StarFox_N Omalovažiti čovjeka i ne uvažiti njegovo mišljenje jer je napravio najobičniju pravopisne grešku...
Ja ne odbacujem njegov stav zbog nečeg banalnog kao što je pravopis, već taj pravopis smatram pokazateljem jednog dubljeg problema. Shvaćam da se nekima možda čini kao pretjerivanje, no pokušat ću još malo pojasniti na što mislim.
Ja njegov stav ne poštujem. Mislim da je kriv, da je utemeljen na neinformiranosti i ponosu, da je iracionalan i da negativno utječe na tuđe zdravlje. Bit ću odmah jasan i direktan. Ne mislim da je to loše priznati. Ja u ovoj temi nisam nikome branio pisati osim u slučajevima kada se direktno kršilo pravila foruma ili teme (poput nepoštivanja privremene SERIOUS oznake), a tu čak mislim da je i Fenix više intervenirao od mene. Mišljenja ne zaslužuju automatsko poštovanje i uvažavanje samo zato što su mišljenja. Pravo na iskazivanje tog mišljenja je posve druga stvar i to pravo ja u potpunosti poštujem te ga nisam nikada negirao ili zakidao, koliko god se ne slagao s nekime.
Taj dublji problem koji sam spomenuo seže od toga da se hrvatski jezik (ili neki drugi ako je u školu išao u bivšoj državi, no poprilično je sličan jezik) uči od prvog razreda osnovne škole. Temeljen je na jednostavnim pravilima s izuzetkom nekih pretjerivanja koja se nepotrebno kompliciraju. Ovdje ne govorim o tome da bi netko trebao znati svako izdanje hrvatske gramatike i pravopisa napamet, već govorim o tome da određene stvari kao što je razmak nakon interpunkcije pokazuju jednu od dvije mogućnosti.
Prva je ta da prilikom pisanja objava pokazuje nemar, unatoč znanju, a time se pokazuje i nepoštovanje prema sugovorniku jer ostavlja dojam da drugi nisu vrijedni truda da se predstavi smisleni tekst.
Drugi je taj da se ta osnovna pravila jednostavno ne znaju pratiti. Stoga se i postavlja nekoliko pitanja. Kako netko, tko ne može pratiti pravila pravopisa, može pratiti kompleksnija pravila matematike? Kako netko, tko ne može pratiti kompleksnija pravila matematike može pratiti još kompleksnija pravila kemije i fizike? Kako netko, tko ne može pratiti još kompleksnija pravila kemije i fizike, može pratiti još kompleksnija pravila biologije (na kojoj se uči i koncept cjepiva) kojoj je temelj kemija? Kako takva osoba može shvatiti težinu znanstvenog rada u kojemu se oštro gleda čak i na ta jednostavna pravopisna pravila? Kako bi onda takva osoba mogla donositi informiranu odluku o tuđim životima koja se temelji, ne na osnovnom, već na stručnom razumijevanju tih kompleksnih koncepata?
Ja jedino ovdje vidim ponos koji sprječava da netko prizna kako nešto ne zna. I taj ponos ne utječe na Metacritic ocjenu The Last of Us 2. On utječe na to hoće li netko uspjeti dobiti bolnički krevet. Utječe na to hoće li netko moći ići na kemoterapiju, bez da se boji toga hoće li ga netko od zdravstvenog osoblja zaraziti COVID-om jer su bolnice popunjene iznad kapaciteta. Utječe na to hoće li se nekoga operirati i time mu spasiti život. Utječe i na obične preglede kako bi ljudi dobili dijagnozu i terapiju koja im može poboljšati ili čak produljiti život. I onda se ima obraza zazivati prava kada se ne pokazuje ni najmanji dio odgovornosti prema istom društvu koje omogućava ta prava.
No glavno je da ja imam nekonstruktivne objave. Nije uopće do toga da mi se ne da pisati jedne te iste stvari. Niti je do toga da sam iscrpljen od pandemije koja je produljena zbog neinformiranosti i ponosa. Mora da je do toga da nemam kontru tako snažnim argumentima. Ikral je bio u pravu, odlazim iz teme. Samo ću čir na želucu pokupiti.