Srce govori Resident Evil, a razum Uncharted. Uncharted je prevagnuo.
Ali da obrazložim:
- DMC 4 - iako je uvijek drago vidjeti povratak pravog DMC-a, pa makar i ponovno reizdanje, realno ništa posebno bitno nisu dodali, što već pc verzija nije imala 7 godina. Naravno bonus likovi su veliki plus, ali ne mogu se oteti dojmu da su velike stvari mogli sa Vergilom odraditi, dodatnu kampanju sa izgubljenim levelima napraviti, išta... Kao što sam rekao, bonus likovi su nice touch, a sve ostalo već postoji na pc-u 7 godina + nekako su uspjeli igru koja se vrtila za tostere sad kao "namjerno" otežati po hardver... Ali dobro.
- Gear of War: Ultimate Edition - definitivno jedan od contendera jačih, malo je falilo da prevagne. Odličan i u pravom značenju riječi grafički remaster. Dovoljno je pogledati usporedbe jedne i druge verzije. Međutim samo grafički, čak sam komentare na internetu čitao da je AI oslabljen, sad koliko je to tačno ne mogu reći. Ali sa vizuelne perspektive, svakako impresivno.
- Grim Fandango Remastered - tresla se brda, rodio se miš. Barem u pogledu remastera. Šteta, velika šteta što bolje nisu iskoristili resurse da daju ovakvoj legendarnoj igri facelift kakvog zaslužuje. 4 aspect ratio ? Samo veća rezolucija? Ok, 60 fps-a je cool, ali c'mon, igra je stara kao Grčka.
- The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D - također jeda od boljih remastera godine, povećan broj fps-a sa 20 na 30, upgradeane teksture, redizajniran UI da paše 3ds-u, gameplay promjene... Nintendo poslovično odličan kao inače.
- Resident Evil HD remaster - napokon, napokon malo ljubavi od Capcoma, a ljubav se očigledno isplatila sa preko milion primjeraka prodanih u samo prvoj godini. Not bad za igru staru koliko već, 12-13 godina?
Međutim nikako ne mogu oprostiti gubitak originalnog art-a, zbog kojeg kad se raširi igra izgleda često kao razlivanje akvarela po ekranu. Čudan neki bloom koji nije bio u originalnoj verziji ne pomaže, naprotiv. Ali moram pohvaliti redizajnirane 3d sobe (opet, jer kad bi se razvukle preko 80 inčnog tv-a izgledaju kao govno da prostite, da ne govorim za vatru koju su koristili kao video u GC verziji. 16 opciju i pomjeranje kamere pozdravljam, kreativan način za izbjegavanje 4 aspect ratio-a (iako ja igram i dalje tako).60 fps-a je plus, ali mislim stvarno, zar smo trebali očekivati šta manje od toga ?
Srećom Rezi Zero pokazuje nade da su ipak sačuvali nešto artworka od te igre, tako da stvarno šteta za Rezi HD.Naravno ovo su vjerovatno moje žalopojke jer sam bezbroj puta odigrao Rezi na GC-u, a u zadnje vrijeme na emulatoru. Netko tko čeka na ovu igru već deceniju i više vjerovatno nema nikakvih prigovora.
I na kraju dolazimo do Uncharteda. Kako da ne poklonim zasluženi glas maestralnom Bluepointu. Remaster sva tri Uncharteda sa složene Cell arhitekture (iako opet ND im je pomogao sa kodom od TLOU remastera mora se priznati) na ps4 nije mali pothvat. Dodane teksture, pogotovo u prvom dijelu gdje se stvarno vidi razlika, 1080p + 60 fps. Tehnički besprijekoran.
I sve tri igre u jednom pakovanju. Kapa dolje Bluepoint.