Maloprije sam završio sa pećenjem i da što manje potrošim ulja jer na kraju se ionako ulje baca pa pekao jednu po jednu u malo dubljoj malenoj posudi ali brzo to ide, 30-tak sek. po krafni. Nisu nekog lijepog izgleda, nemaju sve ni zlatni rub.
Brzo su se pekle da nisam stigao ništa drugo prav napraviti i dok sam sipao šećer u prahu na pećene krafne neke su za to vrijeme dobivale jaču boju. Previše su bile na sunčeku.
Nisu za izložbu ni neko natjecanje a za nepce dušu dalo. Nisam ih ničime punio jer nisam mogao pronaći štrcaljku baš za to i torte sa nastavcima ali dobro, stavio samo šećera u prahu i to je dovoljno.
Ali ljudi moji te domaće krafne okusom su prefine, aromatično tijesto. Bolje izgledom takve i da su domaće nego one iz trgovine. Baš sam se zaželio domaćih krafni. Recept je u pojedinostima!
Krafne (drugi recept)
Sastojci za starter kvasca:
1 dcl mlijeka
42 g sviježeg kvasca (1 kockica Digo)
1 žličica šećera
1 žličica brašna
Sastojci za tijesto:
2 jaja
3 dcl mlijeka
100 g margarina
3 žlice šećera
1 žličica soli
naribana korica od 1 limuna
70 dag brašna (ja sam koristio miješano, 55 dag glatkog i 15 dag oštrog)
žlica ruma
Priprema startera:
U toplo mlijeko stavimo šećer i brašno, promiješamo te izmrvimo kvasac i ponovo pomiješamo, poklopimo i ostavimo na toplom da kvasac nabubri.
Priprema tijesta:
U većoj zdijeli umutimo jaja, dodamo šećer i sol te pjenasto umutimo, zatim dodamo rastopljeni margarin, naribanu koricu i rum, promiješamo.
Ako je kvasac nabubrio stavimo ga u u tu smjesu i pomiješamo ponovo sve zajedno. Nakon toga naizmjenice dodajemo toplo mlijeko i brašno sve dok ne usipamo izmjerenu količinu mlijeka i brašna.
Sada smo dobili gustu masu koju treba lupati na naćin od dna prema vrhu da mu utiskujemo što više zraka. To činimo oko 10 min.
Ostavimo pokriveno da se smjesa udvostruči i ponovo ga umijesimo ali ne lupamo već lagano od dna prema vrhu podižemo par min. i tako ponovo ostavimo da se tijesto diže.
Dizano tijesto istresemo na pobrašnjenu podlogu i umijesimo ga još jednom dodavajući brašno po potrebi. Tijesto mora biti elastično i ne smije se lijepiti za prste.
Kada napravimo tijesto tada ga razvaljamo do 1 cm debljine. Pipremimo neku čašu i utiskivamo gornjim bridovima krugove. Oko krugova ćemo imati višak tijesta kojeg opet umijesimo i ponovimo postupak pa utiskujemo čašom krugove i tako sve dok ima tijesta.
Krugove, tj. krafnice stavimo na toplo da miruju i narastu oko pola sata.
Za to vrijeme ugrijemo ulje u manjoj i dubljoj posudi ali ne da bude prevruče jer će krafne brzo pocrnjeti. Ona strana koja je bila na dnu i tu stranu stavimo na vruče ulje i pećemo na srednjoj temp. jednu stranu oko 20 sek. poklopljeno.
Nakon 20-30 sek. okrenemo i pećemo drugu stranu isto vrijeme ali bez poklopca.
Gotove krafnice stavimo na papirnati ručnik da se upije višak masnoće. Ako ih imate čime puniti onda to učinite dok su još tople. Punjenje po želji i na kraju posipamo šećerom u prahu i to bi bilo sve.
Savjet: Da krafne budu što dulje sviježe, možemo ih držati u zatvorenoj plastičnoj posudi na sobnoj temp. Ali neće biti to potrebno jer će se sve pojesti za dan i pol.