Za Uskrs nisam pravio nikakve kolače ali danas jesam. Za "Bijelu nedjelju" ili bijeli Uskrs prhki kolaček sa jabukama.
Izvrsnog je okusa!
Recept:
Prhka pita od jabuka
Sastojci za prhko tijesto:
300 g glatkog brašna
100 g šećera u prahu
150 g maslaca
1 jaje
pol čajne žličice soda bikarbone
1 čajna žličica soli
Nadjev:
5-6 velikih jabuka
Priprema:
Sastojke rukama dobro izmješati i zamjesiti tijesto u elastičnu kuglu. Ostaviti min. sat vremena u hladnjaku (ja sam sat i pol).
Oguliti i očistiti jabuke te naribati.
Od kugle tijesta razdijeliti na dva jednaka dijela. Jedan stavimo i razvučemo po površini namašćenog lima, popikamo tijesto na nekoliko mjesta vilicom da može strujat zrak kod pećenja.
Stavimo naribane jabuke. Ja sam stavio još 2 jušne žlice šećera po jabukama bez obzira koliko su jabuke slatke, malo cimeta i drugu polovicu tijesta naribao po jabukama.
To se stavi peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 min. Nakon što je kolač pećen i ohladi se i tko voli još slađe, može staviti mljevenog šećera na kolač a može poslužit i kao bijela dekoracija.