doctorfreak Zadnjih godinu dana koliko ja pratim IT oglase a ponajviše grupe na kojima poslodavci moraju defenirati plaće valjda jedan na 20 oglasa za početnika je nudio više od 10 soma kuna. I to nisu firme iz šupe, govorim o rangu tipa qagencyu, spanu, infinumu i jakim firmama preko 100 zaposlenih. Iako mi tvoje "mislim" djeluje jako fake i glupo mi je ulazit o kojoj poziciji pricamo i slicno jer nema smisla i sve da je istina jedna ste od rijeđih firma s takvom isplatom. Zapravo vi dajete više jednom početniku ( ne junioru ) više nego je prosjecna placa u cijelom it-u. Ako je tako-pohvalno, ali neznam cemu skrivas ime firme kao zmija noge?
Mogu ti reć ovako. U zadnje 3 godine je zaposleno oko stotinjak ljudi kod nas, 10-15 početnika, a od toga mislim da je samo jedan cura došla preko javnog oglasa. Skoro svi koje zaposlimo su ljudi koju pošalju zahtjev kad nema nikakvog natječaja ili na neki drugi način dođu u kontakt sa firmom.
Mislim da nikad nije na ni jednom natječaju koji smo objavili pisala cifra, niti sam ja ikad dobio ponudu od ijedne firme u kojoj su se novci spominjali unaprijed. Ako firme i objave cifru na nekoj grupi mislim da su to manje vrijednosti nego se ljudi realno dogovore na kraju.
Što se tiče prosječnih plaća, mislim da su prošle godine dosta skočile, firme su davale povišice zbog inflacije i teba vidjet stanje ove godine, ali mislim da su dosta iznad 10000 sad.
Pozicije početnika kod nas nema, imaš junior, senior i viši senior.
Junior su svi koji ne odgovaraju za vlastiti posao već imaju nekog iznad sebe koji provjerava šta su napravili. Počnu od učenja, pa jednostavnih zadataka za koje im mentor objasni kako odradit, pa samostalno odrađivanje sve kompleksnijih stvari uz to da mentor sve provjerava prije puštanja na produkciju i odgovara za to šta su napravili. Obično kroz 2-3 godine kad mogu samostalno preuzet zadatke dobiju status seniora, često se uz to zahtjeva da polože neki certifikat za svoje područje i da su kao junior odradili određeni broj projekata.
U pravilu dobiju neku manju povišicu nakon 3/6 mjeseci kad dobiju trajni ugovor i obično još jednu prije nego dođu do seniorske pozicije.
Početne cifre su oko iznosa koji sam naveo, a po godišnjoj prezentaciji firme smo u 10 najbolje plaćenih it firmi u državi, tako da računam da ima bar još desetak firmi koje imaju slične uvjete, ako ne i bolje. Ne vjerujem da ijedna od njih daje iznose u natječajima tako da ne mogu sigurno reć.
Osobne podatke ne volim davat ako nisu potrebni, a pogotovo ne na javnom forumu, vjerojatno iz stvari koje sam pisao na ovakve teme se da isčitat šta radim, a možda i za koga ako netko baš želi.
doctorfreak Nakon toga se javlja "ja sam najbolji" mladić sa citiranjem svake rečenice ( ko i obično ) gdje lupa da je chatgpt samo za iskusne ( idiotarija teška )
Rekao je da chatgpt nije dobar alat za učenje i potpuno se slažem s njim. Jako često daje krive informacije i usmjerit će te na pogrešan put ili naučit krive stvari. Više će odmoć nekom tko tek počinje nego pomoć
doctorfreak te brije o nekim pravilima tko što mora imat i koliko staža mora imat da bi nekome uopće mogao dat savjet na javnom forumu
Možeš dat savjet, ali isto tako ne znači da će savjet bit dobar ako nemaš nikakvo iskostvo sa tim o čemu pričaš. Ako netko tko ima puno više iskustva od tebe tvrdi suprotno, možda bi ga trebao saslušat.
doctorfreak Po mojim saznanjima ako pricamo o developmentu…dakle klasični front end za web i klasični backend su cifre koje sam naveo. Dakle ne apominjem win aplikacije, security, android ili slično.
Jako puno razvoja nema nikakve veze sa web developmentom. Još uvijek su najveći korisnici it-a firme koje imaju hrpu zatvorenih sustava koje treba složit i održavat. Web razvoj je samo jedan dio it-a, a iz nekog razloga svi koji počinju učit misle da je to jedini i tu se guraju. Čak je i samo programiranje samo dio ukupnog posla i možeš uć u it i bez toga ako baš želiš.