• Offtopic
  • Web Development rasprave/preporuke/problemi

chono ako radis sa bazom, ako dobro shvacam zahtjev, mislim da mozes selfjoin napravit:
Select a.mail1 from tvoja_tablica a join tvoja_tablica b on a.mail1 = b.mail2 daje sve mailove iz stupca 1 koji imaju isti zapis u stupcu 2. Svi koje ne vrati nemaju.

@foggy i @sanzo problem je sto su ta dva polja zapravo dobivena exportom iz dva totalno odvojena sustava i enrichao sam dodatno podacima iz ADa. Nije baza, vec ta dva polja postoje samo unutar skripte.
Koristio sam powershell je u njemu znam delat.
Dakle contains i slicne metode rade, ali se skripta vrti po 5min. Sa binary search algoritmom to se radi u par sekundi. Imam vise ovakvih skripti, zbog stvari o kojima ne smijem pisati,, pa mi je 5min po skripti previse vremena za daily runove

chono Koja skripta? .ps powershell skripta, bash skripta, neka treca? U njoj imas te vrijednosti pohranjenje u varijabli?

Bonus pitanje:
    Kad dobijes rez, kud s njim? dalje pucas iz skripte trigger na neku drugu ili ti je samo bitan podatak da ga negdje nekako pohranis?

foggy powershell skripta koja je spremljena na git, Jenkins je pokupi i izvrti, a rezultat je csv file koji se salje mailom ljudima koji to trebaju dobiti

chono Mozes skriptu rekreirat da sadrzi strukturu iz primjera i zakacit negdje da probamo nesto? Barem da napravis te kolone i objasnis jos tocnije sta iz koje i gdje vucem? Tesko mi je napamet pricat, moram uzet u ruke i probat, radio sam svasta kroz powershell i cudno mi je da ti traje dugo. Ali i dalje mi fali malo konteksta. Koristim TeamCity, poweshell i bash, pa znam neke stvari napisati, ali stvarno je tesko bez primjera.

Sada sam tek vidio na da me se zvalo. Isto kao i @foggy , ako se nekako uspije neki jednotavniji anonimizirani primjer složiti, lakše bi se dalo razmišljati. Ne igram se inače s powershellom kad se takve stvari izvode, ali bože moj, jedna glava više ne bude škodila.

foggy moze, modificirat cu polja sa filtivnim podacima i dati svoj kod da vidis.
          Mislim, ja sam napisao quicksort algoritam (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quicksort) koji zaista sortira cijelo polje, ali nazalost samo po "Mail" kolumni, sve ostale izgubim nakon sorta. To bi trebao editirat i implementirat da se sortiraju i ostale kolumne polja.
          Tipa da funkciji quicksort das parametre array i property, te da funkcija operira nad cijelim poljem po tom propertyu, ali da na tom istom indexu polja uzme u obzir i ostale propertye i sortira ih zajedno sa inicijalnim.

Do tada, evo malo dokumentacije 🙂
          https://docs.microsoft.com/en-us/powershell/module/microsoft.powershell.utility/get-unique?view=powershell-7.2

Micanje duplikata iz arraya u powershellu:
          https://stackoverflow.com/questions/1391853/removing-duplicate-values-from-a-powershell-array

Možda nešto bude potrebno. Ima i sort arrayeva, sve se da, sam trebamo primjer i zahtjeve.
          Uglavnom, više ćemo nakon primjera, treba dovest podatke prvo u red da se lako s njima rade akcije. Isto tako, ako koristš Jenkins onda možeš rezultate spremat u Jenkins build varijable pa njih lako preneseš u sljedeći korak build pipelinea i radiš s njima šta treba. Ima 100 načina, naći ćemo najbolji.

@foggy i @Fico
          Hej ekipa, evo detaljnije objasnjena:

POLJE 1
          Email
          Date

POLJE 1 ENRICHED IZ AD-a
          Date
          SamAccountName
          RealName
          Office
          Email

POLJE 2
          ControllerId
          EventTime
          Username
          UserToken
          EventId

Znaci tek kada "obogatim" POLJE 1 sa podacima iz ADa, mogu raditi usporedbu po SamAccountNameu (username):

foreach ($Entry in $POLJE1) {
          if ($POLJE2.username -notcontains $Entry.SamAccountName) {
          $Difference += $Entry.Email
          }
          }

Problem je upravo to "obogacivanje" POLJA1, gdje koristenje "where-object", "contains" ili bilo cega drugog traje predugo, jer je AD uz sve filtere prevelik i to vrti jako dugo.

Ja sam sam tu potrebu koristio Binary Search algoritam:

function BinarySearch {

Param ($SortedArray, $Attribute, $SearchedObject)

$startIndex = 0
          $endIndex = $SortedArray.length - 1
          $Output = @()

if ( ( $SortedArray[$startIndex].$Attribute -gt $SearchedObject ) -or ($SortedArray[$endIndex].$Attribute -lt $SearchedObject ) ) {
              return "Out of scope!"
          }
          while ($startIndex -le $endIndex) {   
              $middleIndex = $startIndex + [Math]::floor(($endIndex - $startIndex) / 2)
              if ($SortedArray[$middleIndex].$Attribute -eq $SearchedObject) {
                      $Output += $SortedArray[$middleIndex]
                      for ($n=$middleIndex - 1;$SortedArray[$n].$Attribute -eq $SearchedObject;$n--) {
                          $Output += $SortedArray[$n]
                      }
                      for ($n=$middleIndex + 1;$SortedArray[$n].$Attribute -eq $SearchedObject;$n++) {
                          $Output += $SortedArray[$n]
                      }
              }
              if ($SortedArray[$middleIndex].$Attribute -lt $SearchedObject) {
                  $startIndex = $middleIndex + 1
              }
              else {
                  $endIndex = $middleIndex - 1
              }
          }
          return $Output

}

Medutim, da bi binary radio, on mora operirati sa sortiranim poljem, a upravo to sortiranje u Powershellu ne radi kako spada:

UPOTREBA BINARY SEARCH da bi se obogatilo POLJE1 sa podacima iz ADa:

foreach ($Entry in $POLJE1) {
          $UserEntry = BinarySearch -SortedArray $ADExport -Attribute Mail -SearchedObject $Entry.Email

AD Export i sortiranje PWS cmdletom "Sort-Object":

$ADExport = Get-ADUser -Filter 'Mail -like "XXX" -and Enabled -eq "True"' -SearchBase $Path -Properties Mail, extensionAttribute8 | Select-Object SamAccountName, Mail, Name | Sort-Object -Property Mail

Ono sto meni treba je Quicksort funkcija koja operira nad ADExportom i poslozi po propertyu (kolumni) Mail, ali isto to napravi nad propertyima SamAccountName, Name. Ovo je kako trenutno izgleda moja quicksort funkcija:

function quicksort($array) {
          $less, $equal, $greater = @(), @(), @()
          if( $array.Count -gt 1 ) {
          $pivot = $array[0]
          foreach( $x in $array) {
          if($x -lt $pivot) { $less += @($x) }
          elseif ($x -eq $pivot) { $equal += @($x)}
          else { $greater += @($x) }
          }
          $array = (@(quicksort $less) + @($equal) + @(quicksort $greater))
          }
          $array
          }

Pogledam nakon posla danas.

chono Ok, moram se skoncentrirat, pa ću na codepen ili negdje dići ovo što si napravio, tj barem okvirno.

chono Problem je upravo to "obogacivanje" POLJA1, gdje koristenje "where-object", "contains" ili bilo cega drugog traje predugo, jer je AD uz sve filtere prevelik i to vrti jako dugo.

Znači prvi korak je uzeti POLJE1 i proširiti ga podacima koje imaš iz AD-a, po emailu?
            POLJE1 je podatak koji imaš iz jednog sustava, i ono je referenca za podatke ili? Pokušavam povezat taj dio i AD dio. Što iz originalnog POLJE1 mičeš, ili ništa ne mičeš, nego samo tražiš te mailove u AD podacima i kad nađeš, proširiš?
            Jesi razmišljao raditi obrnuto, da AD podatke obradiš? Ako moraš maknuti višak u tom dijelu, da ga makneš? Pretpostavljam da radiš previše loopova na velikom podatku, u ovom slučaju AD podatku, možda je dobro probati obrnuto.

EDIT:
            https://code.labstack.com/XkU_q8IY

Projekt (ne znam uopće tko nudi Powershell online emulaciju, pa sam ovo prvo našao). 2 puta na run da izbaci rez dolje 🙂
            Možete početi slagati primjer unutra

foggy tako je, POLJE1 sadrzi samo email i date, to je export iz jednog sustava. Ja mu onda na te postojece podatke zaljepim SamAccountName i Name iz ADa, kako bi mogao po SamAccountNameu usporediti sa POLJEM2.

chono Ok, onda brzinsko pitanje, to što sam te pitao: Zašto AD podatak ne obradiš tako da njemu makneš višak na neki način? Koji bi onda uvjet bio?

Podaci:

• AD podaci, imaš duplića? Tipa duplih elemenata koji imaju isti email?
                • POLJE1 neobrađeno, ima li tamo duplih email elemenata?

EDIT:
                https://code.labstack.com/XkU_q8IY
                Ovako nekako ti izgledaju podaci? Nakucao sam samo stringove i ubacio u array objekata. Jesu ti tak podaci pohranjeni?
                Ako želite nešto mijenjati, napravite svoj projekt na ovoj domeni da se ne koljemo međusobno.

EDIT 2:
                Vidi jel ti ovo pomaže:

`Write-Host 'Hello Chono, lets take you for a ride!'
                $polje1 = @([pscustomobject]@{email="email1@email.com";date="04/19/2022"},
                [pscustomobject]@{email="email2@email.com";date="04/18/2022"})
                $poljeAD = @([pscustomobject]@{date="04/19/2022";SamAccountName='userName1';RealName="Real Name hehehehehehe";Office='Office 1';email='email1@email.com'},
                [pscustomobject]@{date="04/18/2022";SamAccountName='userName2';RealName="Real Name 2";Office='Office 2';email='email2@email.com'},
                [pscustomobject]@{date="04/17/2022";SamAccountName='userName3';RealName="Real Name 3";Office='Office 3';email='email3@email.com'})

foreach( $elem1 in $polje1 ) {
                $realNameExp = $poljeAD | Where-Object { $_.email -eq $elem1.email }
                Write-Host "Expanded data for polje1 $($elem1.email): $($realNameExp)"
                }`

foggy nema duplica u polju1 i u ADu. Email je unikatan. I maknuo sam nepotrebne stvari iz ADa sa filterom da mi izvuce samo realname, samaccountname, mail.

Ovo zadnje sto si napravio u foreachu sam napravio i ja, ali to traje predugo kada imas puno podataka.

chono Oke, to me zanimalo. Znači ovo je sporiji pristup jer vrti po 1 Where-Object u svakoj iteraciji, mogu si mislit koliko je to podataka... Powershell nije najpametniji vidim. Oke, idući approach, konverzija podatka... Daj mi malo vremena (ak se ne javim do 17h pojeo me posao).

Haha, vidi ovog:
                    https://stackoverflow.com/questions/33009695/powershell-where-slow-is-there-a-faster-way-to-search-object

Ima tvoj kind of problem 😃

foggy nikako nije najpametniji 😂 vidis da moram sam pisati funkciju za sortiranje, jer pws sort metoda ne radi kako treba.

chono Ajmo preko hashtable keyeva (poljeAD konverzija objekta u key vrijednost helperpolja - powered by stackoverflow):

Write-Host 'Hello Chono, lets take you for a ride!'
                        $polje1 = @([pscustomobject]@{email="email1@email.com";date="04/19/2022";RealName=""},
                        [pscustomobject]@{email="email2@email.com";date="04/18/2022";RealName=""})
                        $poljeAD = @([pscustomobject]@{date="04/19/2022";SamAccountName='userName1';RealName="Real Name hehehehehehe";Office='Office 1';email='email1@email.com'},
                        [pscustomobject]@{date="04/18/2022";SamAccountName='userName2';RealName="Real Name 2";Office='Office 2';email='email2@email.com'},
                        [pscustomobject]@{date="04/17/2022";SamAccountName='userName3';RealName="Real Name 3";Office='Office 3';email='email3@email.com'})

$helperPolje = @{}
                        $poljeAD | ForEach-Object {
                          $helperPolje[$_.email] = $_
                          Write-Host $helperPolje[$_.email].email
                        }

$polje1 | ForEach-Object {
                          $email = $_.email
                          if($helperPolje.ContainsKey($email)){
                          	Write-Host "Entered the loop"
                            $_.RealName = $helperPolje[$_.email].RealName
                          }
                        }

Write-Host "Expanded data for polje1 $($polje1[0].email): $($polje1[0].RealName)" `
                        [URL=https://i.imgur.com/WMEhBuI.png][IMG]https://i.imgur.com/WMEhBuI.png[/IMG][/URL]

EDIT (malo bolje napisano, bez da imaš prošireno polje1):
                        `Write-Host 'Hello Chono, lets take you for a ride!'
                        $polje1 = @([pscustomobject]@{email="email1@email.com";date="04/19/2022"},
                        [pscustomobject]@{email="email2@email.com";date="04/18/2022"})

$helperPolje = @{}
                        $poljeAD | ForEach-Object {
                          $helperPolje[$_.email] = $_
                        }

$polje1 | ForEach-Object {
                          $email = $_.email
                          if($helperPolje.ContainsKey($email)){
                          	Write-Host "Entered the loop"
                            $_ | Add-Member -MemberType NoteProperty -Name 'RealName' -Value $helperPolje[$_.email].RealName
                          }
                        }

Write-Host "Expanded data for polje1 $($polje1[0].email): $($polje1[0].RealName)"

Probaj na pravim podacima ako nisi pa javiš (pazi samo, ovaj forumski editor mi je maknuo sve underscore znakove, tam gdje je italik išao je underscore prije tog dijela)...

foggy tek sad vidim 😁 da, uspio sam temporary poljem, ali nisam zadovoljan brzinom izvedbe, jer radi vrlo slicno vremenski kao bez binary searcha.
                          Stvarno cu morati nekako napisati quicksort koji sadrzi parametar polje i sve kolumne koje polje sadrzi

chono Prokleti Powershell. Možda Fićo ima nešto u prstima, ja evo koristim powershell prvi put u životu sada na ovaj način, većinom su to jednostavne petlje za triggeranje drugih buildova i slične stvari, ništa što ima heavy load...
                            Ja bih ti preporučio otvorit topic na stack overflowu gdje ćeš im dati primjer kao što sam ja pokušao, pa će ti netko objasnit što je najbolje i zašto ovako ili onako. Do tada ćemo se igrati malo s ovim, upicanit ćemo tvoju metodu ako je uspiješ prekucat tu negdje u kod (ako ti se da).

Inače, Python je bolestan za obradu podataka, zato sam spomenuo da svoje varijable možeš pohraniti kao jenkins varijablu, pa ih onda možemo doslovno poslati u koji framework želimo u narednom ili istom koraku.

foggy Možda Fićo ima nešto u prstima

Imam gorčinu i razočaranje.

Inače, Python je bolestan za obradu podataka, zato sam spomenuo da svoje varijable možeš pohraniti kao jenkins varijablu, pa ih onda možemo doslovno poslati u koji framework želimo u narednom ili istom koraku.

Znači, čitam ovo kaj @chono piše i krenem pisati da bi možda najpraktičnije bilo napraviti Python skripticu za ovo, on je super s velikom količinom podataka. I onda vidim i ti spomeneš Python. 😄

Ukratko, prošao sam kroz ovo što je napisano zadnjih dana i meni se jednostavno čini kao problem koji traži jako puno fine tuninga za nešto što je izvedivo van okvira Powershella. Kažem da mi se čini zato što s Powershellom nemam iskustva. Igrao sam se s Jenkins skriptama, ali nikada nisam radio detaljniju obradu podataka, uvijek se to pokušavalo svesti na provjere flagova i konkateniranje ili pozivanje složenijih funkcija.

Još ću proučiti, malo razmisliti pa vidjeti hoće li mi pasti neki alternativni pristup.

Jedino kaj trenutno mogu je vratiti se na ideju korištenja Pythona za ovo. Lagan je za savladati, takoreći se pišu rečenice i ovakvo što bi mogao pojesti. Na tebi bi bilo da složiš skriptu koja dovlači podatke iz AD-a i onda sve predaje kao argument toj .py skripti. I onda pustiti da Python odradi svoje i negdje ti spremi gotove podatke.

U tom bih slučaju išao u smjeru:

1. Dohvati mi podatke iz POLJA 1
                              2. Dohvati mi podatke iz AD-a
                              3. Pozovi .py skriptu kojoj se predaju podaci iz koraka 1 i 2, u njoj raditi enrichment

Sada dobivaš više slobode za eksperimentiranje i igranje s vremenom izvođenja. Možeš, recimo, napraviti u istoj toj skripti i da se predaje POLJE 2 i zatim radiš čitavu logiku unutra. Možeš i izbaciti dobiveno enrichano polje i onda izvesti običnu usporedbu između dva polja jer si sada riješio problem enrichmenta. Ili pak možeš napraviti zasebnu .py skriptu koja vrši usporedbu oba polja i pozvati ju nakon izvođenja prve .py skripte.

Ako odeš u ovom smjeru i iz kojeg god se razloga ne budeš snalazio, javi se pa nastavimo.

EDIT: Ili još bolje, sve samo hiti u Python. 😃 Nisam ovoliko shillao Python od... Nikad...