crowizard ali ono sta mene zanima je kako je moguce da se cjepivo tako brzo razvilo i to da mozes birat s cim ces se cjepit ko da smo na pijaci tipa Pfizer, Astra... itd?
Fenix je već sve rekao. O ovome se u medijima toliko pisalo, stručnjaci su toliko govorili, a u ovoj istoj temi kao i u Blebetaonici sam ostavio toliko izvora za to što sam govorio za koje sam poprilično siguran da s kim god sam tada raspravljao nije niti pogledao. Svejedno, uzet ću vremena i odgovoriti ponovno na ovu tvrdnju, no ujedno ću na kraju i postaviti ti jedno pitanje.
Najbitnije je da svi razumijemo kako je ovo najveća kriza od Drugog svjetskog rata. Stopirala je gospodarstvo, normalan život i paralizirala zdravstvo te za sobom povela silne živote. U želji da se čim prije stanje normalizira, razvoj terapija i prevencije doživio je ogroman porast u financiranju. Proizvesti cjepivo nije niti jednostavan niti jeftin proces, a dobar primjer toga na što ide budžet ti je SAD koji trilijune troši na vojsku, a milijarde na NASA-u. Postoji jasna diskriminacija u financiranju znanosti. To se zbog COVID-a privremeno promijenilo.
Postoje dvije vrste cjepiva. U prvu vrstu spadaju AstraZeneca, Sputnik i J&J. Ta dva cjepiva rađena su na temelju cjepiva koje se razvijalo još pretprošlo desetljeće kada je harao SARS. Nestankom SARS-a, organizacije su odlučile da nije vrijedno nastaviti financiranje razvoja te su prekinuli razvoj taman nakon što je uzeo popriličnog zamaha. Današnja cjepiva protiv COVID-a nisu ništa drugo nego nastavak i finalizacija tog istraživanja.
Druga vrsta uključuje Pfizer i Modernu. To su mRNA cjepiva čija tehnologija je u razvoju već 30 godina. To je jako, jako puno.
Zajedničko je da su sva cjepiva prošla sve potrebne (i vrlo rigorozne) faze testiranja, a odgovor na to zašto su tako brzo odobrena je zapravo vrlo jednostavan. Obično je najveći problem prilikom testiranja naći dovoljan broj dobrovoljaca za testne faze. Zbog toga testiranja i potraju. Ovoga puta je to bilo jednostavno, svi se žele riješiti COVID-a.
ali cinjenica je da cijepljeni mogu dobiti virus.
Cijepljene se osobe mogu zaraziti, ali je puno manja šansa da završe hospitalizirani ili, još gore, na respiratoru. Time ne opterećuju zdravstveni sustav koji nastavlja normalno funkcionirati. Stoga nema odgode operacija, nema odgode tretmana onkoloških pacijenata, nema odgode pregleda...
Zato cjepivo ne pomaze u sprjecavanju sirenja, ocito virus prebrzo mutira, ima sojeva pun k, pa u ovom smislu trenutno jos nema rjesenja za kraj pandemiji.
Cjepivo smanjuje šansu da se zaraziš, ne koliko se prvotno očekivalo (o tome mrvicu kasnije u istom ovom odlomku), no i dalje smanjuje. Osobno sam bio više puta direktan kontakt zaražene osobe nakon što sam cijepljen i za sada nisam imao COVID. Ne kažem da se to neće dogoditi, siguran sam da kad tad hoće, ali očito je da cjepivo funkcionira i u tom aspektu.
Manja efikasnost u sprječavanju same zaraze je vrlo jednostavno objašnjena. Na prvotne sojeve ova cjepiva djeluju izvanredno, no među necijepljenima se razvio Delta soj. Taj soj se proširio, zarazniji je i među necijepljenima i onima kloji se ne drže osnovnih mjera, očekivano je da će doći do zaraze. Čim više ima oboljelih bez zaštite, veća je šansa da će COVID u nekome mutirati u opasniji soj. Napominjem da ne znam točnu terminologiju je li soj ili varijanta, znam da postoji razlika, ali jednostavno ne znam.
Svakako ce punit.bolnice i cijepljeni i necjepljeni samo su mediji vise bazirani na necjepljenima.
Ovo jednostavno nije istina. Imaš statistike u svakoj državi koje se dnevno objavljuju o tome koliko je cijepljenih, a koliko necijepljenih zaraženo, hospitalizirano te koliko ih je završilo na respiratoru i brojka je debelo na strani necijepljenih ljudi. Nema pristranosti medija u čistoj statistici do koje može bilo tko doći. Mediji ne izmišljaju te brojeve. Bit će cijepljenih koji će završiti hospitalizirani, ali taj broj je znatno manji od onih koji nisu cijepljeni te neće predstavljati jednak teret zdravstvenom sustavu.
Svako bi trebao imat slobodu i odgovarat za svoje postupke, nikakva obavezna cjepiva ko sto misle u Austriji, jednostavno se treba postivat ljudsko pravo.
Onoga trenutka kada tvoje pravo narušava tuđi život, ono prestaje vrijediti. I drugi u ovome slučaju odgovaraju za postupke pojedinca.
Nemojte mislit da je ovima na vrhu farmaceutskih kompanija stalo do vas i vaseg zdravlja kao sta svi pricaju u javnosti jer sam onda pomalo i razocaran.
Ja ne slušam glavešine farmaceutskih tvrtki, već slušam epidemiologe, imunologe, liječnike, specijaliste, biologe i općenito stručnjake koji su posvetili svoj život toj struci. Znaju puno više od svih ostalih van struke. Glavešine nisu razvijale cjepivo, razvijala ga je znanstvena zajednica koja je vrlo brojna. I toj zajednici vjerujem jer svi koji govore suprotno, na znanost i činjenice ne odgovaraju znanošću i činjenicama, već laičkim pretpostavkama i neutemeljenim sumnjama.
Sada bih ti postavio to najavljeno pitanje.
crowizard Fenix, Blitz sve stoji, nisam toliko upucen u povijest istrazivanja samog cjepiva niti znam nekog bliskog ko je radio u takvim firmama da moze pojasnit.
Ne misliš li da je bolje provjeriti koliko se možeš informirati oko teme prije nego što izneseš sumnje u nešto? Stvarno je lako dostupna informacija i mislim da bi bilo puno odgovornije prvo provjeriti je li tehnologija iza tih cjepiva stvarno toliko nova prije nego što se postavljaju sumnje u brzi razvoj istih.
Brijac Više zaraženih sad nego kad se nije cijepilo, nuff said
Jako je lako ignorirati kontekst, poteze i događaje koji su doveli do ovoga i vrlo lako objašnjavaju zašto se ovo događa. Idemo zato nabrojati faktore koji ovo objašnjavaju, a koje svatko može izvući iz dostupnih informacija:
- novi, zarazniji soj
- ljudi se više ne drže mjera
- povratak velikih okupljanja poput utakmica, koncerata, kulturoloških manifestacija, festivala
- povratak rada u zajedničke zatvorene prostorije.
Na kraju, da ponovim, bitan je broj hospitalizacija, a tu necijepljeni guše čitav zdravstveni sustav te uzrokuju kolateralne žrtve.
Brijac Prije par tjedana je bilo objavljeno koliko je ljudi na respiratorima i 51% su bili cijepljeni tak da ono..
Ovo nije istina. Jednu stvar koju bismo se svi trebali složiti je da se ne radi očita dezinformacija.
Brijac Večernji je objavio ako se ne varam.
Kada se traži izvor ovakvih izjava, onda "ako se ne varam" nije ni približno dovoljno.
Brijac Čak i da na kraju ispadne da je cjepivo za kurac ili da uzrokuje tipa moždane udare kao što renda kaže ili nešto drugo nitko to neće priznati, milijarde su se ubrale i ubiru se i dalje, a čak i da netko nebitan skuži nešto loše u vezi cjepiva i proba to dokazat proglasit će ga se budalom u startu.
Da se razumijemo, ne kažem da je cjepivo loše ili da uzrokuje neke druge zdravstvene probleme samo vjerujem da nije testirano dovoljno dugo da se šanse za nuspojavama smanje na minimum.
Ovo sve je samo traženje izlika koje je standardno za internetski antivakserski pokret. Vidio si i sam reakciju na AstraZenecu. Cijepljenje se privremeno stopiralo, provelo se istraživanje, otkrio se potencijalni uzročnik i definirala se nuspojava. Tako funkcionira razvoj lijekova. Ista stvar je bila nedavno s Modernom kada se cijepljenje istom privremeno stopiralo u jednoj od skandinavskih zemalja dok se nije provelo istraživanje uzroka. Uzimaš kao pretpostavku nešto što je na granici teorije zavjere, a ne želiš vjerovati u ono što ti je pred nosom, što dolazi od stručnjaka i što je moguće analizirati. Više vjeruješ mašti nego činjenicama.
Da se razumijemo, ovako reagiram samo zbog tvojih prošlih objava koje stvarno idu ruku pod ruku sa standardnim antivakserskim pristupom nije-da-mislim-da-su-cjepiva-štetna-ali.
Brijac Nije teško ni zaključit da cjepiva sklepana u par mjeseci i par godina sigurno nisu isto provjerena. To što ste vi pristali biti pokusni kunići mene boli briga.
Brijac Ili ko ovce skaču i s mosta ako im se kaže.
Brijac nego mu je samo pun kurac ovaca koje smaraju nas koji se nismo cijepili da se cijepimo.
Čisto sam izdvojio nekoliko primjera koje se brzo moglo naći u ovoj istoj temi. Zašto sam izdvojio? Zato što želim jasno naglasiti kako se često koristi termin skeptika da bi se zamaskirao antivakserski stav.
renda ali znam par mladih likova koji su nakon cijepljenja dobili mozdane, na svu srecu su zivi, ali meni dovoljno da se userem i za sad ne cijepim
Nisam doktor, neću ulaziti u razloge moždanog udara, no bilo je ekstenzivno istraživanje prilikom čega je ustanovljeno da može doći do krvnog ugruška uslijed cijepljenja, no u nevjerojatno rijetkim slučajevima. Veća je šansa da se takvo što dogodi nekome tko se zarazi COVID-om. Također, uzmi u obzir da se moždani udar može dogoditi bilo kada, bilo kome. Tu ima toliko različitih faktora na koje treba računati. Kakav je tip posla, je li osoba pod dugotrajnim stresom, kako se osoba prehranjuje, kako vodi brigu o svome tijelu, a nekad čak i kada se sve to zadovolji na pozitivan način, i dalje je moguće da se dogodi takvo što.
Primjerice, aneurizma se može pojaviti i kod najzdravijeg čovjeka na svijetu. Uzrok moždanog udara može biti do toga da je netko popio Lupocet kad je osoba imala temperaturu ili Neofen kada ju je boljela glava. Razumijem tvoju brigu, no moguće je da je u ovome slučaju riječ o iracionalnom strahu jer je najlakše sam sebi racionalizirati (htio to ili ne) da je to zbog nečeg novog u životima, zbog neke promjene kao što je cjepivo. Nisam doktor, tako da uzmi ovo kako god želiš, ali čisto da ponudim malo alternativni pogled na to što si napisao, kad već drugi nisu.
Nadam se da ćeš se ipak na kraju cijepiti. 🙂