Pogledao sam i ja i mogu reći da sam na kraju jako zadovoljan sezonom. Prva sezona mi i dalje ima posebno mjesto i ne znam hoće li ju posljednja sezona srušiti, ali četvrta je mogla biti ta da nije bilo ruske radnje. Jednostavno je ta treća sezona imala toliki utjecaj svojim comic reliefom koji se prenio ne samo na trenutke, nego baš i na pretjeranu radnju i onda se moralo isto nekako održati u četvrtoj sezoni. Baš mi je žao što Joyce nije imala više dramskih situacija u ovako mračnoj sezoni, žao mi je što uopće ne koriste dramski talent Winone Ryder.
Već sam puno rekao o radnji u Rusiji i ostajem pri tome da je jednostavno nepotrebna i jedan poveći teret na leđima radnje. To se vidjelo i na samom kraju, jedini način na koji su izvukli da mogu pomoći El i ekipi je bio da se bore u areni protiv Demogorgona i Demodogsa, a to mi je sve ispalo toliko neuvjerljivo i kao da su jedva uspjeli naći nekakav klimavi razlog da opravdaju čitavu trećinu radnje.
Radnja u Kaliforniji je bila većinom odlična. Argyle je nekada bio na rubu čiste karikature, ali više je služio kao komični element mračnoj radnji, nego li je bio komični element u centru pažnje. To mi je skroz u redu. Brennerov je povratak ispao puno boljim nego što sam očekivao, no nedostajalo mi je malo "hladnokrvnosti" na samom kraju te radnje. Pritom ne mislim na krv i nasilje, već više na Brennerove zadnje riječi. Njegov posljednji govor u kojemu opravdava svoje ponašanje je bio previše izlizan i toliko puta ispričan na isti način da mi nije skroz leglo. Također, Owens je samo nestao iz čitave radnje nakon događaja u bunkeru i, iako sam siguran da planiraju koristiti ga u zadnjoj sezoni, čini mi se kao previd da nije bio osvrt na njegovu situaciju na kraju sezone, barem na jednu minutu.
Čitava radnja u Hawkinsu je bila fenomenalna. Potpuno me oduševilo i stajalo rame uz rame s prvom sezonom. Veći su naglasak stavili na horor elemente i jako mi se svidjelo što su stavljali likove u vrlo opasne situacije, i ono najbitnije, pokazali su i posljedice izlaganja takvim situacijama naglašavanjem terapije i PTSP-a. Zreli pristup ozbiljnoj temi na koji sam naviknut od prve sezone.
Audiovizualno ovo je jedina serija koja je u rangu Game of Thronesa. Opravdano veliki budžet i kvaliteta koja im postavlja pravi izazov da ju čak i održe, a kamoli tek nadmaše. Veselim se što nam spremaju u velikom finalu. S obzirom da je u pitanju Mind Flayer, očekujem totalni kaos.
Postoje dvije stvari koje malo "zabrinjavaju". Prva je da kvaliteta pisanja nije konzistentna. Očekuje se fluktuacija, ali radnja u Rusiji nije ni približno kvalitetno odrađena kao ona u Hawkinsu. To se nekada prenosi i na dijaloge koji su postali više izlizani nego prošlih sezona što se onda i odražava na kvalitetu glume. Primjerice, sve oko Max je bilo vrhunski napisano i to je omogućilo da Sadie Sink i Caleb McLaughlin pokažu koliko su dobri glumci. Isto je vrijedilo i za Eddieja i Dustina, a da ne govorim da su Stevea učinili još slojevitijim. S druge strane imamo Kaliforniju u kojoj je Jonathan bio potpuno neiskorišten, a Mike mi sve do scene s kadom nije imao trenutaka u kojima bi pokazao glumački nešto više od (kvalitetne) dječje glume prethodnih sezona. Isto vrijedi i za Eleven. Uopće ne mogu prosuditi kakva je Brown glumica. Ima ekspresiju lica, ali dijalozi su nedorečeni. Kužim zašto je manje komunikativna, jasno mi je, ali treba se nekako kompenzirati jer se ovako sve svodi na suze i napeto držanje ruke u zraku. Što funkcionira u akcijskim trenucima, ali treba i nečega više u onim mirnijima.
Druga stvar koja bi im se mogla obiti o glavu je nedostatak muda. Mislim da je Max trebala umrijeti na kraju kako bi se osjetio pravi gubitak od Vecne. I ovako je scena njene "smrti" bila vjerojatno najemotivnija i najbolje odglumljena scena u čitavoj seriji, a ovako mi se čini kao da je pomalo izgubilo na svom efektu. Ne želim prerano suditi dok ne vidim zadnju sezonu, ali to mi je za sada osjećaj. Općenito mi se čini da su rizici bili preveliki da bi posljedice bile toliko male na individualnoj razini. Da, Hawkins je uništen, da ima puno mrtvih od samog otvaranja portala, ali to nije jezgra likova u seriji. Tu je trebalo nešto više i mislim da je Max pisanjem dovedena baš u takvu situaciju.
Kako god da bilo, puno je veće iščekivanje pete sezone, nego li četvrte. Vratili su se na pravi put i Stranger Things mi je opet među serijama koje jednostavno moram gledati čim dođe.
Tuhy Dustin je najviše što mogu podnjet.
Mislim da puno pomaže što ima odličnu kemiju s Kerryjem koji glumi Stevea pa se to prenosi i na dijalog i općenito njihov odnos, a pritom je uz Sadie Sink vjerojatno najbolji glumac od ekipe klinaca. Scena s Eddiejevim ujakom je srcedrapajuća i toliko predivno odglumljena. Baš se nadam da će i on i Sink pažljivo birati buduće uloge jer imaju ogroman glumački talent.