Pogledao sam i ja i mogu reÄi da sam na kraju jako zadovoljan sezonom. Prva sezona mi i dalje ima posebno mjesto i ne znam hoÄe li ju posljednja sezona sruÅ”iti, ali Äetvrta je mogla biti ta da nije bilo ruske radnje. Jednostavno je ta treÄa sezona imala toliki utjecaj svojim comic reliefom koji se prenio ne samo na trenutke, nego baÅ” i na pretjeranu radnju i onda se moralo isto nekako održati u Äetvrtoj sezoni. BaÅ” mi je žao Å”to Joyce nije imala viÅ”e dramskih situacija u ovako mraÄnoj sezoni, žao mi je Å”to uopÄe ne koriste dramski talent Winone Ryder.
VeÄ sam puno rekao o radnji u Rusiji i ostajem pri tome da je jednostavno nepotrebna i jedan poveÄi teret na leÄima radnje. To se vidjelo i na samom kraju, jedini naÄin na koji su izvukli da mogu pomoÄi El i ekipi je bio da se bore u areni protiv Demogorgona i Demodogsa, a to mi je sve ispalo toliko neuvjerljivo i kao da su jedva uspjeli naÄi nekakav klimavi razlog da opravdaju Äitavu treÄinu radnje.
Radnja u Kaliforniji je bila veÄinom odliÄna. Argyle je nekada bio na rubu Äiste karikature, ali viÅ”e je služio kao komiÄni element mraÄnoj radnji, nego li je bio komiÄni element u centru pažnje. To mi je skroz u redu. Brennerov je povratak ispao puno boljim nego Å”to sam oÄekivao, no nedostajalo mi je malo "hladnokrvnosti" na samom kraju te radnje. Pritom ne mislim na krv i nasilje, veÄ viÅ”e na Brennerove zadnje rijeÄi. Njegov posljednji govor u kojemu opravdava svoje ponaÅ”anje je bio previÅ”e izlizan i toliko puta ispriÄan na isti naÄin da mi nije skroz leglo. TakoÄer, Owens je samo nestao iz Äitave radnje nakon dogaÄaja u bunkeru i, iako sam siguran da planiraju koristiti ga u zadnjoj sezoni, Äini mi se kao previd da nije bio osvrt na njegovu situaciju na kraju sezone, barem na jednu minutu.
Äitava radnja u Hawkinsu je bila fenomenalna. Potpuno me oduÅ”evilo i stajalo rame uz rame s prvom sezonom. VeÄi su naglasak stavili na horor elemente i jako mi se svidjelo Å”to su stavljali likove u vrlo opasne situacije, i ono najbitnije, pokazali su i posljedice izlaganja takvim situacijama naglaÅ”avanjem terapije i PTSP-a. Zreli pristup ozbiljnoj temi na koji sam naviknut od prve sezone.
Audiovizualno ovo je jedina serija koja je u rangu Game of Thronesa. Opravdano veliki budžet i kvaliteta koja im postavlja pravi izazov da ju Äak i održe, a kamoli tek nadmaÅ”e. Veselim se Å”to nam spremaju u velikom finalu. S obzirom da je u pitanju Mind Flayer, oÄekujem totalni kaos.
Postoje dvije stvari koje malo "zabrinjavaju". Prva je da kvaliteta pisanja nije konzistentna. OÄekuje se fluktuacija, ali radnja u Rusiji nije ni približno kvalitetno odraÄena kao ona u Hawkinsu. To se nekada prenosi i na dijaloge koji su postali viÅ”e izlizani nego proÅ”lih sezona Å”to se onda i odražava na kvalitetu glume. Primjerice, sve oko Max je bilo vrhunski napisano i to je omoguÄilo da Sadie Sink i Caleb McLaughlin pokažu koliko su dobri glumci. Isto je vrijedilo i za Eddieja i Dustina, a da ne govorim da su Stevea uÄinili joÅ” slojevitijim. S druge strane imamo Kaliforniju u kojoj je Jonathan bio potpuno neiskoriÅ”ten, a Mike mi sve do scene s kadom nije imao trenutaka u kojima bi pokazao glumaÄki neÅ”to viÅ”e od (kvalitetne) djeÄje glume prethodnih sezona. Isto vrijedi i za Eleven. UopÄe ne mogu prosuditi kakva je Brown glumica. Ima ekspresiju lica, ali dijalozi su nedoreÄeni. Kužim zaÅ”to je manje komunikativna, jasno mi je, ali treba se nekako kompenzirati jer se ovako sve svodi na suze i napeto držanje ruke u zraku. Å to funkcionira u akcijskim trenucima, ali treba i neÄega viÅ”e u onim mirnijima.
Druga stvar koja bi im se mogla obiti o glavu je nedostatak muda. Mislim da je Max trebala umrijeti na kraju kako bi se osjetio pravi gubitak od Vecne. I ovako je scena njene "smrti" bila vjerojatno najemotivnija i najbolje odglumljena scena u Äitavoj seriji, a ovako mi se Äini kao da je pomalo izgubilo na svom efektu. Ne želim prerano suditi dok ne vidim zadnju sezonu, ali to mi je za sada osjeÄaj. OpÄenito mi se Äini da su rizici bili preveliki da bi posljedice bile toliko male na individualnoj razini. Da, Hawkins je uniÅ”ten, da ima puno mrtvih od samog otvaranja portala, ali to nije jezgra likova u seriji. Tu je trebalo neÅ”to viÅ”e i mislim da je Max pisanjem dovedena baÅ” u takvu situaciju.
Kako god da bilo, puno je veÄe iÅ”Äekivanje pete sezone, nego li Äetvrte. Vratili su se na pravi put i Stranger Things mi je opet meÄu serijama koje jednostavno moram gledati Äim doÄe.
Tuhy Dustin je najviŔe Ŕto mogu podnjet.
Mislim da puno pomaže Å”to ima odliÄnu kemiju s Kerryjem koji glumi Stevea pa se to prenosi i na dijalog i opÄenito njihov odnos, a pritom je uz Sadie Sink vjerojatno najbolji glumac od ekipe klinaca. Scena s Eddiejevim ujakom je srcedrapajuÄa i toliko predivno odglumljena. BaÅ” se nadam da Äe i on i Sink pažljivo birati buduÄe uloge jer imaju ogroman glumaÄki talent.