Star Wars: The Force Awakens - 7.5/10
Ogromni spojleri naprid, ne otvarajte ako niste gledali film.
Star Wars: New Hope vol.2
Počet ću od dobrih stvari. Novi likovi nisu ništa spektakularno, ali sasvim zadovoljavaju i glumom i karakterizacijom. S tehničke strane nemam apsolutno nikakve zamjerke, odrađeno je vrhunski. Ka šta je već neko napisa, CGI je samo di je stvarno neizbježan i dobro je odrađen. Bitke lovaca isto fenomenalne. Inače ne volim 3D, ali ovaj put mi je ža šta nisam iša. Lightsaber bitke su možda najbolje dosad jer djeluju dosta uvjerljivo. Nema flashy razbacivanja ka u prequelima, ali nije ni onako nezanimljivo ka u originalnoj trilogiji. Stvarno neka zlatna sredina. Dalje, humor je na mistu. Funkcionira i nije forsiran. Ima više jako dobrih scena, većina u prvoj polovici filma. Upoznavanje Rey i Finna, bijeg s onog kvazi-Tatooinea, i vjerojatno najbolji dio filma - kad se pojave Han i Chewie pa sve dok ne odu s onog teretnjaka ili šta li je već.
Sad na loše strane. Priča. Jedno je homage, drugo je šta su ovde radili. I razumim tu SW premisu da se povijest ponavlja blabla, ali baš ovoliko je IMO previše. Plot skoro identičan New Hope, s nekoliko ubačenih elemenata iz druga dva originalna filma. Svako malo sam očekiva da će Solo reć nešto tipa "I feel like I've done this before," jer bilo je masu prilika. Netko na nekom smećarskom planetu naiđe na droida s povjerljivim informacijama, Millennium Falcon ih odbaci Otporu, oni nađu preočitu i glupu manu već trećoj Zvijezdi smrti (je, sad je planet ali isto je sranje) i raznesu je. Jedan dio cile one mašinerije može raznit cili planet, a zaštitara nigdi, nikakve zaštite. Isto ka šta je Falcon čeka otključan da ga neko ukrade. BB-8 koliko god bija simpatičan, očita je kopija R2-D2. Zatim glavni negativac, koji je samo patetični Darth Vader wannabe. Bija je ok dok nije skinija masku, onda je doslovno cilo kino zavarilo. Kužim ja šta bi on triba bit, nesiguran, ne zna di pripada, zaglavljen između Light i Dark strane i sve to. Ali i dalje potpuno nezanimljiv, s nula karizme. Kako, zašto je uopće priša na drugu stranu, šta je to moga onaj Sokie (svaki put me podsjeti na True Blood) reć ili napravit da ovaj odluči izdat cilu familiju i način života, pa i eventualno ubit vlastitog oca. Ako ne daju stvarno dobro objašnjenje u nastavcima bit ću stvarno razočaran. Ali da ovaj jada bude kraj legende ka šta je Han Solo. Ne sviđa mi se nikako. Cila ta scena mi je prvo bila previše zbrzana i bez efekta, drugo previše podsjećala na Vadera i Lukea. Doslovno je i ovaj reka "it's too late for me". I ža mi je šta je Solo otiša na samom početku trilogije, mada sam očekiva da će neko umrit, opet me šokiralo taj tren. Jbt upravo sam vidija jednog od najpoznatijih filmskih likova svih vremena kako umire na velikom ekranu. Ali pretpostavljam da se to samo Harrison tija više riješit Star Warsa za sva vremena. Na kraju, sukob Rey & Finn vs. Ren. Prvo odvija se na istoj lokaciji di i prvi susret Rena i Rey, samo sa dodanim snigom, ali dobro to je stvarno nebitno. Šta stvarno smeta je da Ren nije odma Silom riješija Finna umisto da se bori s njim (i još Finn napravi štete!!!). Rey mi je isto tu smetala. Osim ako ne ispadne kasnije da je prije potajno trenirala, onda je pre, prebrzo svladala Silu. Pretjerano, čak i ako je Skywalker (šta btw nisam zna iako sam pretpostavlja, pa hvala Blade na tom spojleru). Ali i Kylo Ren ima Skywalkerove krvi, plus kakav-takav trening, a onako poražen. Stvarno glupo. Bilo je još stvari koje su mi smetale, npr. slaba interakcija između Hana i Leie, i činjenica da čovik nije dobija nikakav ispraćaj na kraju filma, nego se samo prišlo priko jednog od najvećih događaja u cilom serijalu. I dijalog između Rena i onog starca na početku, pa Hana i Leie kasnije su skroz neprirodni, da bi se objasnilo šta se događalo između ovog i zadnjeg filma.
Kad su počeli ić end credits, cila je dvorana par sekundi ostala ka ukopana, i razočaranje filmom je baš bilo opipljivo. Meni osobno nije ni pomoglo šta sam iša mrtav umoran, sidija predaleko, i šta je zvuk bija pretih. Ovo zadnje je stvarno bitno umanjilo doživljaj. Iako je sve išlo nizbrdo otkad se Ben Solo otkrija, dotad sam stvarno uživa u filmu, a i kasnije je bilo dobrih scena. Jučer bi mu da 7, nakon prespavane noći eto pola ocjene više. Ipak je to Star Wars, ipak me zabavija (kad me nije živcira). I onaj sam početak kad su krenila slova i muzika...trnci su me prošli. Uza sve mane i rupe u logici, ipak nije loš film. Sasvim ok, možda bi se čak usudija reć dobar, ali definitivno ništa više od toga. Viša ocjena nego šta bi inače išla uz takav opis, jer ponavljam, ipak je to Star Wars.