Radije bih da su uzeli EA pa da se BioWare potencijalno počisti, ali ok. 😄
Šalu na stranu, ovo je jedan od najbitnijih trenutaka u povijesti industrije. Vrte se nevjerojatni novci i dok neki oduševljeno plešu kolo, a drugi puštaju suze, mislim da su i jedna i druga reakcija pretjerane. Treba dati vremena i vidjeti gdje ovo vodi. Razumijem one koji tvrde da ovo vodi monopolu. Svakako je jedna od mogućnosti. Puno će ovisiti o tome kako će se Microsoft prema ovome postaviti u svom odnosu prema igračima. S jedne strane, sumnjam da ćemo ubrzo vidjeti neku ovakvu akviziciju od strane Microsofta. Ovo je i za njih puno novca za uložiti u jednu diviziju. S druge strane, ako ispadne uspješno, zaradit će dovoljno novca da si financiraju ostale akvizicije. Ovdje se spominju EA, Ubisoft i Take-Two, pri čemu mi se EA čini najizglednijom "metom". Također je tvrtka koja je izgubila na reputaciji, kao i ActiBlizz. Ako budu prisutni na dovoljnom postotku tržišta, nebo im je granica po pitanju reguliranja cijena konzola, pretplata i servisa.
S druge strane, ovo za sada ipak nije protiv potrošača. Dapače, Game Pass je i dalje najisplativije ulaganje za one kojima vlasništvo nad igrama nije bitno. Takvih je mnogo i rado će uzeti nešto pristupačno, nego ulagati u nešto skuplje. Dok će neki govoriti o tome kako igrači na PS-u ne mogu igrati neke buduće naslove, treba se sjetiti da su Sonyjeve igre dostupne na njihovoj konzoli te u malom broju na PC-u, dok su Microsoftove igre dostupne na toliko različitih platformi da se snažno ulaže i u kvalitetan streaming samo da bi bili rašireniji. Ne, ne rade to "zbog igrača", mislim da su rijetki toliko naivni. Rade to jer je isplativo i jer se na dobrom glasu može puno zaraditi. Ako će pritom nastaviti nuditi kvalitetnu uslugu popraćenu kvalitetnim proizvodima iz radiona studija pod svojim imenom, smatram da je na kraju potrošač ipak pobjednik.
Na kraju, Activision Blizzard nije bio u dobrom stanju. Prožet skandalima i lošim tretmanom zaposlenika, prijetila im je i sindikalizacija radnika (za koju se i dalje nadam da će se dogoditi). Ova kupovina daje priliku da se ActiBlizz vrati na visoku kvalitetu koju su nekoć nudili svojim raznovrsnim i brojnim IP-ima, a ne da ovise o Candy Crushu i Call of Dutyju.
Ovo je ogroman trenutak za gaming i iskreno me zanima što slijedi. Vijest me nije oduševila niti mi je slomila srce, no svakako me zaintrigirala.
Brijac Pa zato što mu je komentar kao da je MS kupio Santa Monicu ili Naughty Dog.
Elitiskički stav koji često vidim kod ovakvih akvizicija gdje se pokušava smanjiti značaj kupljenih IP-a. Crash, Spyro, Call of Duty, Warcraft, Diablo, StarCraft... Sve ima ogroman potencijal i s razlogom ih se cijene. Activision i Blizzard zadnjih godina nisu na dobrom glasu i to s razlogom, no to ne znači da reorganizacija tvrtke ne može dovesti do toga da ponovno rade vrhunske naslove. Na kraju krajeva, negirati kvalitetu jednog Call of Dutyja bi ipak bilo pretjerivanje.