16GB zvuci potpuno nepotrebno. Zvuci kao nesto sto ce dic cijenu kartice bezveze

Neće. Količina memorije je najmanji faktor koji utječe na cijenu. HBM2 defaultno dolazi od proizvođača (hynix, samsung...) u modulima od 8GB. To nije nešto na što AMD i Nvidida direktno utječu. Ovo zapravo i nije mijenjanje cijele arhitekture, već iskorištavanje pojedinačnih novih tehnologija. Količina VRAM-a je prvenstveno tolika zbog znanosti i superračunala, kao i NVLINK koji dolazi. Prvi flagship modeli će doći sa 16GB i to je ok za mainstream 4K i početak 8K gaminga.

Nabavljam kako god..I to ce mi bit odmah sljedeca kartica cim osjetim da mi je Gtx 680 ostarila

Najbolje je pustit prvih par mjeseci nakon izlaska i onda kupit one prave gaming edicije koje izađu od Asusa, Gigabytea, Sapphirea...

Slazem se sa revo. Za Hrvatsko trziste i opcenito je 16GB urnebesno i previse si obzirom da mogu nabrojati na desnu ruku koliko sam 4K monitora vidio uzivo. Mislim sve to zvuci OK ali ako se developeri preko noci ne odluce izbaciti neke ljute teksture ovakvo sto se nece iskoristiti jako dugo vremena na 1080p monitorima sto vecina koriste.

Šta će ti 4K monitor? Pa imaš DSR za 4K rezolucije.. Ista stvar i prelijepo izgleda, pogotovo ako imaš nešto iznad 22". Mislim da ti teza baš ne stoji.

Kao da kupiš LaFerrari za voziti po L.A.-u.

4K opcenito zbog velicine. No stvar ti je u tome sto SS na 4K oduzima vise resursa nego kad bi recimo AA stavio na maksimalno, mislim bar je tako kod mene bilo a razlika ti je do 10 FPS-a bila. Bolje imati nativnu 4K rezoluciju nego gnjavit GPU da ti ju SS-a, sto ne?

Kako misliš "gnjavit" GPU? Pa render na 4K je render na 4K. Razlika je samo što se opet filterima scalea na veličinu od 1080 monitora, dok je rezolucija i dalje 4K. Isto resursa troši i isto radi kao i na nativnom 4K monitoru. Kao što sam rekao količina VRAMa ne utječe na cijenu, a najbitnija razlika je što je HBM2 strašno brz i ima veliku propusnost sabirnice. To će radit razliku. Današnji GDDR5 u PCu i konzolama će biti smiješan u usporedbi sa ovime. Zaboravljate da dolazi i DX12 sa low level API mogućnostima i finijom optimizacijom. Nepoznanica su samo igre, tako da među prvima očekujem nešto u Crytek engineu, što bi moglo biti novi Crysis 1, znači jawdroping naslov i temelj nove generacije PCa.

4K će postati mainstream na PC-u možda već s ovom generacijom grafičkih kartica, barem što se tiče dostupnosti kartica (makar su 4K monitori i dalje skupi). Kartica srednjeg razreda za sljedeću Nvidijinu seriju trebala bi biti jaka kao top serija prethodne. To je najveći pojedinačni skok od Keplera, ako je za vjerovati njihovim dijagramima koji su najavljivali takav slijed događaja. Procesori su u drugom planu, te i dalje ne prate ovaj rast snage grafičkih kartica, što je čak i ok.

Čekam da izbace kartice. AMD će u međuvremenu najaviti nešto novo, doći će do sniženja cijena, i svi sretni. :)

Procesori ne trebaju pratit ovaj napredak, jer njihov usage je bio nepravilno raspoređen. Multicore CPUi su radili polovično, što bi DX12 trebao popraviti. Upari jedan Skylake sa ovim čudom koji dolazi i sada već cjenovno prihvatljivim DDR4 i imaš beštiju. AMD je već najavio Artic Islands, dok im je Fury bio fail i promašaj unatoč HBMu.

Gnjavit kao stress raditi na njemu, no vjerujem da si u pravu sto se 4K rezolucije tice. Jedina je mana kvaliteta slike koja nece biti ista. No opet smatram da je 16gb malo over-the-top no sta reci nova tehnologija pa tko ce to znati. Bilo kako bilo sljedecu karticu od NVIDIA-e definitivno uzimam. Cim mi ova ne bude vise mogla pruzati stabilnih 30 frejmova!

Procesori ne trebaju pratit ovaj napredak, jer njihov usage je bio nepravilno raspoređen. Multicore CPUi su radili polovično, što bi DX12 trebao popraviti. Upari jedan Skylake sa ovim čudom koji dolazi i sada već cjenovno prihvatljivim DDR4 i imaš beštiju. AMD je već najavio Artic Islands, dok im je Fury bio fail i promašaj unatoč HBMu.
Znači sve je teorija?
Znamo šta se događa sa tim teorijama u gamingu i techu oko njega.

Nije teorija, postoje live benchmarki sa konkretnim rezultatima. Stvar radi! Neznam zašto sumnja da neće radit. MSu je u interesu da radi i zbog Boxa i integracije svih servisa sa PCem. Što se tiče 4K DSRa i nativnog 4K razlika postoji live, kao što postoji i na 1080 TVu od 2 tisuće kuna ili onoga od 5 tisuća kuna. Samim time što ima više piksela sve je oštrije i veći je scale. Ako gledamo isključivo tech onda je sve potpuno isto. Najbolje je testirati kod snimanja videa, jer snima na 4K bez obzira ja nativnu rezoluciju.

https://www.youtube.com/watch?v=8i0N0-iGNdA

Pa benchmarksi ništa ne znače...oni su prilagođeni i "kontrolirani" uvjeti, a ne obična igra koju dev će ili optimizirati ili neoptimizirati za takav hardver (u što sumnjam) jer nije sve to samo zbog "zlih" konzola već i zbog normalnih usera tj igrača na PC-u jer nemaju svi GPU-e od 4-5000 kn pa na dalje...u velikoj su manjini oni koji imaju "zvijeri", a gleda se vrlo pozorno i na tu ekipu.

Trenutna situacija je ovakva.....na mojoj konfi vs ps4 jer je xone jos losiji....u 99% multiplatforma imam average 2 do 3 puta veci framerate a i vise u manje zahtijevnim naslovima i to uz daleko zahtijevnije vizuale nego ps4 verzije multiplatforma,ako spustim toliko postavke framerate razlika jos raste.Nvidia dx11 driveri su fantasticno optimizirani dok nazalost amd kaska sve vise i vise i rekao bih da su se potpuno koncentrirali na dx12 i buducnost.Nove serije grafa ce uistinu bit nextgen ako se usporedjuju sa danasnjim konzolama jer sad je vec razlika u performansama ogromna.....
Zakljucak je koliko para toliko muzike.

Bravo...grafička ti košta više od cijele konzole, pa naravno da ćeš imati bolje performanse.

Torca proc mi je iz 2009.RAM je takodjer vec star,grafu sam platio 3097kn sa 3 god gare tada je ps4 bio 3400kn,kada sve zbrojis ako podesim vizuale u rang ps4 imam 3-4 puta bolje performanse u hrpi igara....to je tebi ok?

Nemam se volje prepirati sa tobom.
Nije ovo Reboot.
Kakve veze ima sto je RAM stariji, ako ga im 8gb ili vise?
Ta grafa i dan danas kosta toliko tako da ne kuzim tvoju poantu.
OK i5 iz te godine...ako je dobar proc u čemu je problem?
Sto te devovi ne tjeraju da kupiš novi Skylake od 2k kn?
Stvarno su grozni sto te ne tjeraju da trosis novce...mogao bi ih uložiti u igre? A da...kickass tor...