sunpa ako imas teren proces je nesto jednostavniji, pogotovo sto se tice dizanja kredita. Banka ti sjeda na teren i buducu gradevinu i dobijas kredit s obzirom kolika ti je placa. Na temelju troskovnika koji dostavljas banci, oni rade procjenu i karikiram kazu treba ti 150 000 eura za dovrsit tu kucu. Tebi daju kredit od 120 000 eura na temelju tvojih primanja i razliku od 30 000 moras imati na tekucem racunu dok se kredit ne obradi i odobri.
Sto se tice montaznih kuca sa njuskala, da to je too good to be true. Mislim, vjerojatno ces i dobiti nesto, ali to ce biti vecinom neka drvena konstrukcija i zaklamane OSB ploce, odnosno klasicni americki stil.
Ono sto vrijedi su Domprojekt i DomusPlus, gdje ti kucu proizvedu u tvornici i na gradilistu ide montaza. Sto se troskova tice, ajmo uzeti prizemnicu od 120 kvadrata. Tu cete vjerojatno iskopi i temelji izaci oko 30 000 eura. Same kuce su danas skuplje cca 120 000 eura (prije korone je to bilo 60 000).
Sto dobijes u toj cijeni? Kompletno gotovu kucu izvana dovedenu unutra do stanja zavrsnih radova. Dakle, ceka te gletanje, struja, voda, kanalizacija, strojarski radovi, keramika... Ako nesto od toga znas sama, super, usteda je tu, ako ne, nemogu bas precizirat cijene, jer sam ja vecinu radio sam. Znam da je voda cca 4000 eura (povlastene cijene).
Ja mislim da sam blizu 200 000 eura utukao u 125 kvadrata sa svim radovima, materijalom, cijenom kuce, temelja i kupio sam teren. Sto za danasnje stanje uopce nije puno.