Sterlok lol, daj mi barem 3 primjera. Ako se ne varam, na PC-u je standard za nove igre 59,99€ (par zadnjih primjera - Atomic Heart, Company of Heroes 3, Hogwarts Legacy), s time da neki izdavači idu polako u smjeru 69,99€.

Kao što rekoh, preprodavači ključeva nisu argument tu, na konzoli za -15%-20% dolje uvijek možeš otići na Njuskalo.

Deadwalker lol, daj mi barem 3 primjera. Ako se ne varam, na PC-u je standard za nove igre 59,99€ (par zadnjih primjera - Atomic Heart, Company of Heroes 3, Hogwarts Legacy), s time da neki izdavači idu polako u smjeru 69,99€.

Kao što rekoh, preprodavači ključeva nisu argument tu, na konzoli za -15%-20% dolje uvijek možeš otići na Njuskalo.

1 / 3

evo sva tri tražena primjera. mene nije briga što su tebi ili nisu argumenti, meni je bitno da manje platim.

Isto tak možeš posegnuti i za jogurt vizijama koji su povoljniji od njuškalo verzija.

Kao što rekoh, taj argument mi ne drži vodu. Tko hoće, neka kupuje kod ekipe gdje bilo tko može prodavati ključeve, bez obzira kako su došli do njih. I kod Njuškala i kod CD-keysa, izdavač / developer ne vidi tvoje novce (osim ako ne kupiš Season pass / skin / ekspanziju), no kod lokalnih preprodavača će si barem netko kupiti s tim parama neku drugu igru. Bolji je osjećaj, eto 🙂

Svakome njegovo, samo dajem odgovore na pitanja zašto smatram igre na PS5 skupima.

edit, baš zanimljiv info sa drugog foruma

tri godine igranja za 100 eura.

https://postimg.cc/4nGbZgVy

Ako su PS5 igre skupe šta bi ovi na Switchu trebali reći kad igru staru 5 godina plate 500 kn.

Sterlok Mislio sam da govorimo općenito o cijeni igara i razvoja za iste. Ali ako ćemo tako, za referencu bi ipak trebao uzeti glavne web trgovine proizvođača konzola i Steam. Ovo ostalo je siva zona, pa ako ćeš ići tim putem da ne želiš nekom devu dati cifru koju očekuje od tebe s obzirom na regiju gdje živiš, možeš ti u krajnjem slučaju komotno igru i piratizirati (opet, polazim od PC-a kao otvorene platforme koji si naveo) dok ne bude koštala koliko ti smatraš da bi trebala koštati.

Sačekati akciju, kupiti rabljeno, kupiti možda neku igru manje produkcije (indie)…zbilja, i u zatvorenom sustavu ima izbora i dobro što je tako. To ne mijenja činjenicu da je i to proizvod koji cjenovno prati stanje na tržištu.

Zero Sačekati akciju, kupiti rabljeno

Kaj tu ide devu? Kupiš rabljeno i dev ne dobije ni lipe. Kupiš na popustu od toga siguno nema očekivanu dobit.

Kao što rekoh, ja sam fan samo svog džepa, ni jedne kompanije/korporacije. Kapitalizam, svatko gleda svoj interes, živimo u surovom svijetu. I mene će iskoristit tko god može.

Da bi korisnik profitirao treba imati mogućnost kupovati u konkurentnom okružju. Čak ne profitirao, ne može profitirati korisnik nego da bi prošao što jeftinije.

Tuhy

Ma bratu je crkla prije godinu dana jer je drmnio grom, pa je čekao masu da mu rješe.

Ajd probat ću prvo sa kablom, već sam je čistio, ali ostalo je prašine ispod u ventilatoru jer da to očistim moram skinuti šarafe od ventilatora, pretpostavljam da onda gubim garu.

Nisam probao sa komprimiranim zrakom jer se bojim da prašine ne uđe još više unutra 🫣

Sterlok Sve ima svojih prednosti i mana, zaobilazni put uvijek imaš. Preprodaja cd keyjeva je jedan od tih koje si naveo, ali s obzirom da su neki devovi već rekli da bi radije da korisnik piratizira njihovu igru umjesto da se dođe do iste na taj način, ne znam što bih još dodao. Da, smetaju im i rabljene igre, kao i još štošta, ali zatvoreni sustav ima i svoje prednosti - jednostavnost (što softverska, što hardvetska), pristupačnost, sigurnost, relativna kvaliteta ponude…milijuni znaju prepoznati i ono dobro u svemu tome inače bi se sustav odavno raspao u korist otvorenijeg.

@Sterlok prosjecna placa 7600kn?? Gdi? U kojoj Hrvatskoj? U ovoj u kojoj ja zivim nije.

moschus bio je GOW bundle na amazonu za 619 eura ali dostva za HR je oko 30 eura bila..tako nesto…

@Tuhy vec si poceo Lega pisati, ajde ti za Lega City

renda prosjecna placa 7600kn?? Gdi? U kojoj Hrvatskoj? U ovoj u kojoj ja zivim nije.

Onda ne živimo u istoj HR

Zero ve ima svojih prednosti i mana, zaobilazni put uvijek imaš. Preprodaja cd keyjeva je jedan od tih koje si naveo, ali s obzirom da su neki devovi već rekli da bi radije da korisnik piratizira njihovu igru umjesto da se dođe do iste na taj način, ne znam što bih još dodao. Da, smetaju im i rabljene igre, kao i još štošta, ali zatvoreni sustav ima i svoje prednosti - jednostavnost (što softverska, što hardvetska), pristupačnost, sigurnost, relativna kvaliteta ponude…milijuni znaju prepoznati i ono dobro u svemu tome inače bi se sustav odavno raspao u korist otvorenijeg.

to ide pod ono svakome njegovo, ja pričam za sebe i zašto ja smatram da su za mene igre na PS5 skupe. To nema nikakve veza sa tobom.

Jednostavno volim imati izbor ako postoji, ne želim biti uvjetovan zatvorenim sustavom, tako sam navikao i ne mogu to mijenjati. Tak da razmišljam u tom smjeru, uvijek pogledam opcije koje se nude i biram koja je jeftinija.

Tak radim u svemu, kad nekaj kupujem nabava net a ne bez pretrage u "omiljeni" dućan. Isto je sa igrama.

Zero ali s obzirom da su neki devovi već rekli da bi radije da korisnik piratizira njihovu igru umjesto da se dođe do iste na taj način, ne znam što bih još dodao.

Daj mi molim te izvor toga, sjećam se da je bila neka spika za to za G2A gdje su prodavali ukradene ključeve ali ne i za cdkeys

Brijem da dobe puno više nego kod preprodaje rabljenih diskova, što se bez trunke zadrške radi kod nas i nitko zbog toga ne plaće koliko devovi profitiraju. Također devovi plaćaju velike provizije fizičkim i online trgovinama tj. platformama, upravo iz tog razloga nastaje jedna Epic trgovina ili se izdavači štite izbacivanjem vlastitih platformi poput uplay, origin itd…

kad već moraliziramo tko je ispravan a tko pokvaren, lol.

prayer moram te ispraviti i reći da je najbolja igra svi vremena RAID SHADOW LEGENDS

šalu na stranu, ima i ok bundleova al ima i sranja sa igrama koje dobiš ispod 100kn na njuški

Flipper Aha, G2A kao što sam i mislio. CDkeys ne radi na takav način, 95% sam siguran da imaju deal sa devovima nešto kao Humble Bundle. Sad, ne mogu to znati sigurno ali evo zadnje sam uzeo Hogwarts Legacy Deluxe Edition za kojeg sam dobio 3 dana prije igru te Returnal za kojeg sam dobio pre-order DLC. To su Steam ključevi koje samo developer može generirati i primjerice ih preprodati, dakle to nisu kodovi koji se magicno pojave u rukama tipova sa CDkeys ili Humble Bundle već im se preprodaje što se ovdje i događa jer bi u suprotnom Steam takve stvari sankcionirao što se meni osobno nikad nije desilo a kljućeve sa CDkeys kupujem već zadnjih 5 godina ili koiko već

Deadwalker Baci oko na Fanatical i Humble Bundle. Digitalni dućani koji svoje ključeve nabavljaju direktno od izdavača i time kupovinom daješ firmi koja stoji iza igre. Za razliku od CD Keysa i još nekih stranica, oni spadaju u transparentno legitimne dućane koji se drže svih propisa.

Činjenica je da Sony kontrolira cijene svih igara na PS Storeu i on je takoreći jedini izvor digitalnih igara. Za Xbox nije nigdje javno objavljeno, ali vjerojatno vrijedi ista stvar. Oboje još naplaćuju korištenje već plaćenog interneta. Zbog kontrole nad zatvorenim sustavom i imamo cijene od 80€.

Možemo koliko toliko diskutirati o praktičnosti igranja na konzolama naspram PC-a, ali po pitanju cijene, PC svoj početni ulog daleko nadoknadi fenomenalnim ponudama na raznim, u potpunosti legalnim i legitimnim, digitalnim trgovinama koje održavaju konkurenciju na tržištu i pristojnije cijene.