Od prvih impresija u igrama ne postoji prvija impresija od one Naslovnog (Početnog) Ekrana; stoga, nije ni čudo što su pojedini developeri s godinama cijeli taj koncept razvili gotovo do forme umjetnosti. Kinematografija, estetika, dizajn zvuka, faktor nostalgije, faktor uzbuđenja, postavljanje samog tona . . . svi se sjećamo onog kultnog (GOAT) Naslovnog Ekrana prvog MGS-a iz 1998. koji život znači; FFVII iz iste te godine kojem je na Naslovnom Ekranu bio potreban samo Buster Sword itd.

Koji još? Koji "Title Screen" je najupečatljiviji, najmonumentalniji i najdraži FFA-u?

Saznajmo.

Evo nekih koje ću (za početak) izbaciti na Današnji Dan (ovo nisu JEDINI, naravno, ali svi su VAŽNI)).

(početna ideja je bila da o svakom odabiru napišem nešto, ali svi odabiru pišu sami za sebe (i svi su "moderni" s razlogom; naime, da sam otišao u prošlost s PS1 & PS2 igrama — moje srce ne bi izdržalo (to prepuštam vama)))

Hotline Miami (2012)

Flower (2009)

LocoRoco (2006)

Persona 5 (2017)

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (2008)

Xenoblade Chronicles (2010)

Life is Strange (2015)

Mirror's Edge (2008)

Cuphead (2017)

Disco Elysium (2019)

Definitivno za prvi The Last of Us. Trnci su me prolazili vec po prvom paljenju igre

master_x makni ga s ignore liste 🤣

1 / 4

Imam ih još, ali ovi mi prvi padaju napamet.

Title screen koji mi je obilježio dobar dio osnovne škole.

Ima li što legendarnije?

Moja prva igra na PS1. Vidio, oduševio se i zaključao zauvijek u svoju memoriju. NFS4: HS je zasigurno meni jedna od mnogih naslovnih video tema koje su ostavile neizbrisivog traga u mom sjećanju.

Prvi koji su mi pali na pamet:

Spec Ops: The Line (2012):

Half Life 2 (2004):

Resident Evil 2 (1998):

Dino Crisis (1999):

Doom II (1994):

Lotus Turbo Challenge 2 (1991) intro + naslovni ekran:

Torgue Lajkam i srčeko za RE2 i DC iako mi je uvodni video od DC2 bolji ali tu su negdje.

Naravno bili bi tu i Metal Gear Solid, Chrono Cross i Trails in The Sky SC ali vidim da je to kolega @herc već zalijepio par postova iznad 😃

Htio sam započeti tekst time da će jedan primjer biti doza čiste nostalgije jer je riječ o starijoj igri, no onda sam shvatio da su sve igre koje stavljam starije od desetljeća. I sad se i ja osjećam starim.

Nije animiran video, no ovo je i dalje toliko snažna i epska vizura popraćena jednom od najboljih skladbi u videoigrama.

Nastavljam s BioWareom. Dragon Age Origins jedna je od najboljih igara svih vremena i činjenica da su u dvije godine imali Origins i Mass Effect 2 pokazuje kolika je BioWare bio sila za gaming industriju. Ovo je prvi RPG koji sam ikada zaigrao. Jedna od najdražih igara koja me uvela u žanr priča o herojima, čudovištima i ljudskosti.

Nisam našao bolju sliku, a nekako mi nema ni prikladnijeg nego staviti sliku problema s pokretanjem igre na novijim strojevima kada je riječ o starim igrama, pa ću ostaviti sliku i uz nju popratnu glazbu. Kralj RTT igara i igra mog djetinjstva.

Kada bi me netko pitao definiciju atmosfere u igrama, mislim da bi dvije riječi bile dovoljne – Max Payne.

Za kraj... Ne ostavljam ni sliku. Ostavljam zvuk koji je svakome tko je zaigrao San Andreas sigurno urezan u sjećanje.