Vrlo jednostavno.
Pod ovim pojmom smatram svaku vrstu politicke korektnosti, rasne, seksualne, drustvene.
Pojam koji "kao" treba da predstavlja neki vid ravnopravnosti, a zapravo je degradacija slobodnog i kreativnog izrazavanja i to se pre svega vidi u filmskoj industriji.
Primer: Apu iz Simpsonovih, sada je to vredjanje Indijaca.
Klasicno liberalno proseravanje.
Svi znamo da je lik kreiran na osnovu vrlo realnog prikaza Indijaca i njihovog engleskog, a sam lik je vrlo simpa i tu nema niceg loseg.
Dalje, trpanje afromerickih i nesto manje azijatskih glumaca gde im nije mesto.
Zasto? Pa eto nije bitno koliko je ko kvalitetan glumac nego da ta boja koze, odnosno rasa bude zastupljena.
Mislim da sam negde gledao seriju u kojoj je rimski legionar crnac, sto je apsurd i teska budalastina.
Tamnoputi glumci su apsolutno dobrodosli kada svojim talentom i harizmom budu na pravom mestu poput recimo VS u Blejdu ili milion uloga Denzela V. Ili Vil Smit itd da ih ne nabrajam sve.
Ne forsiraj nekoga zbog boje koze.
To se isto odnosi na gej populaciju, trans populaciju i jake zene, odnosno feministicku mantru.
Cemu je vila u Pinokiju crna trandza?
Zasto su neki likovi iz nuzde gej?
Zasto mora da bude gej scena u scenariju, cemu forsiranje?
Isto se odnosi na ulogu zena.
Znate postoje filmovi i knjige u kojima su zenski likovi izuzetni, te zene duhom i energijom nose sve pred sobom poput lavine.
Za nas najbolji su primeri iz gejminga, poput Aloy ili Lare.
Kada to ide prirodno i spontano svi se sjedine sa takvim likom. Nije bitna ni boja koze ni pol ni seksualna orijentacija.
Definicija wokea je izgubila pojam spontanosti i originalnosti.
To je postao vrlo banalan i agresivan trend ili pokret koji na silu zeli da se bori za ravnopravnost, a zapravo vrsi pasivnu agresiju.
Na taj nacin ogranicava kreativnost u stvaralackom radu.
Ne moze na silu, to je poenta.
Gej lik je dobrodosao, ali budi originalan i spontan.
Budi svoj u pravom trenutku.
Isto se odnosi na ostale.
Ajde recimo Idris Elba bi bio sjajan Bond.
Mislim da bi vrhunski izneo ulogu.
Ne smeta mi da 007 agent bude crnac jer je to u realnosti moguc scenario.
Smeta mi sto mora da bude bilo koji crni glumac jer to jos niko nije bio.
I to je sustina.
Ne smeta mi crni Bond, smeta mi nametanje krivice kao belcu, kao rasi koja ne dopusta drugoj rasi da dodje do izrazaja.
To je epsko proseravanje!
Crnac moze biti 007
Crnac ne moze biti rimski legionar!
Zena moze biti nadrkana i opasna, ali ukoliko je prenadrkana postaje neozbiljna i izgleda amaterski.
Jedno je snazan zenski lik, a drugo vestacko pretvaranje zene u muskarca i ovde ne mislim na transrodnost, nego na ponasanje i karakterizaciju.
Sad bogte sve one Vikinske i srednjovekovne zene veci ratnici od Dzingis Kana i Aleksandra Makedonskog.
Sve vitlaju macevima vecim od sebe i mlate muskarce u oklopima i jedu govna sa jeftinim replikama.
Da ne govorim sto se pretvore u Brus Lija.
Dobri zenski likovi, zapravo vrhunski se u poprilicnom broju nalaze u Game of Thrones serijalu.
Nema veze sto je u pitanju epska fantastika.
Takve zene obozavam, podjednako pozitivne i negativne.
Ali kada na silu forsiraju snazne zenske karaktere dobijemo woke sranje.
Hocete primer 4 vrhunska transrodna lika kojima aplaudiram?
Buffalo Bill - Kad jaganjci utihnu
Rayon- Dallas Buyer’s Club
Leon Shermer - Dog Day Afternoon
Lili Elbe - The Danish Girl
Vrhunski gej likovi
The Imitation Game - Alan Turing
Serija Alo Alo - Porucnik Gruber
Dakle ovo su primeri kvalitetne raznovrsnosti
Niko nema nista protiv razlicitosti, kada je ona predstavljena na pravi nacin.