda je i do radnika i do stroja 😃

Krivo sam rekao. Nije dovoljan za sve koji ne igraju igre. Za neku vrstu produktivnosti definitivno nije dobar ni Pro nego ti trebaju Windowsi.

Ali kao ultrabook za potrebe većine ljudi koji koriste laptop, Macbook nema konkurenciju. Nikako.

2K eura je izmišljotina. Ne košta ni upola tolko, a mete pod sa konkurencijom po onome kaj nudi.

chono Upravo to, a da ne govorimo o uštedi za tvrtke koje imaju više stotina djelatnika.

Macovi su prestiž a ne potreba.

wooddiebone ima, u vidu jeftinijeg proizvoda. Pricamo o ultrabooku, a ono sto treba takvom krajnjem korisniku dobijes u jeftinjim win masinama, koje je lakse managirat, hendlat i manji trosak za firmu. Edit dokumenta, browsing weba i koristenje nekih servisa nisu dovoljan razlog za kupovinu mac ultrabooka takvim korisnicima. Skupo je i nema smisla, preserans.

Ne volim Apple jer sam siromašan.

Isto je to kao i sa autima. Možeš kupit Daciu za vjerojatno 100% onog što ti treba u transportu, a možeš i Mečku ili Audi pa mahat imaginarnim kurcem. Mislim, šta ja znam..

yakuza_stinger nije isto za usporedbu. Jer te mac ultrabook nece dovesti do osjecaja tolike razlike kao kad sjednes u ladu za duze putovanje i neki gradski autic. Ako kupis Acer od 2500kn i mac ultrabook m1 onda mozemo pricati o tome. Win ultrabook i mac ultrabook istog ranga bas i ne.

chono a ne znam. Osobno nisam koristio Mac nikad jer nisam fan Applea, ali tko god je - uglavnom kažu da se preporode. Od stabilnosti, brzine izvođenja (vjerojatno dediciranih) programa, općenito zatvorenog ekosustava i povezivosti između Apple prozivoda. A to što Apple to naplati debelo - može im se

Istina, Appleovi proizvodi osim telefončeka koji imaju neka ograničenja ali svi njihovi proizvodi su fenomenalni počevši od odaziva na ekranu, fluidnosti pa do same kvalitete materijala i lijepog dizajna. Zato i koštaju i za mene su samo kao san!

yakuza_stinger u privatnom sektoru i manjim kompanijama mozda i da, u velikikm kompanijama i ne bas. Isto je, nema neke razlike. Osim sto imas veci trosak i pizdarije oko managementa jer je zatvoren sustav.

@chono

Ja većinski tu pričam o privatnim korisnicima koji uglavnom kupuju laptope za konzumaciju sadržaja ili za laku produktivnost poput office worka ili web based produktivnosti.

Mac je za takve korisnike daleko superiornije iskustvo od Windows laptopa iste cijene.

Sa M1 Airom za cca 7000 kuna dobivaš performanse Windows ultrabooka od minimalno 10K možda ne na papiru, ali u real world performansama razlika je očita. Baterija traje 14 sati konstantnog rada, tjednima na standbyu.

Kaj se tiče firmi, stvar je jasna. U momentu kad dođeš na razinu da ti treba internal IT podrška i zapošljavaš u tom timu nekog, u tom momentu ti se isplati preći na Mac jer Mac based okruženje bez problema održava jedan zaposlenik godinama duže od Windows based okruženja u kojima su problemi IT podrške praktički konstantni i potreban ti je tim ljudi da ostali zaposlenici ne popizde.

Na kraju dana, velika većina non-dev zaposlenika je puno zadovoljnija radom na Macu.

U poslovnom okruženju se ne prelazi na Mac zbog preseransa nego zbog pouzdanosti, sigurnosti, isplativosti. Ozbiljne firme nemaju vremena i novaca za preserans nego ga ulažu u kvalitetu.

Objasnit ću vam na vrlo jednostavnom primjeru zašto je Mac to što je, a zašto je sve ostalo drugoklasna roba.

Ovo je Macbook kupljen na jesen 2008. na launchu, prije punih 14 godina. Danas ga upalim i normalno radim na njemu. Sve je fluidno, sve radi pouzdano i nečujno kao prvi dan. Aluminijski unibody je svevremenski dizajn i jedino što novi modeli imaju drugačije je veći touchpad. Robusan, svaki priključak i šarka su i dalje full čvrsti i nigdje pohabani. Jedino što mu odaje godine je to da je kabel od punjača požutio. I to je to, i dalje puni, i dalje baterija drži.

S druge strane, bilo kakav Windows laptop, pa čak i top modeli iz 2008. su danas svi redom negdje duboko u smeću. Doslovno u smeću.

weky sve super radi osim što ti FFA pokazuje dvije reklame na header poziciji 😄

Ova druga je popup na dnu.

wooddiebone i onda ti treba trece rjesenje za laptop management, security i patch deployment i za policye. Broj ticketa za mac i win ti je isti, stvar je usera i okruzenja u kojem rade.

@weky iman ja Acera iz 2006. koji jos vrti win7. Point? 😁 i sve radi glatko, samo je ssd ubacen u njega. Plastican sav i radi gle cuda

weky Ako pogledamo poslovni aspekt prijenosnih računala i stariji sa windowsima se još uvijek vrlo dobro drže, pogotovo kad staviš ssd.

Jedini razlog je zašto sam ih ja mijenjao je bila buka. Od tamo ryzena 2200u na dalje su laptopi doslovno nečujni. I dalje radi kao urica za uredske poslove i multimediju a koštao me cirka 2400kn.

A danas kad pogledaš da jedan 5500u možeš kupiti za 3 soma kuna koji je gotovo u rangu desktopa i7 7700k sve je jasno. To je hebeno računalo za 3 soma koje melje sve uredske poslove. I to pričam o modelu sa ips matricom.

I kako sad netko može opravdat slučaj da jednom java programeru treba mac za 15k kuna?

Pa to je apsurd.

weky

Stavi ga u retro kutak i tam bu faca. Zake si tu mrcinu zapostavil? 😆

Ja ga ne bih tak lako zaboravil i zamjenil ga sa novim jedino da mi krepa.

doctorfreak I kako sad netko može opravdat slučaj da jednom java programeru treba mac za 15k kuna?

Ne znaš što sve dolazi u to da je netko jedan Java programer.