Platine su izgubile smisao, PS Store je preplavljen jeftinim igricama koje imaju samo jednu svrhu
Mislim, da se razumijemo, ne podrazavam to skupljanje laganih 5minutnih platina, ali opet, isto tako ne podrazvam ni pretjerani trud da bi se osvojile neke platine, tipa vjezbanje danima da bi se proslo nekj nivo za trofej..Splasher, tebe gledam, jbg, meni je to isto totalno gubljenje vremena. Ali sta cu, pomirio sam se sa time da svatko ima pravo trosit svoje vrijeme kako zeli..koliko god to meni to sto ta osoba radi bezveze bilo.
Jedan od glavnih razloga zasto sam se ostavio skupljanja je upravo to, platina sad iskace i iz pastete. Nije to vise to kao sto je nekad bilo. Jos uvijek se sjecam pocetaka, to su bile borbe tko ce prvi skupit preko 10 platina... Bas je bilo gust. Morao si se potrudit da nađes igru koja ima trofeje, psn indijanci tada nisu smjeli imati platine.
Jedan od zanimljivih događaja koji pamtim je trazenje ljudi po forumu da se rijesi zadnji trofej za burnout platinu, 8 ljudi u stadionu. Taj trofej me i dan danas progoni... to je dan kad sam upoznao Miru
Jedina igra koju imam 100% je bila GT4,a onda jos nije bilo platina.
Jednostavno igram igre do kad mi se da. Kad vidim da mi je dosadno prestanem igrat. Nema sanse da idem nesto grindat radi nekih znacki nebitnih
Meni nikada nisu niti imale smisao niti me je ikada bilo briga za njima.
Ako nekoga veseli skupljat trofeje i platine, ne vidim kako to utječe na nekoga tko ne radi isto. Znam ljude koji igraju mmorpg-eve i striktno samo skupljaju petove, samo odjeću, samo achievemente, samo pokućstvo i slično i ignoriraju sve drugo . Ako ih to veseli, tko sam ja da odlučujem kako provode svoje vrijeme i troše svoj novac.
- Uređivano
Soul Jedan od zanimljivih događaja koji pamtim je trazenje ljudi po forumu da se rijesi zadnji trofej za burnout platinu, 8 ljudi u stadionu. Taj trofej me i dan danas progoni...
Sjećam se kako si je ekipa međusobno slala kamere poštom za onaj trofej gdje je trebalo poslati fotku ili nešto.
Daj zamisli koji trud za trofej. Zbilja su bili na cijeni kako kažeš.
Edit: Evo đubreta
Ako sam dobro razumio, ovdje se trudom smatra kupovanje platina? Nadam se da nisam dobro razumio.
To mi je isto kao da u onim pay2win mobilnim igrama za lika koji je dao 10000$ da bude najjači kažete da se potrudio da bude najjači lol
Cijeli sistem skupljamja trofeja je broken, zašto uopće raspravljati o nečemu gdje se potpuno kompletiranje Bloodborne i kompletiranje Zippy The Circle vrednuje jednako. Meni bi osobno sramotno uopće bilo biti na nekakvoj rang ljestvici kad sam danas "osvojio" platinu iz Zj the Ball US-AS-JP-EU PS4/PS5/PSVita , 12 platina odnosno 100tinjak gold trofeja za 26 minuta.
Hahahahha pa ja nemogu vjerovat oko cega se svadate i s cime sve usporedujete trophy hunting i ljestvice, al aj ovo je gaming forum pa imam razumjevanja.
Gle ako bi isli na najfair ljestvicu onda bi trebali uzet u obzir exophase rangiranje igraca sa psn profiles postocima osvojivosti. Exophase rangira po rijetkosti ali ne bas logicnoj jer velika baza igraca su hardcore lovci pa jedan wd legion vise vrijedi od meat boya ili street fightera. Kad bi svi sa psnprofiles bili na toj stranici onda bi imali donekle fair listu.
Igram i uzivam u tome, sve sto zapocnem i platiniram, toliko je jednostavno. Preso sam masu ludih igara ne zato sto sam ekspert sa nadnaravnim sposobnostima, nego jer sam uporan i ne odustajem. Jednostavnije nemoze bit. Ljudi misle da je to neki bauk i da moras bit lumen da bi platiniro jedan wolfenstein, ali to je totalno krivo misljenje i misljenje da se na takav nacin gubi vrijeme. Budimo realni velika vecina takvih igara zahtjeva 100 do 200 max sati u prosjeku ( ukoliko nema bolesnog grinda ), ne govorimo o tisucama i tisucama sati po igri pa da trosite puno vremena a znam ljude sto peglaju jednu te istu igru i imaju desetke tisuca sati u odredenoj igri. Jedan Vanquish se moze proc u 30 sati, super meat boy 100-150, splasher isto tako. Price za gubljenje vremena su za malu djecu samo kako bi se ukazalo na nepotrebno ponavljanje istog da bi se nesto preslo. Na kraju krajeva nemam niti 2000 sati ukupnog igranja na ps4 prema exo. Za ps3 neznam jer nema countera tako da ne bih znao brojku. To je za sve te godine daleko miljama od gubljenja vremena.
Svak ima svoje veselje, ne volim gdje je otisao trophy hunting zadnjih 7,8 godina ali tako je kako je. Sve i da nije, ne bih se nikad natjecao. Imate razne stranice, pa gledajte gdje ste po raznim stranicama ako vas to muci, ali treba pokazat postovanje opcenito prema ljudima nebitno jeli skupljaju trofeje ili ne skupljaju pa kakvegod igre igrali i na kojigod nacin skupljali. Trofeji su samo trivijalna stvar u kojima neki max uzivaju dok nekima nista ne znace. Zato manje prepirki i vise igranja .
Nikad mi nije palo na pamet, kupiti (ili samo preuzeti) igru samo zato sto je lako doci do platine, gubljenje vremena, radje cu igrat nesto sto je gotovo nemoguce platinirati, ako mi se igra svidja, a ako jos uz to i platiniram, onda je to poso
Ja iskreno ne pamtim kad sam zadnji put uopce pogledal trophy listu, igram, prodjem, izbrisem i idem na slijedecu.
Meni su trofeji privlačni za skupljanje, no dok u dva tjedna nađem svega par sati igranja, radije ih investiram u isprobavanje novih naslova, nego da idem grindati trofeje. Imam na profilu par platina i mislim da će to na tih par i ostati.
Moram doduše priznati da sam ljubomoran na one koji se drže PS-a već zadnjih 15-20 godina, imaju na profilu 100+ platina i guštaju u tom hobiju. Mislim da nije toliko problem pojava hrpe indie naslova s platinama (super da indie developeri zapravo privuku ljude na ovaj način prema igrama bez marketinških budžeta), koliko u Sonyju koji nije sustav trofeja već dugo nadogradio. Znam da je npr. Microsoft još od Xbone ere posebno označio rijetke trofeje koji su teški za otključati. Može se nešto slično osmisliti i za platine.
Platiniranje igara apsolutno smatram sportskom disciplinom.
To zahteva vreme, trud, zivce, znanje, strpljenje, planiranje i talenat.
To treba umeti, a kao u svakom sportu mnogo je izazova.Nisu svi platinum trofeji jednako vredni, kao sto ne vredi isto kada uzmes titulu sv.prvaka u fudbalu i u vaterpolu. Naprosto je neuporedivo.
Imam veliko postovanje prema igracima koji imaju manje platina ali osvojenih u igrama od 100+ sati ili souls zanru, nego ovim indi brljama.
Vec sam jednom napravio usporedbu, bolje da na zidu imas jednu glavu vuka, nego pedeset prepariranih patkica.Igre ispod 50 sati ne treba da imaju platinu.
Jos sam u cudu da recimo jedna Soma, sa tako dobrom pricom i intelektualnim pristupom temi, nema platinu, sto je sramotno.
Igre koje nemaju narativ, koje ne zahtevaju veci trud, koje se prelaze za par sati, nisu kandidati za trofej.Lov na platinu je adrenalinski izazov.
Ostvariti neke naizgled nemoguce zadatke, probiti granice, postaviti nove rekorde, dokazati sebi sa mozes. Srusiti barijere, osvojiti igru kao sto osvajas zensko srce.
Ulazes sebe u to, ubrza ti se puls, oznoje dlanovi.
A tek onaj osecaj kada uspes, kada se popnes na Everst, kada znas da je tvoja, da ti je niko ne moze oduzeti, osporiti...
To se naravno ne odnosi na otvaranje majoneza ili resavanje puzle.
To je za mene nedostojno vremena, truda i postovanja.Ukinuti dupliranje platina!!!
Ovo smatram varanjem i vredjanjem dostojanstva drugih igraca.
Koja je poenta da kopiras vec osvojeni trofej?
To je vestacko i sterilno kloniranje.
Jedino bih priznao da ponovo ispocetka predjes igru na novoj konzoli, recimo uzeo si ga na 4 pa si ulozio trud da ga uzmes i na 5.
Ok, to priznajem, mada ne vidim poentu da dobijes nagradu koju si vec osvojio.
Ovo regionalno dupliranje, dupli nalozi i slicno, to bih momentalno zabranio pa cak i brisao.Na kraju ako pricamo o prestizu, ja nikada ne gledam koliko ko ima platina, nego sta ima u kolekciji.
Ako ima gomilu trofeja tu mi odmah nesto smrdi, sem ako ih ne skuplja jos od ere ps 3.
Dakle, da ih te respektovao moras mi pokazati kvalitet, a ne kvantitet.
Zato ja ne lovim svaku igru i ne skupljam svaki platinum, nego samo one na koje sam ponosan, za koje znam da vrede i zbog kojih me nece biti sramota.
Na kraju, ne bih ni mogao da igram nesto sto je generalno sranje, pravljeno zbog statistike.
Ja bum samo rekao da me ne zanima ni 0.5%. Previše je dobrih igara i pre malo vremena i želim igrati što više, a ne ganjati trofeje.
Mene je dobrih godinu dana držala borba sa trofejima...ali sam odustao jer sam shvatio da je na žalost u večini igara totalni grind ili namjerno napravljeno da se igra mora proci vise puta ili pod određenim okolnostima. Nema tu više užitka i zabave. Pa ajde platiniraš nešto nakon 100 sati...ponosan si...objaviš na ffa...sretan si jer ti ljudi lajkaju i to je to...nisi ni čokoladnu bananicu dobio na kraju krajeva. Ta sreca traje kratko ali me na kraju ipak kopka izgubljeno vrijeme koje sam mogao potrošiti na druge nove igre ili nešto sasvim drugo a u čemu bi daleko više uživao.
Čast svima kojima je to super, pogotovo ako su godinama lovci na platine i ne odustaju ali za mene osobno je to trošenje vremena uzalud.
Međutim poštujem sve...i nema smisla globalizirati da li je osvajanje platina gušt, zabava, posao, navika, ovisnost ili problem pa mi nisu jasni pojedinci koji uopce ulaze u ovakve rasprave i dizu se tenzije bez razloga.
Svatko ima svoje mišljenje i nije svakome pojam "zabava" isto. Netko uživa prolazeci dark souls igru sa pocetnim oruzjem bez levelanja a nekome je igra promasaj kad ga ubije prvi mob...to je tako...
Jedino kaj mi nije ok sa strane sonija da nema ama baš nikakav award sistem za lovce na platine...tipa mjesec dana free psplus za svaku 100-tu platinu ili tipa neka besplatna igra...barem nešto...mislim da to takve osobe zaalužuju, jer vrijeme i novac kojo oni ulažu su impresivne činjenice.
Trenutno sam na točno 100 platina i ovdje ima svega. Priznajem, imam dosta igara koje sam kupio samo da bi ih u 5min. platinirao jer me to, eto, ispunilo jer imam platinu no definitivno se slažem da bi bilo dobro takve platine ukinuti. S druge strane imam i dosta vrlo teških platina, barem po mom poimanju težine platine (npr. Until Dawn Rush of Blood, Sekiro, kompletan Soulsborne serijal, Nioh 1 i 2, Dirt Rally 2.0 itd.) tako da sam negdje između što se tiče truda za platine. U zadnje vrijeme sam ipak dosta smanjio te lake i platine i igram ono što mi se sviđa i gdje se ipak treba malo potruditi.
Nemam ništa ptoriv lakih platina, svatko ima svoje gušte i motiv zaštoi nešto igrati ili platinirati. No svakako više cijenim težu platinu od lagane i tu bi trebalo napraviti nekakvu razdiobu. Nešto slično tome ima exophase no i to bi trebalo doraditi.