Napokon sam imao vremena zaigrati kako spada i poigrati se s konzolom pa je i red za prve dojmove.
Prešle su se sveukupno tri igre. Prvi je na red došao Astro's Playroom, zatim The Order 1886 te na kraju inFamous: Second Son. O Astru sam se već ponešto i raspisao, dok ću o druge dvije igre u njihovim zasebnim temama jer svakako imam što za napisati. Ideja je da krenem čistiti backlog igara pa je imalo smisla krenuti od launch naslova.
Astro se igrao na 1440p monitoru jer nisam mogao izdržati i dočekati 4K monitor, dok su The Order i inFamous pređeni na 4K60Hz monitoru od 28". Osim što preferiram igrati u stolcu, za stolom, s rukama naslonjenim na stol i ekranom direktno ispred sebe, kvalitetan TV bi mi ipak bio preveliki trošak.
Spajanje same konzole je bezbolno, a meni je puno responzivniji. Do nekih je stvari i dalje nepotrebno komplicirano doći, no to su nijanse. Sveukupno je napredak od četvorke, a već spomenuta responzivnost puno znači.
Astro se igrao na zvučnicima, dok su The Order i inFamous odigrani na Steelseries Arctis 9 slušalicama čije je spajanje također vrlo jednostavno i praktično. Konzola ih je odmah prepoznala i spojila te je jedino trebalo podesiti razinu sistemskog zvuka. U par minuta, čitav auditivni dio bio je spreman za korištenje. Ugodno me iznenadila kvaliteta DualSenseovog zvučnika. U Astru je svakako pomoglo s imerzijom, u kombinaciji s ostalim DualSense značajkama. Čak bih rekao da je kontroler i najbolji dio čitavog paketa jer taktilnost dodaje jedan do sada vrlo površno iskorišteni dio igranja. Naravno, u onim trenucima kada je podržan. U onima kada nije, mogu samo reći da je ergonomski napredak, s obzirom na to da je kontroler glomazniji, puno je ugodnije višesatno korištenje. I dalje bih preferirao lijevi analog na poziciji D-pada, no ovo je sasvim solidan napredak sam po sebi.
Konzola je čitavo vrijeme vrlo tiha. Ne nalazi se daleko od mene i u napetijim situacijama se može čuti malo glasniji rad kada se igra bez slušalica, no sa slušalicama je nečujna i to me vrlo ugodno iznenadilo. Jedva čekam upaliti God of War, otvoriti kartu i čuti hoće li htjeti poletjeti kao četvorka.
Nisam PS4 igrao na 4K, tako da je meni ovo već bio napredak sam po sebi, no dodavanje SSD-a je i na starijim igrama ubrzalo učitavanje, što je ogroman QoL dodatak sam po sebi, a kamoli tek u slobodi dizajniranja budućih igara.
Sve u svemu, jako sam zadovoljan paketom, pogotovo jer me čeka još jako puno igara za nadoknaditi, a već i ciljam na nekoliko multiplatformskih igara koje ne mogu više biti na čekanju dok si ne složim PC jer će do 2044. izgledati zastarjelo. Okvirni plan je dovršiti platinu za inFamous te se onda prebaciti ili na God of War ili na Horizon, a zatim, kada bude neki popust, uloviti Tsushimu i pred ljeto uzeti Grana Padano 7. Osjećam se kao malo dijete koliko sam sretan jer sve do sredine ljeta imam materijala za igrati i to ako ću imati vremena. Ako neću, trajat će još dulje. Uz sve minuse poput mikrotransakcija, DLC-a, visokih cijena, po ponudi je i dalje najbolje vrijeme za ući u svijet videoigara.