Ja sam planirao prelazak na Appleov ekosustav, no to je malo otišlo na pauzu zbog onoga što izvode sa CSAM-om i koliko sami sebe kontriraju u marketingu oko privatnosti. Vrlo kratak sažetak je taj da žele uvesti način skeniranja hasheva fotografija na samom uređaju, a ne na vanjskim servisima, efektivno zaobilazeći E2EE.

Za više informacija, preporučam EFF kao izvor.

Apple's Plan to "Think Different" About Encryption Opens a Backdoor to Your Private Life

Fico mislim da su odgodili implementaciju tog sustava zbog negativne reakcije svojih kupaca, no ne vjerujem da će odustati. Vidjet ćemo.
    Uvijek možeš doduše ne slati fotke na iCloud, ima hrpa drugih cloud rješenja.
    Što se tiče 13-ice, minimalne izmjene u odnosu na prethodni model (mislim da je čak bolje uzeti 12-icu sada jer se za manje para dobije isto iskustvo), no tko želi iskeširati toliko love, miran je barem 4 godine. Ja sam još na XR modelu, budem vidio ako ću pričekati još godinu dana kada će se Apple konačno valjda prebaciti na display bez ovog crnila na vrhu.

Deadwalker mislim da su odgodili implementaciju tog sustava zbog negativne reakcije svojih kupaca, no ne vjerujem da će odustati. Vidjet ćemo.

Za sada jesu, da, no dok ne čujem malo odlučniji odgovor s njihove strane, do tada se mogu strpiti.

Uvijek možeš doduše ne slati fotke na iCloud, ima hrpa drugih cloud rješenja.

Meni to ne bi bio problem, no ovdje nije uopće do iClouda, ovo je skeniranje fotografija koje imaš lokalno na svome uređaju, ne na iCloudu. Razumijem u slučaju iClouda, sada već vrše skeniranje. Ne podržavam, ali razumijem jer je ipak tuđi server. Ovako ne možeš računati ni da je tvoj mobitel zapravo tvoj, kao da nedostatak prava na popravak već nije dovoljan. Postavlja se opasan presedan na koji već vlada UK želi uskočiti jer su istaknuli da bi bilo super kada bi se takav sustav skeniranja, kakav je Apple patentirao, primjenjuje i na poruke između mobitela, što stvarno znači da se zaobilazi E2EE. Dodatni je problem što same države predaju hasheve zabranjenog i ilegalnog sadržaja i opet se sve pakira sa šarenom vrpcom glumeći da je za dobrobit djece, a ne za neprimjeren nadzor.

no tko želi iskeširati toliko love, miran je barem 4 godine.

Appleova podrška za njihove operacijske sustave je stvarno izvrsna. Kada se vidi koliko je starijih modela dobilo najnoviji OS, stvarno pokazuje da im uređaj ostaje na vrijednosti.

Očito je onda pritisak da se omogući nekakav backdoor prejak, a ovo je valjda trebalo biti kompromisno rješenje zapakirano u PR koji je. Nije da sam oduševljen time jer je Apple do sada stvarno tvrdoglavo štitio privacy svojih kupaca, no nije to nešto što će me odvratiti od svih drugih benefita njihovih proizvoda.

Mene hoće.

Jedini razlog zašto razmišljam o Appleu je upravo njihova tvrdoglava zaštita privatnosti.

Ako to promjene, ja ostajem na androidu jer, realno, sve ostalo što iOS nudi je inferiorno.

Brinete se o glupostima, Google algoritmički minea podatke sa slike sa drivea već godinama i boli ljude ona stvar inače bi Google Drive prestali davno koristiti. Ista stvar i sa Apple, no koliko sa čitao to bi samo na iCloud radilo a ne na samom uređaji gdje bi se samo hash pedo slika tražilo. To je sve naravno u US gdje ih vlada javno špijunira i svakom Amerikancu puca K za to. U Europi postoji nešto što se zove GDPR

Ne lajkam apple kao firmu ali jedini se oni nisu prodali facebooku, sto se toga tice respect.
      Sto se tice cjena, popravaka i njihove izmisljene ekskluzivnosti...nisam fan.

Planiram uzeti 13-icu pa sam otišao pogledati kako nove boje izgledaju uživo. Kad sam ih već isprobavao, upalio sam i 13 Pro tek tako da vidim ekran. Ogromna pogreška. Kombinacija glatkih iOS animacija i 120Hz zaslona će me vjerojatno učiniti dodatnih 2000kn lakšim jer odmah nakon toga osnovni modeli postali su neuporabljivi.

Isuse, kak se ja jedva kontroliram ne napisati ništa ovdje... Baš zla tema. Provokativna i zla.

Tzereen
          Zasto

Ne voli i ne mora svak voliti šomi one plus mobitele

Neću se navuć na tanak led.
          Samo ću reć da nema veze s mojom ljubavlju prema Xperii ili OnePlusu.

Tzereen
            O da ima ima
            A Sony i mobiteli aaaaaa svasta cu cuti

To sam ja htio reć pa sam se skontrolirao.

Vi ste samo ljubomorni jer ste pre siromašni.

Lp