Htio sam ovdje odgovoriti još prije, no osim stiske s vremenom, htio sam nekako sakupiti misli prije nego što se raspišem. Drago mi je čak što je maverick me prozvao da bih kao moderator trebao brisati nešto što odudara od teme, baš zato što mogu ukazati na to koliko samo najava ovakve igre ima političke konotacije.
Snažnog sam dojma da je geopolitička tenzija na ovim prostorima porasla u posljednjih nekoliko godina te se to jasno manifestira i na Balkanu. Osobno nemam ništa protiv ove tematike u videoigrama. Međutim, ono što me prvo zabrinulo je napis da iza igre stoji braniteljska populacija svojom podrškom. To dolazi prvenstveno iz toga što samoetiketiranje braniteljske populacije i takav princip generalizacije me navodi na istu onu populaciju koja je plinske boce postavljala po Savskoj.
To mi je dodatno potvrđeno objavom koju je Herc podijelio. Postavljanje uvjeta da je poziv Hrvatima i prisvojavanje domoljublja je točno ono što sam i mislio da stoji iza ovoga.
S tehničke strane, mislim da je postavljanje datuma izlaska 2031. jednostavno nerealistično za bilo kakav ozbiljan projekt. To je 10 godina. Da bi stvar bila bolja, poziva se na mlade ljude da rade besplatno. Općenito je stanje u gamingu takvo da su radnici potplaćeni za iskustvo i trud koji ulažu, no pak tražiti da netko radi besplatno koristeći domoljublje kao razlog mi je dovoljno da ovo odmah vidim kao projekt koji neće daleko dogurati, ako uopće i zaživi. Znati C++ i UE5 (koji jedva da je izašao) do te razine da se razvija igra i koliki samo trud ulazi u izradu jednostavne, a kamoli tek kompleksne igre... Mislim da nisu svjesni.
Igre su kao medij postale izuzetno utjecajne i ne protivim se uopće ovoj tematici u igri, no protivim se kada se ona koristi kao alat političke propagande, što je u ovom slučaju upravo ovaj pokušaj. Ja se ne protivim Call of Dutyjima i ne smeta mi nasilje u igrama. Smeta me ako će se igra koristiti kako bi se kurila vatra pod političkim tenzijama.
Fenix je rekao jednu rečenicu koju sam i ja htio reći, a to je da podržavam tematiku, ali ako se to odradi na pravi način s ozbiljnim timom. To je tim koji se ne skriva iza verbalnog "domoljublja" i koji se ne ograničava na nacionalnosti, vjere i rase. Iz jedne objave mi je jasno da to nije tim koji se traži za ovu igru.
Kod nas vrijedi varijanta one fore:
Kako znaš da je netko domoljub?
– Reći će ti.