Znači dovoljno je da određen naslov se porta na novi hardver i to ga kvalificira pod najbolji remaster? I Gamecube i Rezi su još jeftiniji od ps3+Uncharted comboa.
Da se razumijemo, ne pričam o tome kako tko treba glasovati niti planiram to govoriti nekome, ali for the sake of discussion jednostavno ne smatram da samo portanje određenog naslova zaslužuje "hipotetički" da bude najbolji remaster.
Pošto vjerovatno ispada sad da blatim RE, ali meni je REmake defiitivno među top 5 naslova koje sam u svom životu zaigrao, sa vjerovatno dobrih 20-tak prijelaza u ovih 10 godina, ali ovdje pričamo o remasteru.
Dakle kvalitet porta, da li je sve prošlo glatko bez bugova, da li je broj fps-a poboljšan, kako su se ophodili prema originalnom materijalu, da li funkcionira na svim platformama, broj naslova koje su preradili i koje se nalaze na disku...
Sve su to parametri koje moramo objektivno sagledati.
Da li je Capcom mogao više love uložiti i preraditi artwork koji su izgubili ? - Mogao je
Da li je Capcom mogao naći način da ne skrati sliku kad staviš u 16 aspect ratio? - Mogao je (znam znam, pomjera se kamera, ali nije to to)
Da li je Capcom mogao umjesto prerade jednog naslova sa 14-15 godina starog hardvera odmah upakirati sa Zeroom, a ne naplaćivati odvojeno? - Mogao je.
Ja ne kažem da je Remake Remaster loš port, daleko od toga. Ima hrpu novina koje su ubacili koje apsolutno pozdravljam. Ali da li je "najbolji" remaster?
Ja bih rekao da su Bluepoint, Naughty Dog i Sony koji nije dozvolio cjepkanje naslova, odradili fantastičan posao i "bolje" od Capcoma, objektivno gledajući.
Možda griješim, ali nadam se da mi nećete zamjeriti ako čisto objasnim svoj stav.