Završio sam 6. sezonu! Za mene jako dobro i vraća se opet Black Mirror na visoku kvalitetu nakon malo slabije 5. sezone (koja nije bila loša, samo nije bila na razini prethodnih). I dalje nije ona vrhunska kvaliteta prve 4 sezone, no nije ni predaleko.
Inače, inicijalni komentari po internetu za ovu sezonu su solidni, ali dojma sam da su ljudi mrvicu razočarani jer nije kvaliteta na razini nekih prijašnjih sezona i pogotovo zamjeraju što Black Mirror više nije Black Mirror. E tu se nikako ne mogu složiti. Black Mirror je još uvijek Black Mirror i to je najvažnije. Dosta ljudi u glavi ima utuvljeno da Black Mirror mora biti nešto u vezi tehnologija. Za mene je Black Mirror serija koja se bavi provokativnim temama zbog kojeg će te propitkivati sebe i okolinu, a tehnologija budućnosti je u dosta epizoda tu bila pokretač radnje koji bi pomogao složiti premisu epizode. No nije srž Black Mirrora.
Ova sezona je imala 'samo' 2 epizode (od 5) koje su imale veze sa tehnologijom, ali Brooker je svejedno dokazao da se može uhvatiti u koštac sa različitim temama. Stvari poput true crime dokumentaraca, teških psihičkih bolesti, paparazza koji su spremni ići nevjerojatno daleko za savršenu sliku ili jednostavno nešto što je iznimno aktualno, a to je koliko svog privatnog života danas zaspravo stavljamo na display cijelom svijetu i koliko su ogromne korporacije spremne daleko ići samo kako bi imali masovnu publiku koja će konzumirati njihov sadržaj (svidjelo mi se što je Netflix zapravo dopustio da se u ovoj sezoni kritizira ono što i oni sami rade).
Brooker je dokazao da i dalje ima inspiracije i da može napraviti kvalitetnu seriju. Nijedna epizoda mi se nije činila kao prethodna, uvijek zabavno i svježe, uvijek propitkujem što se stvarno događa na ekranu i koja je po(r)uka. Nadam se da će daljnjih sezona biti. Ovakav tempo od 5 epizoda svakih 4 godine bi po meni bio sasvim u redu.
Rang epizoda za ovu sezonu:
- Loch Henry - da nema nekih malih mušica, ovo bi mi poslije 'Hang The DJ' bila najbolja epizoda u serijalu, no i dalje vrhunsko ostvarenje, odličan triler
- Demon 79 - vjerojatno i najzabavnija epizoda cijelog serijala
- Joan is Awful/Beyond the Sea - epizode sa tehnologijama, a ova druga se pogotovo bavi brutalnom temom
- Mazey Day - zanimljiva premisa, ali mogu se složiti sa većinom da je egzekucija nespretna, tj. da je poruka epizode jako nespretno prikazana. Mogu shvatiti zašto će ljudi ovu epizodu nazvati najgorom u serijalu. Jedina crna mrlja ove sezone, ni ništa prestrašno.