Ovako, dvoumim se između dva operatera. Jedan mi nudi optiku preko koaksijalnog kabela, drugi preko klasičnog optičkog (kako se već zove, nemam baš iskustva s tim) s tim da mi napominje da je koaksijalni puno teže provesti i zahtjeva više radova. Molim pomoć što odabrati, istekao mi je ugovor i moram se odlučiti za nešto.

Koaksijalni i optički ti nisu ista tehnologija, iako oboje za sada daju slične brzine (bar kod osnovnih tarifa), koaksijalac može postići brzinu do jedne određene točke dok je optika praktički neograničena što se propusnosti tiče. Više ti se isplati uzeti optiku i uložiti u takvu infrastrukturu nego ići na koaksijalni koji ti je praktički armirani VDSL.

pa kaj nije onda bolje ak već želiš optiku onda je bolje i takav kabel jer preko koaksijalnog se ne može postići brzina koju može optika propustiti.

Tnx na infu, ne znam zato pitam. A što se tiče instalacije, koja je razlika?

mislim da je to slično, kabel je kabel sa vanjskim izgledom. npr u moju zgradu je instalirana optika ali do stana ide koaks tak da ja nemogu reći da imam optiku.

Ti već imaš koaksijalni ako si imao/imaš dsl, to drugo što nude je optika do parice i onda vdsl brzina do tebe putem koaksijalnog. Optika je skuplja opcija jer moraju dovući kabel direktno do tvog routera. Jedno vrijeme je to bilo besplatno pod uvjetom da potpišeš ugovor, čudi me da nije i sad.

Uglavnom, idi na optiku ako možeš i tjt.

Prioritet mi je što manje bušenja i radova čak i pod cijenu nešto starije tehnologije ili manje brzine. U tom slučaju je koaksijalni bolja opcija jer ga imam već pretpostavljam?

Picek

Trebaš vidjeti, to ti je onaj antenski kabel. Njega A1 iskoristi od postojećih instalacija u stanu/kući pa onda nema previše bušenja.

Ak to ima onda nemu bušenja uopće, samo se Picek odluči kojeg operatera želiš i oni ti daju samo svoj ruter i to je to

Ti se ustvari dvoumiš između operatera, pretpostavljam između A1 i HT/Iskon. Vidi što ti je cjenovno isplativije. A1 gura na koaksijalnom i do 1Gbps i po mojem iskustvu iz prve ruke to radi dosta dobro. A1 ima dosta dobru podršku i pogotovo su stabilni na koaksijalcu, ali s druge strane nema bolje podrške od HT-a ako nešto pođe po krivu.

Ako si u nekoj starijoj zgradi, vjerojatno već imaš proveden kabel. A ako ti je ruter blizu vrata, onda ti neće bit ni previše bušenja za optiku koja je, kad ti je već nude, sigurno provedena kroz hodnik. Oboje je približno isto za tvoje potrebe.

Ako se dvoumiš između bilo koje tehnologije, izaberi Hrvatski Telekom.

Imam antenski kabel i priključak u dnevnoj sobi gdje mi odgovara da mi bude i router. Znači, u toj opciji nema bušenja? Ako da, onda je to to 🙂

Picek ako ti izgleda približno ovakvo, onda je to to. A bušenja se ne boj. Brzo to odrade, pogotovo s optikom, čisti su i nije da štemaju zidove.

Picek ako si do sad bio zadovoljan operaterom, samo si produžiš ugovor da ne kompliciraš si previše, znam oni nude svašta jer to je agentu prodavaču koje te ima na popisu odgovara i dobiva bonuse itd a tebi natovare moguće dodatne troškove. samo potpiši nanovo ugovor a nemoraš čak ni to kao ja. isteko mi ugovor a novi nisam htio radit, skuplje me ipak dođe oko 50-60 kn kako kada ali to je bio moj odabir. ostale su mi sve usluge kao i prije.

Fenix Evo @Flipper , gledaj i uči kako se to radi. Ti bi bio ovaj lijevi.

Fenix imam točno to u utičnici u zidu.

Drugi operater (koji bi uveo optiku preko koaksijalca) nudi znatno povoljniju cijenu.

Picek (koji bi uveo optiku preko koaksijalca)

Ovo si nešto krivo shvatio. Ili je optika, ili je kabel. Ne može optiku preko kabela.

Nije krivo shvatio nego doista tako prodaju uslugu.

Optika sveta riječ u prodaji internetskog priključka. Nije ništa čudno da ti netko iz telekoma kaže da ćeš imati optički internet na mobitelu. Jer optika = brzina, a 5g = smrt, zračenje, čipiranje.

Fenix ali s druge strane nema bolje podrške od HT-a ako nešto pođe po krivu.

ovo ti iz bolnog iskustva sa drugim operaterima mogu potvrditi. nisu mi htijeli poslati tehničara preko godinu dana.
                najebo sam se dok sam ju dobio, ali otkad je postavljena optika nisam niti jednom morao zvat radi problema.

weky Nije krivo shvatio nego doista tako prodaju uslugu.

Vjerojatno se neki agent polakomio.

Picek, reci im da ti pojasne. Koliko znam, A1 ne iznajmljuje kabel/svoju infrastrukturu drugim operaterima.