foggy Parcela je 20x65 (1300 kvadrata) i jedino me brine malo ta širina uz cestu, jer dublja je više nego šira, ali ako tutnem kuću koja nije kocka, onda nemam nikakvih problema. Koliko kuća mora ići od rubova zemljišta? Mislim da je 4 kod ceste, a barem metar s drugih strana (da naravno nisam na milimetar susjedu jer to nije dozvoljeno zakonski).

Kod nas je 3 metra od međe i 5 metara od ceste, ali mislim da svaka općina može to propisat za svoje područje u nekim granicama pa provjeri za sebe. Mislim da je i za pomoćne objekte to manje tako da garaža može ić bliže npr. Arhitekt će to već kod nacrta ispravit jer ne možeš dobit građevinsku ako je nepravilno ucrtan objekt.

Jel su svuda tako tanki zidovi kod montažnih? Jel ide još neki dio ili sam nešto propustila? Neznam baš, izgleda mi jako tanko,a tu redovito puše bura 70km/h zimi, vidim i terasa će valjda bit, počupali su sva stabla tako da ništa ne blokira vjetar i nasadili kuću na vrh skroz. Možda je od nekog fancy materijala koji je super izdržljiv.

oxi 🤷‍♂️ euro standard vanjski zid kod Domprojekta ti je 36.8 cm debljine.
    Gipskartonska ploca, gipsvlaknasta ploca, kamena vuna, drvo, osb ploca, parna brana, kamena vuna opet, drvo opet, gipsvlaknasta ploca opet, ljepilo, polistiren i onda zbuka za fasadu.

Ovo je moguce da nema polistirena i fasade jos.
    Ja sam bio u montaznoj kuci iz 1985. godine, znaci daleko manje materijala i prostiji stil gradnje na lokaciji gdje bura dere 150km/h i jos stoji, nista nije popucalo niti osteceno.
    Ovisi koji zid su uzeli, za nase krajeve ti je dovoljan sistem standard od 30.6cm debljine, euro ili max su za ipak malo jace zime.

@foggy nisam zaboravio, nego sam sinoc zaspao ko zadnje dubre u 21:30

Moje susjedi su također montažnu napravili...nekih stotinjak kvadrata...znači perverzija koliko je to meni super...

Ja sam prošao renovaciju starije kuce i to što smo ja i žena prošli sa radnicima ne bi poželio nikome.

Želim Vam samo reci da ako imate prilike idite na montažnu...ne isplati se zajebavat s bilo čime drugime.

A osjecaj kad kuca doslovne nikne u jednom danu ne neprocjenjiv.

chono @foggy nisam zaboravio, nego sam sinoc zaspao ko zadnje dubre u 21:30

Sve jasno, isto mi je ovih dana, ne znam gdje sam, plus što još te zemlje gledat i pokušavam nać najbolju za potrebe. Na kraju dana samo legnem spavat. A i posao me baš ubija ovaj tjedan, ne znam šta je.

doctorfreak I ja to želim izbjeć, a on top of that montažne su mi baš do jaja, i sviđa mi se totalno iz svih kuteva takva "gradnja"

Evo momci polako rade, samo gledam ih i vidim jedan motornom pilom ravna i reže zidove, yiykes, ako motorna pila reže zid...
        Izgleda fora i lijepo je stvarno, ali nisam fan te "američke" gradnje, podsjeća me na one njihove kuće od šperploče.

oxi Kak ti to strateški iz šumarka posmatraš 😃

foggy sad sam im nosila kavu 😀 nije šumarak, nego vrt iza kuće 🤣 a glupo mi tamo njih slikat da me vide hahahah slikam kad se maknu ljudi, jučer nisam mogla jer su do 6 navečer radili, pao mrak a blicom nemogu ništa. A jutros se dignem u 6 i 10 i počeli su radit, opet nisam mogla.

oxi Hahaha, ti si baš u problemima gadnima, pa kako ćeš jadna bez blica sa fotićem u vrtu hjoj

😃
              😃
              1 / 2
              Javljaj progress, fino napreduju vidi se

foggy ćeš jadna bez blica sa fotićem u vrtu hjoj

30 godina u prdari, vrijeme je da treniram za kvartovsku nadzornu kameru, vidiš da sam amater još, daj mi koju godinu, CIA će me kontaktirat za savjete o špiunaži 😀

oxi Mi to zovemo "opet ova jebena baba vreba sa prozora" 😃

oxi pa koji je izvodac na kraju? Domprojekt ili Domusplus? Sudeci po slikama jedan od ta dva je.
                  I ovo ti nije americki stil, ovo je vise nordijski. Ameri ti imaju drvenu konstrukciju, osb ploca s jedne i druge strane i vuna izmedu i to je to. Zapravo ono sto gledas u onim emisijama za renovaciju.
                  Ovdje ti je sve proizvedeno u tvornici i impregnirano u jednu cjelinu. Drvo je, naravno da mozes lakse unistiti nego ciglu, ali ono ti motorkom na moju kucu, ja stemalicom na tvoju 😂

chono Ako krenemo štemalicom na njezinu uočit će nas sa 200 kilometara, i uslikat sa blicom, vidiš da vježba i ide joj dobro 😃

foggy Giphy - Spying Season 5 GIF by The Office

chono pa koji je izvodac na kraju? Domprojekt ili Domusplus

Koliko sam ih razumjela je domprojekt

doctorfreak tanko je, jer ovo treba gledat kao kada tek gradis ciglom koja vec ima izolaciju u sebi. Mozes ti uzeti zidove i sistem mega, koji u konacnici dode debljine 48cm. U ovom primjeru su vjerojatno uzeli sistem standard, koji ce sa polistirenom i navucenom fasadom doci 30.6cm.
                      Ovo za potrese je istina, ali u konacnici je Oxi u pravu, nije ovo gradnja za generacije. Ovo ti je kuca za generaciju i pol, do dvije, nakon toga moras renovirat i obnavljat.
                      Ja svjesno idem na to, jer mi treba kuca sto prije, treba mi dobra izolacija, treba mi garancija, treba mi nadzor u radu i treba mi kvalitetna izvedba.

doctorfreak ne kužiš. Živim u području gdje je zadnji veći potres bio kad je meni bilo 11, ali zato svake zime 3/7 dana puše bura od 70-110 km/h. Zato ljudi ostavljaju šumu oko kuća da ublaži udare bure, a ovi su posjekli svako stablo što je bilo na parceli. Al više bi me brinulo dal će mi otpuhat krov svake zime nego da li će se dogodit potres.

chono Ja svjesno idem na to, jer mi treba kuca sto prije

I to poštujem, i ovima se žurilo, tako su rekli.

Samo ne želim da se ljudima dogodi sranje

@chono Radio sam s Zokijem keramiku u jednoj montažnoj kući u Nedešćini dok sam bio na godišnjem.
                        Nisam siguran ali mislim da je bio Domprojekt u pitanju.
                        Uglavnom, da mi nisu rekli pojma ne bih imao da je u pitanju montažna kuća.
                        Meni je sve to izgledalo itekako jako, stabilno s debelim zidovima isto kao da je ciglena u pitanju.

StarFox_N da, ja sam bio kod Masima na lokaciji slicnoj kao ova kuca kod Oxi.

Znaci golo podrucje, nema zastite od vjetra, na proplanku, bura je derala taj dan toliko jako da su se stvarali vrtlozi od vjetra. Domprojekt je bio u pitanju, kuca je u tom trenu imala samo montirane zidove i cekali su gradnju krova. Mi smo bili unutra, ne cujes nista i sve je izgledalo kao da je cigla.

Percepcija ljudi je pogresna zbog navike koja je stvarana desetljecima. Nece se ovo srusiti na vjetru, cak naprotiv, fleksibilno je, organski materijal koji "dise" i koji odoljeva udarima.

chono to mi je drago čut, mislim briga mene hoće napravit kuću od slame ako žele, ne plaćam ja, samo ne želim komade krova da lete okolo.

Iako, malo mi je gej što vide skoro cijelu moju površinu iza kuće, sad se neću moć ljeti tuširat vani, ili ću morat neku tuš kabinu napravit za van.