Ništa, ulazimo u završnicu sezone, nema više zajebancije, barem ako nisi Chicago Bears, vrijeme je da se i ovdje priključim. Odgledao sam bolesnu količinu fudbala ove sezone, nastavak danas za Thanksgiving, naručena dostava pive i rebarca na pol 7 i ajmooooooo
A sad neka kratka zapažanja:
AFC EAST
Bills
MVP Allen sa *, Diggs zamijenjen bez problema, čak bi rekao i pomoglo im je što je otišao jer je očito diva koja je narušavala svlačionicu, obrana TOP 7, ali vraća im se Milano, sve ide u pozitivnom trendu za njih. A roknuli i Chiefse opet u regularnoj sezoni. Meni osobno broj 1 favorit za SB iz AFC.
Dolphins
Miami s Tuom i bez Tue je ko da gledaš Miami s Tuom ili Zagreb Patriotse. Kompletna franšiza stoji unutar jedne nježne i osjetljive lubanje. Danas Green Bay po snijegu im je cijela sezona u jednoj utakmici, ne samo borba za ulazak u playoff nego i dokaz jel se mogu pripremiti za uvjete oko vremenskog minusa koji slijedi u siječnju. Osobno mislim da ne mogu i neće ni danas, Tua je 0-4 na utakmicamaa ispod 5 stupnjeva, GB je TOP 3 obrana kroz sredinu, zatvaraju jako dobro slotove, run obrana je također briljirala protiv SF. Tyreek ima problema s zglobom, ništa pohvalno kad danas lopta od kamena počne udarat u ruke.
Jets
Jedina riječ za opisati sezonu je - katastrofa. A sve kreće od vlasnika Woodya i kulture koju je uspostavio na svojoj nesposobnosti. Katastrofalni trejd Rodgersa, katastrofalni otkaz Salehu nakon 5 utakmica LOL, da bi sad sve kulminiralo i otkazom GMu, pričama o prisilnom benchanju Rodgersa da se izbjegne ozljeda i da ga mogu otpilit poslije sezone, jedna teška nesposobnost na svim razinama. Woody će izgleda opet na ambasadorsko mjesto Trumpu, tako da Jetse čeka jedan veliki reset. Rodgers također igra loše, ali igrao je loše i zadnju sezonu u Packersima, a ozljeda prošle godine je izgleda bila i kraj vrhunske karijere. Ovo sad je na momente baš teško za gledati.
Patriots
Rebuilding sezona za zaborav uz iznimku Drake Mayea koji izgleda sve bolje kako sezona ide, barem nešto da se imaš veselit ako si Pats navijač.
AFC NORTH
Steelers
Po meni klasični Steelersi. Tomlin nema negativnu sezonu u karijeri, neće imati ni sada - ispadanje u prvoj playoff utakmici. Oni jednostavno nemaju dovoljno dobar napad, Wilson i Fields su miljama ispred prošlogodišnjeg Pickett/Rudolph užasa, ali i dalje to nije dovoljno dobro, pogotovo ne s ovakvom konkurencijom. Zaposlit Arthur Smitha kao OC ide po očekivanju.
Ravens
Bizarna ekipa pogotovo na tu dugoročnost vrhunskog brata Harbaugh. Dvije utakmice izgledaju senzacionalno, Lamar MVP razina, od Henrya se svi odbijaju ko čunjevi, obrana beton i onda treću teški kriminal na svim razinama. Jedan Tucker ne može pogodit stadion. I tako od starta. Jel mogu povezat 4 playoff utakmice zaredom i doći do naslova? U teoriji mogu, u praksi će vjerojatno opet puknut negdje.
Bengals
Mogli su imati 9-2 realno, Burrow igra briljantnu sezonu, ali malo penaltyi, pokoji kick, malo sudačke pizdarije, jako puno užasna obrana i vrlo vjerojatno ništa od post sezone. Sve što je moglo poći po krivu je i pošlo.
Browns
Najbolji opis franšize je situacija u kojoj ti se star QB kojeg si platio bolesne garantirane pare ozlijedi, a tvoj domaći stadion se tome veseli. Jameis je zato teška legendica.
AFC SOUTH
Texans
Lijep ulazak u sezonu i solidan mini meltdown zadnjih mjesec dana. Nije pomoglo ni što su Nico i Diggs otpali zbog ozljeda, ali Oline je tragičan. Stroud je pao u odnosu na rookie sezonu, ali oni njega ne mogu zaštitit 2 i pol sekunde. Divizija je loša pa će se dovući nekako do domaće Wild Card utakmice, bojim se da neki dublji playoff run nije ni blizu.
Colts, Titans, Jaguars
Što manje to bolje, taman se ugurali negdje između prosjeka i dna, baš toliko da na njih ne treba ni gubiti vrijeme. Jagsi trebaju ogromni reset, sve vanka.
AFC WEST
Chiefs
Sve suprotno od Bengalsa, sve što je moglo otići na njihovu stranu je otišlo. Neću sad baš reći da su se provukli na sreću i suce u svim utakmicama, ali nema tu ni blizu dominacije kao prijašnjih godina. Oline im je loš i jedan hot take, ako to ne dignu u sljedećih mjesec i pol oni će izletjeti iz playoffa jako brzo. Mahomes isto za sad nije svoj, naravno šampioni su to s bolesnim iskustvom i može se gledati i s druge strane, rutinsko odrađivanje pa će pojačati naknadno. Povijest kaže da to baš ne ide tako u NFLu, ali ubrzo ćemo vidjeti. Mišljenja sam da im je ovo najslabija sezona od starta "dinastije", ima boljih momčadi.
Chargers
Jim je trenerčina tako da napredak ekipe nije iznenađenje, da Chiefse nije posralo sve što je moglo uzeli bi diviziju. Dobra su ekipa kojoj za pravi rezultat nedostaje WR oružja. Herbert igra odlično, ali što ćeš kad svima ispadaju lopte.
Broncos
Osobno veliko pozitivno iznenađenje, pogotovo razina igre Bo Nixa. Što god da si mislim o Paytonu, a mislim jako loše, čovjek je dobar trener. Wild Card i ispadanje, ali lijep je tu zalog za budućnost.
Raiders
Raspad sistema i još jedna ekipa zrela za pošteni reset
NFC EAST
Eagles
Zato sam stavio Allena kao MVPa s zvijezdicom, jer pravi MVP je Saquon. Zvijer, mrcina, igračina, povijesna sezona. Eaglesi su odlični, sve promjene koje su napravili poslije raspada prošle godine su pogodili, Vic Fangio ne komplicira i ima prilično bazičnu obranu, ali sve što rade rade na vrhunskoj razini. Napad ide kroz Barkleya, što otvara play action Hurtsu, djeluju nezaustavljivo. Opasni su. Ako ne bude nekih ozljeda glavni favoriti za SB uz Lionse.
Commanders
Slična sezona kao i Texansi, vrhunski start, Danielsa već svi proglasili rookijem godine i onda u posljednjih mjesec dana pad. Ništa ne ide ofanzivno, opet pročitalo Kingsburya na pola sezone. Fascinantan je podatak da čovjek u karijeri NFL + College ima nešto tipa 8-45 u drugom djelu sezone. Svi Kylera optužili da igra Call of Duty i ne uči playbook, možda je Kliff isto teški gejmer. Ne izgledaju dobro, visi opasno playoff.
Cowboys
Raspali se po šavovima. I prije nego su ih ubile ozljede to je izgledalo kao jedno veliko ništa. Big Mike je zaostao u vremenu, koliko god da ga volim, fudbal ga je prošao još tamo 2016. Jerry je posebna priča, kakav vlasnik takva i ekipa.
Giants
LOL
NFC NORTH
Lions
Najbolja ekipa lige. Nema se tu što filozofirati, promjena kulture koja je došla s Campbellom je za ustati i zapljeskati. Ljudi pobjede i kad Goff baci 5 interceptiona. Melju sve, šteta ozljede Hutchinsona. Ako će ići post season kroz Detroit, a trebao bi ići, bit će ih gaaadno dobiti.
Vikings
Još jedno pozitivno iznenađenje, rekao bi još veće od Broncosa i Nixa jer Sam Darnold igra i više nego dobro. Opet, to su Vikingi pa će izletjeti u Wild Cardu, ali svejedno treba čestitati na dosadašnjoj sezoni. Flores ima TOP 5 obranu lige i to ih je povuklo u par utakmica kad je napad izgledao izgubljeno, fali im pravi QB za veći rezultat, Rodgers u Vikinge? 😀
Bears
Hehehe
Najbolja franšiza lige. Kad misliš da ne postoji novi način za izgubiti Bearsi će ga naći. Najzabavnija ekipa za pratiti, barem završnice, ako nisi njihov navijač ili nedaj bože navijaš za rivala. Imali 4-2, popili Hail Mary i ode sezona u bunar. Vlasnici su nesposobne neznalice, Eberflus je kukavica koja stalno igra da ne izgubi, a izgubi stalno, ima tip ono 5-20 kad ulazi s vodstvom u zadnju četvrtinu. Caleb se malo popravio od kad su smijenili OCa, potencijal je definitivno tu, sve ovisi o tome što će vodstvo odlučiti na proljeće oko GMa, trenera. Poznavajući njih, odlučit će krivo.
NFC SOUTH
Falcons
Mlaka voda. Najnekvalitetnija divizija lige. Obrana je na dnu, plus Cousins koji će bacit koji INT po utakmici, ako se i dovuku do playoffa ide se odmah kući. Potencijal je tu, pogotovo napadački, ali nisu ni blizu za sad da ga otključaju.
Bucs
Baker je odličan, po meni će skinuti Falconse do kraja sezone. Ozljede su bile nemilosrdne, ali evo ih još tu. Bit će sad nešto zdraviji, a igraju dobro, raspored je solidan.
Saints
Bunar od ekipe. Uvjerljivo najgora situacija s salary capom, došlo na naplatu desetljeće guranja love u naredne godine. Malo su prodisali kad su najurili Allena, ali bojim se da ih čeka jedno duže vrijeme prosječnosti.
Panthers
Bryce nije apsolutni kontejner smeća i to je nešto. Teško ovdje nešto pametno komentirati, malo su uskrsnuli zadnjih mjesec dana, ali daleko je to od ozbiljnog fudbala, ima tu još godine posla plus vlasnik koji je specifična budaletina.
NFC WEST
Seahawks
Evo ih, prvi u diviziji, Znaju li kako ne znam, zna li Geno kako, isto ne znam, ali prvi su. Najizjednačenija divizija lige, ali samo zato jer su svi podjednako - prosječni. Geno je specifična priča, bacio je hrpetinu yardi, ali brate kakve on gluposti radi po utakmici. Run im je loš, na dnu su, tako da tu nema kruha. Pass defense odličan, nedovoljno sveukupno.
Cardinals
Taman kad su izgledali kao ekipa koja raste u pravom trenutku odu u Seattle i odigraju najgoru utakmicu sezone. Toplo-hladna ekipa koja bi mogla zapapriti svima kod kuće ako uhvate diviziju. Svako sljedeće gostovanje će biti i ispadanje. Raspored im je i više nego povoljan, mogli bi uzeti.
Rams
Malo ozljede, puno muka u obrani i uspostavljanju run igre i imaš što imaš, a to je po meni razočaranje od sezone. 26 u ligi po rush yardima, dozvoljavaju 25 poena prosječno, ne može se tako igrati. Eaglesi su pokazali koliko je tu rupetina u ekipi najbolje.
49ers
Nekako sam dojma da se jedan ciklus polako zaokružuje i trebat će ovdje u rebuilding. Ozljede su također sad stisle, ali oni su od Week 1 miljama daleko od prave razine. Nešto se šuška da bi se i Shanahan mogao zamijeniti, što mi je osobno urnebesno, ali bilo je i glupljih odluka. Imali su solidan prozor od par godina, dva SB nastupa, ostali kratki i to je to. Deebo izgleda katastrofa, obrana nije puno bolja. Imali su puno promjena koordinatora u toj liniji, poznat će se prije ili poslije.