dadi
HIT trening utezima je isto super za dizanje baznog metabloizma i za ljude koji treniraju, tako da bih ja i tu ubacio takav pristup (ja tako treniram). Pogotovo kad imaš obaveze kroz dan, posao, firma, obitelj itd. Ja ti preporučujem da si postepeno, kad god možeš, ubaciš hodanje, bilo da se radi o šetnjama ili se negdje možeš kretati kroz dan a da ti za to u biti i ne treba auto. Tu ćeš skinutui koju kilu, jer se kardio niskog intenziteta dušu dao za skidanje kila, ovaj drugi je za kondiciju koja uz to, pojačava kvalitetu treninga (izdržljivos, jelte) i pospješuje regeneraciju.
Nikada vagu ne gledaj, nego ogledalo. Što se tiče toga da kažeš da ti cilj nije hipertrofija, ne brini se nećeš nabijati hrpu mase, osim ako ne jedeš pojačano ili nisi na kemiji, a što je najvažnije više mišića gori više energije, tako da ti je to "pasivno" sagorijevanje i kroz dan, bez treninga.
Gledaj da si na tjednoj bazi u nekom malom deficitu, npr da se nakupi 1000 kcal deficita u 7 dana. I jedi UH, to ti je gorivo za tijelo, mozak također. Nemojse bojati ni masti, one dobre su gorivo za mozak i regeneraciju. Osim toga radiš i živiš, treba ti za svaskodnevno funkcioniranje, nisi natjecatelj da se patiš i hodaš kao zombi, jer si izbacio UH. Uostalom takve dijete, ako išta će naučiti tijelo da mu fali konstantno UH, a tvoje tijelo ima zadatak da ti preživiš, a ne da mršaviš, tako da će postati bolje u tome da ti UH brže pretvara u salo (rezerve), a ne energiju. Jedino se brzih UH (bjeli šećer) kloni ako nisu neposredno oko fizičke, ili mentalne (ljudi podcjene koliki je mozak potrošač energije) aktivnosti, jer se oni nakon cca 20-30 min krenu skladištiti direkt u salo, ako nisu iskorišteni (to sam jednu studiju prtočitao, o razlici između šečera, mislim da ju imam negdje u nekim časopisima, ali i da googleaš, naći ćeš ih)
Od suplemenata, kreatin monohidrat, ZMA za oporavak, ima kombinacija ZMA+B6 ali to nemoj oko spavanja jer će te razbuditi B6 u tome, arginin prije treninga, možeš i leucin nakon treninga jer je bitna aminokiselina, ali mislim da ga možeš izvući većinu vremena iz tog wheya i općenito proteinskog unosa kroz dan, tako da ja preporučujem baš u slučajevima kad vidiš da se počinješ sporije regenerirati.
Što se tiće treninga, ne znam kako točno treniraš, ali gledaj da ti fokus bude na bučice, šipku i vježbe sa tjelesnom težinom poput varijacija zgibova i sklekova. Sprave izoliraju pokret, tako da gubiš hrpu potencijala za razvijanje snage i samim time mišića koje biš inače upotrebljavao radi održavanja stabilnosti pri kontroliranom pokretu, a sprava ih izbaci iz jednadžbe.
Eto tolio od mene na prvu ovako uz kavu