weky ali koje su to europske vrijednosti koje ukrajinci ne dijele s nama? Ne mislim to kao napad ali vec dogdjaji 2013/14 na Majdanu pokazuju da su Ukrajina i njezini stanovnici spremni na zrtve da bi usli u EU pa zar to vec nisu europske vrijednosti o kojima EU godinama prica?
Korupcije u EU imamo vec sada, danas svako izgleda zna corruption index napamet pa nije bitno poblize ulaziti u to ali manje vise sve drzave koje su kandidati za ulazak tu negdje stoje na tom indexu. Samo sto nijedna od tih drzava nema ni pribliznu vaznost za EU kao Ukrajina, ipak ta drzava obiluje resursima i dobrima koji su bitni za Europu. Imamo toliko clanica koje vise uzimaju nego daju u toj uniji pa ne vidim Ukrajinu tu kao najveci problem.
Ne vjerujem da ce se proces ulaska ubrzati samo zato sto su u ratu. Njemacka mozda i hoce blokirati njihov put prema EU ali mislim da je razlog toga vise njihov odnos s Rusijom nego sto ih brine korupcija u Ukrajini. Za Francuze ne znam gdje stoje ali mogao bi to eventualno biti slucaj da Le Pen pobijedi koja bi za samu EU bila katastofa (ukoliko se bude vodila dosadasnjom retorikom).
Malo me pocelo smetati to sto se u svakoj vijesti o ruskoj agresiji u komentarima na XY portalu pocelo pisati o korupciji i to mi se cini kao ono "Nisam za Rusiju, ali.." kao da se pokusava na taj nacin dati legitimitet ratu i prikazati Ukrajinu i njeno stanovnistvo u sto losijem svjetlu kad su vec teze o denacifikaciji i NATO na granici vec sada na klimavim nogama. Ne mislim da to ti radis da me ne shvatis krivo.