Sterlok Nesumnjivo je danas nama gore nego prije pola godine. Cijena goriva, plina, hrane, inflacija. Kompanije koje su poslovale sa Rusima više ne posluju.
Ovo nije sve zbog sankcija. Financijska nam kriza visi nad glavom već godinama. Zamisli kako je Ukrajincima koji su ni krivi ni dužni završili u ratu? Rekao bih da im je gore nego nama.
Sankcije stvaraju novi savez, Rusija/Kina
Nemoj se informirati samo po T-portalima poznatim po izvrtanju najčudnijih glasina radi klikova. Sigurno im jača odnos do te mjere da se Kinezi povlače iz zajedničko sponzoriranih projekata poput onih za istraživanje svemira. Sigurno će se prilijepiti ekonomski propaloj zemlji, a ne trgovačkoj snazi svijeta o kojoj u potpunosti ovise. Pogledaj što pišu mediji koji zapravo imaju međunarodne korespondente. Guardian, WSJ, AP...
Sankcije će natjerati rusiju na vojnu ekonomiju, dodatno zaoštravanje, sve skupa će potjerati na točku od koje nema povratka. Rusija zbog sankcija neće proglasiti predaju.
Ne možeš imati ekonomiju ako nekome ograničiš korištenje ekonomije.
Mi njima sa sankcijama ne sprječavamo aneksiju.
Sankcije ograničavaju ekonomsku moć zemlje i pritom ju izbacuju iz svakodnevnog političkog života. Time se direktno udara na opskrbu vojske (među ostalim, da ne govorim o hrani i sl. s čime su već imali problema) i s vremenom na zadovoljstvo građana.
Akcija provocira reakciju. Ako druga strana nije raspustila vojni savez, onda ni "ja" ne mogu razmišljati od smanjivanju vojnog aparata. Ako mi se približava na granice, onda imam opciju poraza ili rata. Ulaskom susjedne Ukraijne u NATO otvaraju se velika ulazna vrata za direktnu invaziju na granici, raspoređivanje balističkih raketa ne stignem ni reagirati u trenutku napada. kako znam da NATO neće napasti, ne znam, ne mogu znati.
Ovo je opet pokušaj opravdavanja ruske agresije temeljen na neistini. Kada je Ukrajina pokušala pristupiti NATO-u i kada je NATO lovio Ukrajinu da pristupe? Ukrajina je o pristupu pričala tek nakon što je Rusija napravila posve neopravdani agresorski potez i pokrenula rat s Ukrajinom. Postavio sam niz pitanja u ranijim objavama i ako planiraš ponavljati istu mantru za koju te se barem prozove da objasniš, bilo bi ok da onda i objasniš, a ne samo ponavljati. Jedini koji su provocirali bili su Rusi i na kraju su isprovocirali reakciju. Zašto bi oni smjeli prijetiti nezavisnim zemljama i proći nekažnjeno? Destabliziraju doslovno čitav svijet svojim akcijama.
U trenutku raspada Varšavskog pakta bilo bi logično i raspuštanje NATO saveza, jedan i drugi savez su nastali zbog međusobnih odnosa. Bila bi to novi svjetski poredak bez fige u džepu.
Varšavski se pakt raspao zbog SSSR-a i nikog drugog. Zašto bi se druge zemlje micale iz NATO-a? Zašto Rusija nije radila na tome da demokatskom politikom i reformama ide u smjeru da i sama postane članica Saveza koji, usput, garantira mir među zemljama? I odgovor ti je vrlo jednostavan. Zbog brze i nekontrolirane privatizacije koja je od Rusije napravila mafijašku zemlju. I taj Putin o kojem govoriš da ga nema nigdje početkom devedesetih? Komotno se može reći da je u politici oduvijek jer je bio u KGB-u, a tim više od samog raspada kada mu i kreće politička karijera i muvanje po raznim biroima, ministarstvima itd. S vremenom postaje desna ruka Jeljcina i, kao što sam napisao, sudjeluje u svim daljnjim agresijama Rusije.
Sterlok Pa zato i imamo ovaj rat, jer se otvoreno koketiralo sa članstvom do kojeg nikada neće doći sve dok postoji Rusija.
Ne, nije. Ukrajina je htjela napraviti trgovački sporazum s Europskom Unijom i onda je Putin podržao paravojsku u Krimu da bi se destabilizirala regija. Doslovno su govorili suprotno oko pristupa NATO-u i nisu htjeli ulaziti u Savez.
Ovaj rat doslovno nema smisla jer je produkt Putinove egomanije.