Brijac Dobiješ, ali taj Steam key ne može nitko drugi generirati nego developer putem Steam-a. Kažem, kupio sam Hogwarts Legacy Deluxe Edition i kljuć sam dobio 3 dana ranije kad sam ju igrao, dakle generiran od strane developera i pušten u preporodaju. Kako znam da je tako? WB su bili mutavci te su flagali samo Steam verzije Deluxe verzije za tih 3 dana prije da se može igrati, dok su svi oni koji su kupili kljuć preko third party resellera tipa CDkeys ili Humble Bundle morali čekati par sati da se WB sjeti da postoji dva flaga, što u prijevodu znači da su ključevi sa Humble Bundle koji je "transparentan i legitiman" dućan kako Fico kaže u svakom pogledu potpuno identični i na CDkeys. Dakle tu developer direktno dobije novce u džep, za razliku od recimo kako je gore navedeno da je to jednako kao da kupiš polovnu igru sa Njuškala.

Moja teorija zavjere jest da Valve tj. Steam kaže ovisno o developeru i publisheru tj. o prodajnom potencijalu igre "Hej, mislim da ćemo imati dobar posao i želim imati tvoju igru na mom dućanu stoga ću ti dopustiti generirati 20K ili koliko već kljućeva pa ti radi snjima što hoćeš". Stime dev ima veću zaradu jer je recimo na Humble Bundle porez nekih 15% ili čak i manje ako se ne varam ili prodaj na CDkeys ili Fanatical ili gdje god misliš da ti je sigurno, a za uzvrat prihvatiš njihove uvjete tipa nemoj staviti igru kao ekskluzivu na Epic-u ili Uplayu ili gdje god.

A zna se odavno da devovi dobe određenu količinu ključeva koje mogu plasirati kako žele, a stranice poput cdkeys traže najmanju maržu. Sve je to regulirano.

Sterlok Da, to i ja mislim. Previše se novih igri neprekidno pojavljuje na takvim stranicama da bi se radilo o nečemu što nije regulirano ili crno jer bi u suprotnom glas ljudi bio prvi koji bi se čuo, a tek onda deceloperi koji su se tipa iskazali u članku gore.

Ne bi mogli poslovati da nije platforma kao takva legalna, no uvijek će se postavljati pitanje kako je neki seller došao do ključa.

Zato u konačnici toliko izlaze live service igre ili se guraju mikrotransakcije u SP naslove po punoj cijeni. Jer taj price od -70, -80% koji s takvim stranicama dođe dosta brzo treba negdje nadoknaditi (da ne ulazim u matematiku). Čak i na Steamu kada standard edition neke igre bude na -90% (tipa sada Borderlands 3), to je prikupljanje novih igrača bez bilo kakve zarade da ti kasnije prodaju season pass, De Luxe edition, dodatne skinove ili u sve češće novi nastavak koji uskoro dolazi.

Steam je zakasnio sa 90% popusta kad ju je Epic odavno dijelio potpuno besplatno, kao i prethodne dijelove serijala

Deadwalker no uvijek će se postavljati pitanje kako je neki seller došao do ključa.

Seller nema kako drugo doći do ključa nego od developera jer kao što sam rekao samo developer ima pravo generirati ključeve. Ako misliš da su ključevi ukradeni, dev može reci Steamu da mu je baza procurila i da ih poništi, izda mu nove ključeve i posluje dalje. G2A, Kinguin, Eneba i slične stranice posluju na drugačiji način - recimo CDkeys je jedini među njima koji izričito sam prodaje ključeve i nitko drugi, dok na ostalim platformama koje sam naveo može svatko napraviti račun i preprodati ključ koji je recimo kupio sa Humble Bundle i onda kad ti svojom krivicom ili namjerom ideš nekoga prevariti u širu sliku je G2A ili tko kod drugi kriv za to što se desilo te ljudi dobiju averziju prema tome.

Ali dosta offtopica od mene u temi koja nema veze s ključevima 😂

Došla konzola, svaka čast sancti na brzoj dostavi. Samo je HDMI kabel duplo kraći od onog koji se je dobivao uz ps4 i ne mogu ga koristit, moram za sad stari. Baš nisu morali šparat na tih metar kabla.

sanzo Da, kabel je apsolutna sramota, pa je pravo pitanje hoćemo li sa PS6 dobivati ikakve kablove. Meni taj služi za spajanje plejke na monitor, a stari s PS4 je ostao za TV. Samo imaj na umu da ti je taj kratki zapravo HDMI 2.1, što je jedina pozitivna stvar, pa ako imaš noviji TV s tim utorom, bilo bi dobro da je takav i kabel (nisam siguran je li taj s PS4 tog tipa, ali meni nije ni bitno jer imam HDMI 2.0 TV).

Zero

Ps4 kabel je 2.0 ako se ne varam, ali isto je stariji tv pa dok ne promijenim može ovako ostat, samo je iritantno da uopće moramo razmišljat o prekratkom kablu kod uređaja od 600 eura.

6 dana kasnije

VRR podrška za 1440p bi mogla biti mnogima zanimljiva. Dobra stvar.

7 dana kasnije

I nestalo već digitalnih verzija za 500€, vidim opet se guraju u nekakve bundle-ove.

U dolasku su, al ne znam kad. Konzole se razgrabljuju, prodaja ide ko blesava.

Da, stavljena su 2 sasvim ok bundlea, u čemu je problem u dodatnom joysticku il igri poput Gow-a?

A joystick mi ne treba, a GoW je valjda odigrao tko god je mislio odigrati.

Digitalnih je stvarno bilo posvuda unazad 2-3 tjedna, većina zainteresiranih je mogla nabavit bez ikakvih problema.

Pričekam onda, uzet će se kad dođe.

Btw. zna li itko, kad radim backup petice na hard, hoće li se backupirati i save data?

Brijac Btw. zna li itko, kad radim backup petice na externi hard, hoće li se backupirati i save data?

Zna itko?