• Offtopic
  • Web Development rasprave/preporuke/problemi

Ako se netko razumije u Wordpress. Htio bi od ovu card komponentu malo modificirati da mi se Paragraph tekst, Heading tekst i ovaj Button prikazuju preko slike, znači da ih prebacim na sliku i podesim poziciju kako želim. Ovo ispod je sve card komponenta koja sadrži prvo gore sliku, pa ispod paragraph pa ispod heading pa paragraph i zadnje dolje button. Zna li itko kako?

Ako je sve unutar istog containera, poigraj se malo s absolute i relative pozicijama

Brijac Ident te mrdao da.

Hot stuff:

Vscode ima auto ident:

On Windows Shift + Alt + F

On Mac Shift + Option + F

On Ubuntu Ctrl + Shift + I

Meni je ovo 90% shortcuta kad kodiram, nevjerojatno koliko korisna tipka. Ovisno o jeziku fajla kojeg pišeš poravnat će ti kod onako kako si si namjestio u postavkama programa (iako je default isto super dobro). Najbolja tipka ikad ak se mene pita.

Fenix Ako je sve unutar istog containera, poigraj se malo s absolute i relative pozicijama

Uspio sam na kraju s time, ali sam dobio primjedbu da to mogu bolje napraviti ako wrapam heading i paragraph i još jednom div-u i dam mu CSS klasu, mogu repozicionirat samo taj div na dobre pozicije, a ovako oboje i paragraph i heading. E sad, ja sam sa CSS-om radio malo sam prije par godina pa pojma nemam što zapravo trebam napraviti.

Kod je ovaj:

Pa ako netko zna što bi tu trebalo i ima volje objasniti mi kao početniku.. 😃

Brijac ako sam te dobro shvatio, dobio si preporuku da u HTML kodu staviš heading i paragraph u jedan container i onda targetiraš samo njega. A koliko vidim iz SS-a, to nisi napravio. Trebao bi dati i HTML kod na uvid.

Iz ovog CSS-a sada ti heading i paragraph containeri s absolute pozicijom u obzir uzimaju granice parent cointainera (vjerojatno .cardoverlay-simple). Sad se samo poigraj u inspectoru s udaljenostima i donesi ih tamo gdje trebaš.

EDIT: Aha, sad sam tek pročitao da si uspio. Otvori php file gdje ti je includean html kod i tamo heading i paragraph divove stavi pod jedan.

Brijac Hrvoje mudro zbori, i nazovi klasu na divu kojim wrappaš headere i paragrafe tako da CSS sjedne lokatorom na to. I nazovi tu klasu class="brijacova-cssovaca" 😃

Ja sam užasan za CSS; zato koristim MaterializeCSS koji sve u sebi to ima, samo mećeš klase koje imaju kod. Nešto kao bootstrap… Za mene riješenje tih sranja jer ne znam poravnati ništa u ničemu. Ali zato kodirat u JS-u znam sve živo (skoro).

9 mjeseci kasnije

herc

Prije nego sto bacim komentar, toplo bih savjetovao bilo kome tko cita tportal da jednostavno prestane. To je toliko senzacionalisticki nastrojeno zutilo koje je u vise slucajeva iznosilo netocne i neprovjerene informacije te svoju zaradu dobiva upravo na ovakvim naslovima i hvatanju paznje zazivanjem apokalipse. Takve ces spike najcesce procitati na LinkedInu, a da stavis ovdje na slijepo neku objavu, velika je vjerojatnost da je autor te iste objave Dragan Petric. Sve je crno, sve je grozno i stize kraj. Ne znam, balkanski mentalitet valjda da se mora cim vise zazivati necija nesreca iz ljubomore, bila ona stvarna ili ne.

Sama situacija oko potraznje je takva da, sve prisutnijom mogucnoscu remote rada, softverski inzenjeri jednostavno imaju znanje koje mogu naplatiti puno bolje kod poslodavaca koji su spremni platiti koliko vrijede. Za veliku vecinu domacih poslodavaca to jednostavno nije slucaj. Stavi se u cipele inzenjera koji ima opciju raditi 8h za hrvatsku placu i raditi tih istih 8h za 2-3x vecu placu. Odabir je jednostavan.

Medutim, zbog toga sto domace trziste ne nudi konkurentnu placu u usporedbi sa Zapadom, dolazimo do vecih problema. Prva karika u tom zacaranom lancu je egzodus kompetentnih seniora. Pritom ne mislim nuzno na odlazak iz zemlje, vec iz domacih firmi. To za sobom povlaci nekoliko posljedica. Ostaje puno slabiji i malobrojni kalibar ljudi koji mogu educirati mediore, sto znaci da neiskusni mediori moraju raditi seniorski posao. To se potom prenosi korak nize, na odnos medior-junior. Medutim, Hrvatska kakva je, u vecini slucajeva ocekuje seniorski posao za mediorsku placu (drzi na umu da ovo sve vrijedi u kontekstu hrvatske place). Na kraju svega toga dolazi do stresnog radnog okruzenja, nekvalitetnih projekata i opceg nezadovoljstva koje motivira mediore da nauce dovoljno da konkuriraju na vanjskom trzistu, a ne domacem. I time se taj krug samo nastavlja.

Na kraju se sve obija o glavu juniorima i onima bez ikakvog iskustva koji traze svoj prvi pravi posao. Zasto? Zato sto svi traze juniora koji bi radio mediorov posao. Svaki junior bez iskustva je junior kojem treba posvetiti resurse da ga se uvede ne samo u kulturu firme, vec citave struke.

Domacim firmama stvarno nedostaje kvalitetnih seniora i mediora, a posljedice toga osjete juniori. Zbog toga i dolazi do dojma da je IT u padu. Nije. Ima potraznje, ali nema kvalitetnih ljudi jer su ih potjerale niske place i sve visi troskovi. Mozda ima netko tko je bas poslodavac u IT-u pa moze dati svoju sliku, ali iz vlastitog visegodisnjeg iskustva u struci, ovo je otprilike vibra iz perspektive developera koju sam dobio iz raznih poznanstava, sto iskusnih, sto neiskusnih.

@Fico hvala ti na detaljnom odgovoru!

Slažem se za tportal. Osobno, nisam bio tamo godinama. A na taj link sam naišao u jednoj fb grupi, pa mi je bilo čudno. Godinama se pisalo kako se svi trgaju za IT stručnjake, i onda sad odjednom takav naslov.

herc I dalje se trgaju, samo je situacija da bi svi htjeli pizzu bez da su zamijesili tijesto.

3 mjeseci kasnije

Vi koji radite kao web developeri u hrvatskim firmama, je li potrebno znati osnove Linuxa ? Jel se uopce koristi Linux ili se sve obavlja preko virtual machine/git bash/wsl ?

bosscorelli Svakako je dobrodoslo znanje osnovnog snalazenja po Linux masini preko terminala. Racunaj si da su virtualke na koje se ti spajas najvjerojatnije Linux masine.

Tako nekako. Kao web developeru treba ti biti jasno i moraš sam znati postaviti svoj stack na kojem radiš - ako lokalno znaš sve podesit, morao bit znati bilo gdje. Ja učim Linux svaki dan, radim što više kroz MAC terminal jer u suštini to je jako slično/isto.

Kada uspostavite neki CI pipeline, onda ćeš morat znati bar osnovno kroz terminal. Mi isključivo sve dižemo na Linux AWS serverima, nema tog sustava koji može Linuxu konkurirat za serversko rješenje.

Git Bash ti je Git terminal. Virtualke mogu bit što želiš. Uvijek je pitanje na kakvom stacku tvoja firma ili buduća firma radi, to trebaš barem razumjet. Mnogo firmi ima sistemca koji sve sredi, ali ti mu dobro moraš reći što ti treba za aplikaciju koju razvijaš, neće on istraživati što je potrebno za Angular ili neki framework.

Znati Linux je po meni mandatory. I zabavno. Preporodio sam se otkad nisam na windows mašini.

2 mjeseci kasnije
          Povezano s diskusijom: [unknown discussion]

@Fico svjestan sam toga da nije lako, al ovo je bas za zesce pocetnike i detaljno objasnjeno, vidim da je preko milijun ljudi vec koristilo njezin tecaj i da su ljudi zadovoljni. Danas sam zavrsio sa HTML-om, sutra pocinjem sa CSS-om.

U svakom videu zatrazi da se pauzira i da sam napises kod sto ti ona zada pa "zajedno pregledate" dali si dobro napravio, recimo na cemu sam imao gresku pisao sam <il> umjesto <li> i onda sam odmah uocavao gdje imam gresku pa sam se ispravljao.

naucio o headeru,paragrafu,list items,nestingu,anchoru, ubacivanje slike te za kraj se morala napravit rodjendanska pozivnica i da, instalirao sam Visual Studio Code

Genesis Kao netko tko je failao u tome, pazi da se ne dovedeš u tzv. tutorial hell kad skačeš samo iz tutoriala u tutorial i ne znaš što bi radio. Ja sam prije par godina to krenuo kad sam bio nezadovoljan s poslom pa bi malo web development pa ipak game, onda ipak web. Pa sto i jedan tečaj kreneš, ovaj feamework, onaj jezik i skroz se pogubiš. Ako si ozbiljan, treba naučit osnove, maknut se sa tečajeva, izrađivati samostalno projekte jer jedino tako ćeš se naučit radit kako treba, rješavat probleme i slično.

Genesis instalirao sam Visual Studio Code

Add me as a friend.

Ove godine mislim naucit jos jedan programski jezik, tesko je stat. Radim puno razlicitih projekata i nemojte mislit da nesto sto ste ucili nije bitno. Puno tutoriala dalo mi je ideju sto bi mogao u onom u kojem radim a nisam, pa ucenje svega ne bacajte u vodu. Materija je ionako jako siroka, svako znanje znaci. Principi su sherani, sintaksa djelomicno. Kad znas sto googlat, znas si i pomoc. I gitara se uci 10-15 godina, nista ne ide prek noci.

buz ja gledam sto cu u buducnosti moci radit od kuce il tako nesto, sales uvijek mogu radit al mislim da trenutno me puca previse anksioznosti od brojki…

Throughout this comprehensive course, we cover a massive amount of tools and technologies, including:

• Front-End Web Development

• HTML 5

• CSS 3

• Flexbox

• Grid

• Bootstrap 5

• Javascript ES6

• DOM Manipulation

• jQuery

• Bash Command Line

• Git, GitHub and Version Control

• Backend Web Development

• Node.js

• NPM

• Express.js

• EJS

• REST

• APIs

• Databases

• SQL

• PostgreSQL

• Authentication

• Firebase

• React.js

• React Hooks

• Web Design

• Deployment with GitHub Pages

• Web3 Development on the Internet Computer

• Blockchain technology

• Token contract development

• NFT minting, buying and selling logic

iskreno nisam niti istrazivao previse dal je dovoljno ili ne…mora me prvo to pridobit, jucer sam popodne mal zaspao na nekih sat i pol i sanjao sam kodiranje….

@foggy ako ce te zanimat ovo gore, posaljem ti link da kupis tecaj

Genesis I da me zanima, nemam vremena trenutno. Trenutno učim load/stress testing toolove, Scala jezik i još jedan framework. Dosta toga u sklopu posla ustvari radim, ali hrpe s ove liste sam radio i sam sebi pa negdje znam koncepte, negdje dosta duboko i materiju. Najbolje znam Web automation, to radim već godinama i tu me slabo što može iznenaditi.

@Fico imas neki dobar course za Docker u Linux env? Neplanirano sam upao u backend administraciju 🤷‍♂️