@ikral @Tzereen kolege, molio bih preporuku nekog bajka do cca 6.000kn i da je cash&carry u Zagrebu. Kako imam problema s koljenom onda bih dio trkačkih treninga povremeno mijenjao za vožnju bajkom. Teren po kojem bi vozio bi bi Maksimir (pješčake staze, ne šuma) i grad. Maksimalna duljina vožnje po trenigu bila bi 40-50km i to bi bilo jako rijetko. Ajmo reći neki tjedni prosjek jedna do dvije vožnje po 15-20km.

Hvala!

Picek pogledat ću tek navečer. Ne stignem sad.

Edit:

Samo na brzinu, dok ne pogledam. Mogu ti reć koji su meni bili najbolji dućani i brandovi kad sam gledao. Keindl - Cube/Orbea. DSG - Haibike/Lapierre. Rog-Joma - Trek.

Ali tebi treba drugi tip bicikla. Ne MTB. Vjerojatno bi ti gravel bio bolji.

Tzereen Da nije spomenuo probleme s koljenom rekao bi mu da ide na gravel,
      ali ovako možda bi bilo bolje da nejde na krutu vilicu 40-50km po maksimiru na krutoj vilici
      a koljeno ga zeza, radije ne riskirati kada cross bike odradi posao bez beda.

Rog joma sad ima popuste tak da ti je prilika, ja sam prosle godine uzeo kod njih trek x caliber 9 i prezadovoljan sam s njim. Znao sam odvozit i stotke na cest s njim i nije bilo proglema, dobar trening :p

Rog Joma ima tih 20% popusta već jedno pola godine minimalno. Od kad sam ja kupovao bajk.

Ali da je Trek dobar, je. Ovaj X caliber 9 je mrcina samo takva. A ima i doživotno jamstvo na ramu. Ko i Orbea, ak se ne varam.

@Picek

Gle, ono kaj sam i ja skužio kad sam kupovao je da su skoro svi ti veći dućani dobri (Markoprojekt, DSG, Keindl, Rog-Joma…) i da tamo radi ekipa koja voli svoj posao. Ono što će ti svako od njih dat je da sjedneš i provozaš malo bajk pa da si sam vidiš kak ti leži okvir, sic i sve ostalo. Koja ti veličina treba (jer nije kod svih isto). I onda nakon što ih par probaš sam donesi odluku. Moje mišljenje je i dalje da ti je tvrda vilica dobra ako ideš po turama koje si spomenuo, tak da probaj i gravel modele i ove cross/trekk kak ih već zovu. U svakom slučaju, ne treba ti MTB, ne treba ti debela guma, a mislim da ti je pognuta pozicija kakvu ima gravel puno bolja za pedaliranje i postizanje većih brzina s manje napora.

Tzereen U principu je kod švaba rijetkost doživotno jamstvo na ramu npr. Cube, ghost, yt, rose itd… obicno daju po 5-6 dok ameri daju dozivotno jamstvo.

Doduse cube bi izbjegavao, kod njih i canyona sam vidio dosta puknuca rame, cannondale se tu poboljsao. Medutim cube bi izbjegavao u sirokom luku.

led_zeppelin Cube je jako skup ako ga ne nađeš na akciji.

Prednost mu je kaj se Keindl jako raširio ko dućan i ono, imaš dobru podršku za njega i sve dodatne dijelove. Ali ako nije na akciji, često je preskup u odnosu na druge.

Tzereen ma skupi su oni i dugoročno, ima kod nas puno bolje ponude od cube-a pa makar i na snizenju. 😃

U kojim si ti vodama ? Cesta, mtb ?

Picek hmm jedno je hardtail, drugo cross…

Sto se tice cube-a žnj kočnice, nema zračnu vilju, sx ti tvornicki ima lufta na glavnom vijku i ostalim zglobovima i s vremenom kad se razradi uvidas nedostatke + plastican je. Dodatni minus cube daje 5 god garancije na ramu i dosta je skuplji u odnosu na neku konkurenciju kod koje dobis bolju opremu za manje ili jednake novce, ako bi pak dao 7k za hardtaila racunaj da ce ti njime biti teze šlepati se po ravnom zbog 1x grupe i profila guma, ali u tom slucaju ti nademo nesto bolje za te pare. 😃

Tzereen gledao sam i taj, ali piše da je nedostupan. Gledam nekaj da ima na laferu ili da dođe kroz tjedan dana ako je po narudžbi.

@led_zeppelin koja je razlika između hardtaila i crossa? Noob sam za bajkove.

Što onda uzeti do 7k ajmo reci? Vidim da je do 5k dosta ograničena ponzda pa mogu rastegnuti na 7k ako je razlika velika.

• [deleted]

S ovim trekom kojeg ti je @led_zeppelin preporucio neces pogrijesit, bit ce ti dovoljno za to sto ti trazis.

Ako ne mora biti novi bajk mozes za manje novaca dobit bolju opremu ako kupujes rabljeni a mislim da se da naci dobrih rabljenih bicikala.

Picek imaš onda takav sivi.

https://keindl-sport.hr/cube-attention-indigoblacknblack-2022-proizvod-41474/

A iz DSG-a nešto ovakvo:

https://dsg.hr/lapierre-edge-99-proizvod-2685/

Razlika između crossa i MTB-a, u ovom slučaju hard taila (jer imamo i full suspension) je u namjeni, odnosno terenu.

Cross je više neki hibrid za kombinaciju ceste i van ceste, dok je MTB namijenjen prvenstveno za van ceste.

A imaš i te gravel bajkove, koji imaju fiksnu vilicu, znači, bez prednje suspenzije je, a imaju drop handle volane gdje si praktički laktovima naslonjen na volan. Skroz drugi položaj tijela je, bolja aerodinamika i veća brzina. U prosjeku su i 2 kile lakši, a namijenjeni su, ko i cross, za sve vrste terena. Podržavaju i šire i uže (cestovne) gume.

Npr.

https://dsg.hr/ghost-road-rage-base-proizvod-2502/

Picek U principu bez filozofije zdravo seljački kako bi se reklo. Trek će te poslužiti kako na cesti tako i u maksimiru, dok će te cube bolje služiti u maksimiru, ali na cesti ako češ raditi 40+km vjeruj mi biti će ti žao što si uzeo hardtaila odnosno cube. Uzimajući u obzir cube i ono što nudi neovisno o cijeni preporučio bi ti ga zbog dvije stavke kilaža 13kg ( iako je to sigurno za M veličinu ) i boja. Odnosno jedini adut koji taj bajk ima za tu cifru je kilaža. Osobno ti koristim SX grupu na jednom od svojih bicikala i zamjerku imam jedino na zadnju mašinicu, pogon je dobar, shifer je dobar.

Ali mašinica ili stražnji mjenjač nakon par mjeseci dolaze počnu dolaziti do izražaja njegove mane. Tako da čak bi ti i rekao uzmi bajk sa SX grupom lako kasnije nadogradiš, ali u slučaju ovog cubea kočnice i vilica su čisti promašaj. Čak i okej s obzirom na cijenu, ali za te pare uzmeš neki bolji čak i rabljeni.

Ako pak želiš hardtail do 7k ima marina, jamisa, itd nešto ćemo naći, ako ti se sviđa ideja "all roundera" treka s linka nečeš fulati sa njime ja sam ga osobno htio međutim kada sam uzimao svoj hardtail nije bilo dual sporta u mojoj veličini.

Picek Nemaš frke, koliko si visok ? obavezno isprobaj ako imaju izložene. Daš im osobnu i dečki u rog jomi ti daju da prepeljaš bicikl vani koliko god vremenski želiš.