Yuga je funkcionirala jer je Tito sklapao poslove sa nesvrstanima koji su radije od nas kupovali robu nego od istoka i zapada te od kredita zapada da ostanemo nesvrstani. Drugim riječima bili smo netko ma svjetskoj sceni a kako su radnici bili vlasnici tvornica za profit su se kupovali stanovi u kojima i danas žive naraštaji. Ljudi su od viškova radili vikse na moru bez građevinskih dozvola...nije bilo idealno ali mogao si šefu na poslu reći kaj si htio ili uzet bolovanje i gradit viksu na moru.
Negativne strane, nisi imao Thomsona i čavoglave i svi su vozili stojadina.

Odvojeno, jer kako sam i rekao, stvarno se razvilo u nešto što nema veze s Ukrajinom. Ako baš trebate pričat o ovome, pričajte, ali zatvorit će se tema na prvo podizanje tenzija

@doctorfreak
Spajaš se sa onima s kojima djeliš vrijednosti i aspiracije.
Hrvatska apsolutno nema ništa zajedničko sa zemljama bivše juge osim jezika.
I totalno je besmisleno uopće pričati tak nešto jer smo imali Srbe koji u to vrijeme genosidišu po regionu.
Kakva suradnja je bila moguća tada?

Niste normalni.Gaming portal pretvorili u politički.Sad se o propaloj Jugi piše.

master_x kako točno pridonosiš temi? Učini ovo ispod i olakšaj si. Ali donekle si u pravu, previše je toga. Vidjet ću neki način da se po defaultu sakriju ovakve teme, pa tko odluči pratiti tag POLITIKA neka prati. Ajmo sad natrag na ontopic.

wooddiebone Daj prvo pročitaj postove do kraja...

Lijepo sam napisao kad bi bili sposobni eleminirat prošlost...pusti i tuđmana i miloševića pa i tita...nebitno je to...i ništa dobrog ta prošlost ne povlači za sobom...treba se pomirit da je to završilo još prije 30 godina...pa najbolje da se onda furimo na cijeli svijet i gledamo kaj je bilo prije 200-300 godina...totalno promašen način razmišljanja.

Ima puno mladih racionalnih i pametnih i kod nas i kod srba, a zašto u biti spominješ i samo srbe? Pa tu je i Slovenija...i bosna...i makedonija...i crna gora...kosovo..albanija...

Uostalome kome je što rascijepljenost dobrog donijela? Krade se kod svih...reda nema...sve je u rasulu....a narod pati...

Fenix

Ozbiljno, Ukrajina i Rusija su jedno, to neka bude top i ostavi temu.
          Gotovo svaki gaming forum piše o tome.
          To je trenutno prva i aktualna stvar u svijetu.
          Svi pratimo vijesti i novosti, donacije,
          ima korisnih stvari.

Ali ovo bi trebalo u politiku preseliti.

A jbt kaj ste se sad svi zapalili..imamo jednostavnu komunikaciju i razmjenu mišljenja...

Nit smo pravi političari nit po ikome pljujemo...

Razglabamo o temi što bi bilo kad bi bilo...i dal to ima smisla ili ne...

doctorfreak

Sve mi je jasno, ali ne vidim motivaciju iza spajanja sa narodima u regiji.
          Hrvatska ima više zajedničkog sa srednjom i zapadnom Europom i teži istim vrijednostima dok sa regionalnim kolegama ne djelimo baš ništa.

Srbiju spominjem jer su oni problematičan igrač u regiji i uzrok većine tenzija. Nema se tu kaj okolišat i pazit da se ikoga ne uvrijedi.
          Niko sretniji od mene ako se svi tu pomire, ali kad si ti na strani koja radi maksimum da se to dogodi, a opet se ne događa, onda znači da druga strana nije baš 100% za to.

wooddiebone Sve mi je jasno, ali ne vidim motivaciju iza spajanja sa narodima u regiji.

pa spajamo se opet kroz ulazak u EU, opet se brišu granice. I spojeni smo cijelo vrijeme kroz razmjenu ljudi i robe, ekonomiju i turizam.

Sterlok

Da, ali Srbija i Bosna neće ući u EU sve dok se ne prilagode vrijednostima.

Srbi moraju naučit da nemogu težit prema EU, a guzit se Rusima. To će naučit sada.
              Isto tako, moraju se rješit vlasti koja potiče tenzije u regiji jer si EU ne može dopustit zemlju članicu koja ima osvajačke porive.

Bosna je još jedno 30 puta kompliciranija situacija.

wooddiebone i kad se prilagode vrijednostima kao što smo se i mi prilagodili, te nam sad cvate cveće u preduzeće, budemo opet ista država....

Sterlok

Ne ista država.
                  Ne vidim poantu izjednačavanja savezništva sa državama.

Zašto to ljudi rade?
                  Najbolje da smo sami i svima oko sebe jebemo mater.
                  Baš me zanima kolko bi izdržali tak.

samo sam čeko ovu temu da popljujem tu bivšu tvorevinu sa kojom sam nekad priznajem bio fasciniran.
                  jugoslavija nam je dovela jebeni politički poredak kao i rusiji a to je komunizam koji je uništio te narode i zatrovao im umove sa ideologijom koja se kosi sa konstitucijom čovjeka. komunizam uništava ljude, odnosno neki vladaju dok drugi rade za njih, neki se bogate, dok drugi osiromašuju. to je jedina politička ideologija koja ne ide u skladu sa čovjekom, ne ide po prirodi stvari jer smo različiti i dosta nam je bilo juge jer još nismo potpuno izašli iz komunizma sad to isto radi eu i eu države i njezini glavni gradovi te radimo svi za određenu skupinu ljudi. nek im bude, neka žderu novac, jer jednom će im se obit o glavu i samo čekam taj trenutak.

jedina, ajmo to nazvati ideologijom koja može ujediniti ljude je vjera u jedinoga boga a sve ostalo dovodi do razilaženja i mimolaženja. različite vjeroispovijesti dolaze u sukob a politika im još dodatno pomrsi račune
                  komunizam je dobro zamišljen kao svi za jednoga a jedan za sve. ili svi imaju ili niko nema, nem iznimaka, to je super ali to kod ljudi je nemoguće, uvijek će netko htjeti više. zato neponovilo se više. bilo je dobro dok je trajalo i dok je tito bil živ jer znao je nekako zauzdati 6 republika plus 2 pokrajine i držati sve pod kontrolom a nakon njegove smrti juga se počela raspadati. znam da ovi sad na vlasti žele uspostavu nove juge ali neće im uspjeti. ona parola smrt fašizmu sloboda narodu je čisti bulšit i bilo je obratno. to je sve moje mišljenje i ozbiljan sam.

Sterlok

pa spajamo se opet kroz ulazak u EU, opet se brišu granice

EU je primarno TRGOVAČKA unija. Napravljena je da postavi neki standard u trgovini, olakša trgovinu i SLOBODNO tržište, ubrza razvoj članica, razvije novu radnu snagu i podiže standard svih članica.

Doslovno suprotnost svega što je YU i slični socijalistički režimi predstavljali.

TITANXIS Sve stoji što si napisao...ALI ja ne govorim o kopiranju yuge...nego ujedinjavanju balkana kao što se ujedinio EU...na jednu višu razinu...pa čak da se i neke odluke donose demokratski da svaka zemlja glasa...dakle ne socijalistički i diktatorski režim...

Čemu konstantno vračanje unazad i priče o ratu...o ustašama, četnicima, katolicima i muslimanima?

Zar je Vama ok da jedan naš predsjednik ismijava javno Srbiju i obnutno? Pa možda i ima istine u tome što pričaju ali čemu sve to? Da li to poboljšava život tim stanovnicima u tim državama? Da li to radi mir?

Čemu to? Umjesto da se slažemo sa svima i probamo više i bolje poslovat...napravit zajedničke fakultete...bolnice pa i manje fabrike?

Zar je to ne moguće?

Čemu tenzije i provokacije? Kome to što dobro donosi?

O tome ja govorim....ne o osvajanju srbije,uzimanju teritorija,ratu ili krađi...nego da bi se na nekim poljima mogli udružiti i biti zajedno jači....

Za dobrobit svih nas...bolje nama..bolje njima..

Zero Koncept EU je trenutno u jako lošem stadiju....i koliko sam shvatio jedinu "pravu" koristi imaju najjače zemlje...ovdje mislim na Francusku i Njemačku...

Prividna korist je nešto sasvim drugo...

doctorfreak stari moj to je moguće ali bez pravnih ujedinjenja jer sa ujedinjenjem je čista utopija.
                        zar mi ne možemo funkcionirat i bez dodatnih ujedinjenja i biti složni sa susjedima? ako ne možemo tada onda nećemo moć ni ujedinjenjem ako miliš na neku konfederaciju jer to je isto vrsta ujedinjenja.
                        ako napravimo zajednički tvornicu sa nekom državom nastat će proturječje kao kod dvojice braće kad se posvade oko imovine. to je moje, ja sam više uložio, ne nisi nego ja i to je dobar dio mojega vlasništva.

ful smo različiti kao ljudi.
                        hrvati nisu nikad bili osvajački narod, niti da budu gazde nad nekim drugim narodom i moguće je da hrvati izvuku kraći kraj. možemo se poštovat i razvijat i bez klasičnih paktova. čim ti ideš sa nekim u kompu, doći će kad tad do razilaženja i neslaganja oko nečega, teško je to ful. različitost i mentalitet nas razdvaja. zato sam donedavno bio fasciniran jugom za vrijeme tita i sa njim pogotovo kak je to bilo lijepo sve pod njegovom kontrolom i funkcioniralo. EDIT: ali bilo je podosta onih koji nisu voljeli titov režim. to se dešava samo jednom u povijesti, nema više tita i nikad neće moć novi doć.

i eu kao tvorevina nije bila prijeko potrebna, možda da se stvori konkurencija sad-u? čemu to političko-pravno ujedinjenje jer opet se stvara neki obruč oko naroda i zar to nije jedna vrsta komunizma sa maskom demokracije? sloboda svim narodima i suverenitet svakoj državi na ovom planetu i možemo biti složni i trgovački razmjenjivat sa susjedima i ostalim državama. kao što i sam kažeš: ja ti dam vodu a ti meni pšenicu, ja ti dam hranu a ti meni plin itd. i bez ujedinjenja molim.