Ponekad prelistam slike na mobu da vidim sto je bilo, da se prisjetim dogadaja i situacija, pa eto naisao na kolaz slike od zene i sad mi nekako djeluje nestvarno ta 2023. godina i glavom kroz zid stav.

Prekjucer su legle i plocice u kuhinji. Ako nekoga zanima imam i detaljan troskovnik svega, mogu poslat u PM

• foggy

•  
      •  
      •  
      •  

chono mogu poslat u PM

I ja sam sve slao u * icku * materinu 😃 Cestitke, sjecam se veselja kad nam je kuhinja bila gotova, nikad docekat.

6 dana kasnije

U petak počeo majstor stavljat aluminijske komarice, do četvrtka bi trebalo bit gotovo.

Do sad sam imala one pevex mrežice ali kako bude vruće ljeti, a grile su aluminij pa zagrije nenormalno kad ih zatvorim, otopi se ljepilo i padaju, i onda smrdljivi martini ulaze, što se nije nikad događalo da ih ima ovoliko ikad. Sad valjda neće. Lako što ulaze, nego se zavlače u ormare i ladice pa ih ima cijelu godinu po kući.

Ugl 190 eura po prozoru, izuzev jedan mali na wc-u u prizemlju, mislim, izbora nemam, cijena je kolika je, a meni treba. Jako su mi se svidjele one na izvlačenje. Stavila sam i jednu jumbo komaricu na vrata iza koja izlaze u vrt, jer tamo ulazi većina komaraca u kuću ljeti jer je tamo hlad većinu vremena i kote se ko ludi u fontani koliko god filtracije stavim, nađu neki ćošak.

Da mi je drago za cijenu, i nije, ali jbg treba mi i čekala sam majstora 3 mjeseca, toliko imaju posla da ljudi čekaju mjesecima za montaže.

oxi ma komarnici su baš odlična stvar. Mi smo morali doplatiti, ali nije nam žao. Na prozoru su fiksni, odnosno, ručno ih mičemo, a na vratima su plise, odnosno oni potezni. Harmonika bi se možda moglo reći.

Tzereen a ja nisam mogla fiksne jer moram nekako otvarat i zatvarat grile, morala sam one na povlačenje. Za sad je stavio 4 komada na dvije spavaće, jako korisno i nema lufta za one smradove da se provlače

oxi ma mogu se rolete spuštati i kod tih fiksnih. Nije problem.

Nama su čak tvrdili da pomične ne mogu ići na aluminijsku stolariju. Ali mislim da su lagali. 😄 naravno da bismo radije pomične, Al ok, nije ih teško izvaditi i stavit. Par sekundi posla.

U svakom slučaju, danas, s brojem raznih idiotskih kukaca, komarnici su must.

Tzereen mislim da se nismo skužili, ne rolete, grile, zato mi je trebalo na povlačenje a ne paneli.

Neznam književni naziv za grile.

oxi sa roletama ide bez problema, ja ih imam na povlacenje, samo povuces od vrha prema dnu i zakvacis. Spremanje isto, otkvacis i sami idu gore

chono ma da znam, kad je stavljao, majstor mi je pokazao kako ide mehanizam pa sam ih spuštala i dizala kasnije, baš su fora mrežice😄

Jedva čekam da bude gotovo drugi tjedan.

Samo sam mu rekla da ne želim one špažiće za povlačenje jer lamata na buri i kucka po staklu iritantno.

7 dana kasnije

chono bok. Meni treba pomoć. Imam zemljište i to je to. I meni se sviđa ideja montažne kuće. Imam zasad posao na neodređeno, pa i mogućnost dizanja pristojnog kredita (već sam se raspitivala po bankama).

Koliko je cijeli taj proces u globalu skup i kompleksan? Načitala sam se svega i svačega. Nije mi u planu graditi neke kuće ogromne nego nešto jednostavno za iznajmljivanje ljeti jer mislim da ne bi bilo loše kao neka investicija.

Vidim da se montažne mogu kupiti i preko njuškala za neke primamljive cijene. Je li to too good to be true?

Prvi korak zasad je čišćenje zemljišta….. jesam li nerealna? Hvala na odgovoru.

sunpa mislim da ako želiš neke konkretne info, gaming forum nije pravo mjesto za odgovore.

Mogu eventualno pitat susjeda koji je za proces gradnje montažne kuće dao preko 700 000€ i sad koliko vidim morali su iselit jer im nova kuća pliva u govnima jer su im isfušarili kanalizaciju, i sad razbijaju dobar dio temelja i pločica. Ali mislim i da njihov feedback nebi bio nešto pozitivan, ali možda netko drugi ima super iskustvo.

Isto, mislim da nije pametno kupovat kuće na njuškalu, ali možda sam to samo ja.

sunpa ako imas teren proces je nesto jednostavniji, pogotovo sto se tice dizanja kredita. Banka ti sjeda na teren i buducu gradevinu i dobijas kredit s obzirom kolika ti je placa. Na temelju troskovnika koji dostavljas banci, oni rade procjenu i karikiram kazu treba ti 150 000 eura za dovrsit tu kucu. Tebi daju kredit od 120 000 eura na temelju tvojih primanja i razliku od 30 000 moras imati na tekucem racunu dok se kredit ne obradi i odobri.

Sto se tice montaznih kuca sa njuskala, da to je too good to be true. Mislim, vjerojatno ces i dobiti nesto, ali to ce biti vecinom neka drvena konstrukcija i zaklamane OSB ploce, odnosno klasicni americki stil.

Ono sto vrijedi su Domprojekt i DomusPlus, gdje ti kucu proizvedu u tvornici i na gradilistu ide montaza. Sto se troskova tice, ajmo uzeti prizemnicu od 120 kvadrata. Tu cete vjerojatno iskopi i temelji izaci oko 30 000 eura. Same kuce su danas skuplje cca 120 000 eura (prije korone je to bilo 60 000).

Sto dobijes u toj cijeni? Kompletno gotovu kucu izvana dovedenu unutra do stanja zavrsnih radova. Dakle, ceka te gletanje, struja, voda, kanalizacija, strojarski radovi, keramika... Ako nesto od toga znas sama, super, usteda je tu, ako ne, nemogu bas precizirat cijene, jer sam ja vecinu radio sam. Znam da je voda cca 4000 eura (povlastene cijene).

Ja mislim da sam blizu 200 000 eura utukao u 125 kvadrata sa svim radovima, materijalom, cijenom kuce, temelja i kupio sam teren. Sto za danasnje stanje uopce nije puno.

chono Ne, nije puno. Stanovi u Labinu od 70 m2 se prodaju za 200k a ti si za te novce napravio kuću od 125 m2.

foggy Naravno da je bolesno, ali meni je fascinantno od kud ljudima lova…svi kukaju a svaka novogradnja prodana u roku keks.

Dok je ovolika potražnja za stambenim pitanjem ni cijene neće padati.

Došli smo na toliko bolesnu razinu da jedan dobar zidar/knaufer/keramičar ima veća primanja od neurokirurga.

O ciframa kod izgradnje velikih građevinskih kompanija da ne govorimo…

doctorfreak imas elitu koja kupuje nekoliko nekretnina. Dok nemamo eksponencijalni porez na trecu, cetvrtu, petu… nema pomoci

I porijeklo imovine. Fali tu par dobrih propisa ukljucujuc ove koje chono spominje. Prcija smo i prcija cemo i ostat, a cijene su nam izvan svake pameti. Neka, jer kad treba bit ujedinjen, onda 3 puta za redom ljudi ne mogu nesto odradit.

chono Ja mislim da sam blizu 200 000 eura utukao u 125 kvadrata sa svim radovima, materijalom, cijenom kuce, temelja i kupio sam teren.

Ne znam kad si dogovorio i potpisao ugovor, pretpostavljam ima jedno vrijeme jer mi smo prije mjesec dana i cijena će nas ispast na kraju solidnih 30% više minimalno. S tim da je naše malo veće, 160 kvadrata s natkrivenom terasom.

A cijene će još i rasti, od kad smo primili inicijalnu ponudu, pa do odluke koju ćemo prihvatiti i dogovora o ugovoru je prošlo nekih 2 mjeseca otprilike i kad smo tamo došli na sastanak je komentirao gazda firme u smislu "A ok, vama sam poslao ponudu prije 2 mjeseca, za vas još vrijede te cijene. Cijene rastu defacto iz mjeseca u mjesec".

Malo smo si i sami krivi jer smo se dobrih godinu i pol dana telili i tražili gotove kuće, novogradnja il za renovaciju, ali to tržište je još tragikomičnije.

foggy Moji baš prodali stan u tzv. limenci na Srednjacima za ravno 3500€ po kvadratu. Stanu osim što ima relativno novu PVC stolariju treba potpuna obnova. Sto se tiče podova i unutarnje stolarije, sve je to staro preko 60 godina. Prodali ga prvima koji su zvali, mislili smo s obzirom na stanje stana i starost zgrade da nema šanse dobit ni blizu te pare. U par dana je zvalo 10 ljudi i 30 agencija.

buz Stvarno mi nije jasno, ali eto sve smo rekli pa nije ni cudno. Drzava je sve sjebala s tim poticijima, nikakve kontrole nema, svi su nasli rupe u zakonu i masovno to iskoristili i svi samo briju na Zagreb. Kulminacija max, plus stranci kupuju jer zasto ne, i onda nema dosta s obzirom da svi briju da moraju.

Na zalost u Kutini je kvadrat 1500-2000 eura, stari moj Kutina je prcija supka a cijene nenormalne. Htjeli smo bit Europa, evo nam je.